Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΠέθανε η μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου

Πέθανε η μεσόφωνος Δάφνη Ευαγγελάτου

Έφυγε από τη ζωή σήμερα στο Μόναχο, η διάσημη Ελληνίδα μεσόφωνος και Αντιπρύτανις της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου, Δάφνη Ευαγγελάτου, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Η Δάφνη Ευαγγελάτου ήταν κόρη του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και αδελφή του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο με την Νουνούκα Φραγκιά-Σπηλιοπούλου. Συνέχισε σπουδές στη Βιέννη και στο Στούντιο Όπερας της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας (Μόναχο). Πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, καθώς και στην Αμερική το 1985 και στο Τόκυο το 1987.

Μέχρι το 1995 υπήρξε βασική ερμηνεύτρια της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας. Συνεργάστηκε με σημαντικές λυρικές σκηνές ευρωπαϊκών πόλεων, όπως: Μιλάνο, Ρώμη, Βενετία, Νάπολη, Παρίσι, Βερολίνο, Αμβούργο, Φρανκφούρτη, Κολωνία, Δρέσδη, Βρυξέλλες, Βαρκελώνη, Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Αιξ-αν-Προβάνς.

Τραγούδησε υπό διακεκριμένους αρχιμουσικούς, όπως οι Καρλ Μπαιμ, Κλαούντιο Αμπάντο, Κάρλος Κλάιμπερ, Βόλφγκανγκ Σαβάλις, Ρικάρντο Σαγί, Ζορζ Πρετρ, Μιλτιάδης Καρύδης κ.ά. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα ως Συνθέτης [Η Αριάδνη στη Νάξο/Ariadne auf Naxos] με την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας (Φεστιβάλ Αθηνών, 1981).

Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς και συμπρωταγωνιστικούς ρόλους μεσοφώνου, όπως: Κάρμεν [Carmen], Άμνερις [Αΐντα/Aida], Φενένα [Ναμπούκκο/Nabucco], Οκταβιανός [Ο ιππότης με το ρόδο/Der Rosenkavalier], Ντοραμπέλλα [Έτσι κάνουν όλες/Così fan tutte], Σαρλότ [Βέρθερος/Werther], Φρίκα και Βαλτράουτε [Το δαχτυλιδι του Νίμπελουνγκ/Der Ring des Nibelungen] κ.ά. Ερμήνευσε έργα 20ου αιώνα των συνθετών Μπάρτοκ, Στραβίνσκι, Μενόττι, Κρένεκ, Πεντερέτσκι, Χέντσε, Νόνο, Κουνάδης, Αντωνίου κ.ά.

Στο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται επίσης ορατόρια, έργα συμφωνικής μουσικής και λήντερ. Διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μονάχου (1993 κ.εξ.) καθώς και στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Κοπεγχάγης (2004 κ. εξ.). Στην ΕΛΣ εμφανίστηκε στους ρόλους Σέξτος [Η μεγαλοψυχία του Τίτου/La clemenza di Tito, 1985/86, 1986/87], Μαντάμ Φλώρα [Το μέντιουμ/The medium] (1999/2000), Λυσιστράτη (2000/01, Μέγαρο Μουσικής), Ιοκάστη [Οιδίπους Τύραννος/Oedipus Rex] και στη συμφωνική μπαλάντα του Αντίοχου Ευαγγελάτου Η λυγερή και ο χάρος (1991/92).

Διακρίσεις

Το Νοέμβριο του 2006 τιμήθηκε με το «Μεγάλο Βραβείο Μουσικής» της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Στις 4 Απριλίου 2015 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποφάσισε να τιμήσει την Δάφνη Ευαγγελάτου για την προσφορά της στον χώρο της μουσικής αναγορεύοντάς την επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Τον Οκτώβριο του 2017 ανέλαβε να παρουσιάσει και να αναλύσει δραματουργικά την Μεγαλοψυχία του Τίτου (1791) του Mozart, ένα έργο που γνώριζε καλά και το οποίο είχε ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία (ως Sesto) ήδη από τη δεκαετία του 1980 σε νέους καλλιτέχνες, μια εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής, με στόχο την ενίσχυση των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη

Η ευρύτερη καλλιτεχνική παιδεία της Δάφνης Ευαγγελάτου άρχισε από την παιδική της ηλικία, καθώς η οικογένειά της υπηρέτησε πάντα τη μουσική. Ο πατέρας της, ο συνθέτης Αντίοχος Ευαγγελάτος, η μητέρα της, η αρπίστρια Ξένη Μπουρεξάκη-Ευαγγελάτου, ο αδελφός της Σπύρος Ευαγγελάτος, που σκηνοθέτησε σπουδαίες παραστάσεις στο θέατρο και στην όπερα, δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον για να εξελιχθεί η έξοχη μουσική προσωπικότητά της. Με ένα μεγάλο ρεπερτόριο, το οποίο περιελάμβανε και πολλά ελληνικά έργα, η Δάφνη Ευαγγελάτου ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πολύ σημαντικές λυρικές σκηνές. Υπήρξε μια σπουδαία και αγαπητή στους μαθητές της δασκάλα, στους οποίους μεταλαμπάδευσε την αγάπη της για τη μουσική. Με το έργο της και την καριέρα της τίμησε την Ελλάδα και την οικογενειακή της παράδοση. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους φίλους και στους μαθητές της.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ