Η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης που πέρασε από το Μπάκιγχαμ και βρέθηκε στον θρόνο για 70 χρόνια πέθανε στα 96 της χρόνια, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.
Ήδη, εδώ και έναν χρόνο περίπου, η 96χρονη Ελισάβετ, αντιλαμβανόμενη το επερχόμενο τέλος και τις λιγοστές αντοχές της, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες που προέβλεπε ο ρόλος της και τα καθήκοντά της ασκούνταν ουσιαστικά από επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Οι συστάσεις των γιατρών για την επιβάρυνση της υγείας της και την ανάγκη ξεκούρασης δεν άφηναν άλλωστε πολλά περιθώρια. Όμως δεν ήθελε, ούτε θεωρούσε ότι υπήρχε νόημα να παραιτηθεί και να αποσυρθεί με αυτό τον τρόπο.
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ έγινε από το Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, από όπου και διόρισε πρωθυπουργό τη Λιζ Τρας. Η αρχηγός των Συντηρητικών ήταν και η 15η πρωθυπουργός της Βρετανίας που διόρισε η Βασίλισσα και για τον διορισμό της «έσπασε» το πρωτόκολλο, μιας και αυτή είναι η δεύτερη φορά από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας που αυτός δεν έγινε στο Λονδίνο και το Μπάκιγχαμ.
Μεσίστια η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
Η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή.
Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.
The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022
The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W
Ποια ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ
Η Ελισάβετ ήταν η βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.
Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.
Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.
«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»
«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» είναι η συνθηματική φράση για το απόρρητο σχέδιο, σχετικά με το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες 10 ημέρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ.
Η ημέρα του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητος θα ονομαστεί «D-Day» ενώ η ημέρα της κηδείας της βασίλισσας θα είναι «Ημέρα Εθνικού Πένθους».
Πρώτα θα ενημερωθεί από τον υπασπιστή της βασίλισσας η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας, οι ηγέτες κρατών και τελευταία θ’ ανακοινωθεί δημοσίως.
Εκτός από την μετάδοση της θλιβερής είδησης από το BBC, υπάλληλος του Μπάκιγχαμ, ντυμένος με την επίσημη πένθιμη στολή, θα τοιχοκολλήσει την ανακοίνωση θανάτου της βασίλισσας στις πόρτες του Παλατιού.
Ο Κάρολος αυτομάτως θα ανακηρυχθεί νέος βασιλιάς, καθώς ο θρόνος δεν μπορεί να μείνει κενός, αλλά θα πρέπει να περάσει η περίοδος πένθους – τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι την στέψη. Ωστόσο, ο Κάρολος μπορεί να παραιτηθεί από τον θρόνο και να παραχωρήσει τη σειρά του στη διαδοχή του στον γιο του Ουίλιαμ.
Παράλληλα θα αλλάξει και ο εθνικός ύμνος από «God save the Queen» σε «God save the King».
Η σορός της βασίλισσας θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα για τουλάχιστον 3 μέρες, και η κηδεία της θα γίνει μετά από 12 μέρες στο Αβαείο του Γουεστμίντερ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η σορός της θα ταφεί στο Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, μαζί με τον εκλιπόντα συζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος απεβίωσε πριν τον Απρίλιο του 2021.
Εκτός από τα διαδικαστικά και εθιμοτυπικά, το υπ. Μεταφορών σε συνεργασία με την αστυνομία και την MI6 έχουν ήδη καταστρώσει ένα γιγαντιαίο σχέδιο ασφαλείας καθώς εκατοντάδες ηγέτες και αρχηγοί κρατών και εκατομμύρια άνθρωποι θα συρρεύσουν στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας.