Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν – Ποιος ήταν ο «μεγαλύτερος εχθρός» του Ερντογάν

Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν – Ποιος ήταν ο «μεγαλύτερος εχθρός» του Ερντογάν

Ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλά Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, απεβίωσε στις ΗΠΑ, όπου είχε εγκατασταθεί πριν από χρόνια, μεταδίδουν το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο άμεσα.

Ο Φετουλά Γκιουλέν, ιδρυτής θρησκευτικού τάγματος που απέκτησε τεράστια επιρροή στην Τουρκία κι όχι μόνο, πέρασε τα τελευταία χρόνια κατηγορούμενος από τις αρχές της Τουρκίας πως ήταν ο βασικός οργανωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 με σκοπό την ανατροπή του τούρκου ηγέτη -τότε πρωθυπουργού, νυν προέδρου- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που ο ίδιος διέψευδε.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, γεννήθηκε στο χωριό Korucuk του Ερζερούμ το 1938 και διαπαιδαγωγήθηκε από τον ιμάμη πατέρα του. Από το 1959 έως το 1965 εργάστηκε ως ιμάμης, ιεροκήρυκας και καθηγητής Κορανίου. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας το 1963, διορίστηκε ως κεντρικός ιεροκήρυκας στο Κιρκλαρελί και στη συνέχεια διορίστηκε κεντρικός ιεροκήρυκας στη Σμύρνη το 1966.

Ο Γκιουλέν, συνελήφθη μετά το πραξικόπημα της 12ης Μαρτίου 1971 βάσει του άρθρου 163 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα για «προπαγάνδα» για την καταστροφή της κοσμικής τουρκικής τάξης και την ίδρυση «θρησκευτικού κράτους». Αφέθηκε ελεύθερος μετά την κράτηση για 6,5 μήνες.

Παρά τα εμπόδια από το στρατιωτικό νόμο και την αυτοεξορία από τη Σμύρνη στο Edremit, τα κηρύγματα του Γκιουλέν συνεχίστηκαν μέχρι το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου το 1980. Μετά το πραξικόπημα, το όνομα του Γκιουλέν προστέθηκε στη λίστα καταζητούμενων κι εκείνος βρισκόταν υπό συνεχή μετακίνηση ώσπου τελικά συνελήφθη, το1986.

Μετά το 1986-87 παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την ημέρα που πήγε στην Αμερική το 1999.

Το όνομα του Γκιουλέν άρχισε να αναφέρεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η συνάντησή του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β‘, οι συναντήσεις του με αντιπολιτευόμενους πολιτικούς όπως η Τανσού Τσιλέρ, ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο Μπουλέντ Ετσεβίτ αλλά και η αύξηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με το κίνημα του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενίσχυαν συνεχώς τη φήμη του.

Εν μέσω εκστρατείας συκοφαντίας εναντίον του ο Γκιουλέν προτίμησε να μην επιστρέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το μήνυμά του κατά της βίας χαρακτηρίστηκε ξεκάθαρο: “Κάθε μουσουλμάνος δεν μπορεί να είναι τρομοκράτης και κάθε τρομοκράτης δεν μπορεί να είναι μουσουλμάνος”. Πρωτοστάτησε στο άνοιγμα εκατοντάδων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και παρά το κυνήγι μαγισσών στο οποίο υποβλήθηκαν τα αγαπημένα του πρόσωπα στην Τουρκία επέμεινε ότι η βία δεν είναι ποτέ μέρος της λύσης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ