Πάνω από το ένα τέταρτο των Σύρων ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, 13 χρόνια μετά την έναρξη του καταστροφικού εμφυλίου που έχει πλήξει την οικονομία της χώρας και έχει φτωχοποιήσει εκατομμύρια πολίτες της.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε δύο νέες εκθέσεις για τη Συρία, οι οποίες διαπίστωσαν ότι “27% των Σύρων, δηλαδή περίπου 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σε ακραία φτώχεια”.
“Η ακραία φτώχεια, η οποία σχεδόν δεν υπήρχε πριν από τον πόλεμο, επηρέασε πάνω από έναν στους 4 Σύρους μέσα στο 2022 και πιθανόν να επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά τον φονικό σεισμό τον περασμένο χρόνο”, σημειώνει μια από τις εκθέσεις.
Από τον σεισμό σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι στη χώρα.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 90% των Σύρων ζουν στη φτώχεια, ενώ προηγουμένως εκτιμάτο ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε ακραία φτώχεια έπειτα από μια δεκαετία πολέμου.
Η έκθεση επικαλείται την οικονομική κατάρρευση του γειτονικού Λιβάνου στα τέλη του 2019, την πανδημία της Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία ως παράγοντες αποσάθρωσης της ευημερίας των συριακών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια.
Ο εμφύλιος στη Συρία έχει επίσης καταστρέψει την οικονομία, τις υποδομές και την βιομηχανία, ενώ οι δυτικές κυρώσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.
Το εκτιμώμενο ΑΕΠ της χώρας ανερχόταν σε περίπου 6,2 δισεκατομμύρια το 2023.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει αφήσει πίσω του πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους από το 2011 που ξέσπασε μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση της Δαμασκού.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ