Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΠ. Τζαννετάκης - Motor Oil: Στην «πρίζα» το πρώτο τρίμηνο του 2025...

Π. Τζαννετάκης – Motor Oil: Στην «πρίζα» το πρώτο τρίμηνο του 2025 η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Κομοτηνή

Η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο της Motor Oil-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή αναμένεται να μπει σε εμπορική λειτουργία από τις αρχές του 2025 (το πρώτο τρίμηνο), καθώς η κατασκευή της νέας μονάδας έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η σύνδεσή της στο σύστημα με βάση όσα είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Τζαννετάκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στους αναλυτές. 

Όπως τόνισε ο κ. Τζαννετάκης η δοκιμαστική λειτουργία (comissioning), αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια επένδυση  αρχικού προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ  με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 877 MW.

Σε σχέση με τη γενικότερη πορεία της Motor Oil ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος τόνισε ότι αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2024 να καταγράψει περαιτέρω  θετική πορεία ενισχυμένο, από την υψηλή ζήτηση στην ελληνική αγορά αλλά και την εξέλιξη των περιθωρίων διύλισης.

Όπως είπε μετά μια κάμψη των περιθωρίων διύλισης τον Ιούλιο, αναμένεται ανάκαμψη. Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι η αγορά κάνει κύκλους. Πάντως τόνισε ότι η Motor Oil δεν λειτουργεί με ορίζοντα το τρίμηνο αλλά πολύ μεγαλύτερο διάστημα και ότι σύντομα η αγορά θα εξομαλυνθεί.

Σχετικά με την έκτακτη εισφορά. ο κ. Τζαννετάκης, σημείωσε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ποσό που θα επιβαρύνει τη Motor Oil  το οποίο εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί από 198-205 εκ. ευρώ, το οποίο και αποτελεί την πρόβλεψη που σχημάτισε στον ισολογισμό του πρώτου εξαμήνου.  

Σχετικά με την Ελλάκτωρ, ανέφερε, ότι θα ακολουθήσουν και επόμενες μεταβιβάσεις μετοχών της Ελλάκτωρ από την Motor Oil στην Reggeborgh , 2,9% στις αρχές του 2025 και επίσης 2,9% στα μέσα του έτους, ενώ όπως είπε δεν υπάρχει κάποιο πλάνο σχετικά με την πώληση της υπόλοιπης συμμετοχής της Motor Oil στην Ελλάκτωρ.

Στο μεταξύ,  ο κ. Τζαννετάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της υπόθεσης με Ατο tanker “Sounion”, που επλήγη με από επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταφέροντας φορτίο με αργό για το διυλιστήριο στην Κόρινθο της Motor Oil εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Τζαννετάκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στους αναλυτές. 

Όπως σημείωσε η αποδοχή από τους του Χούθι της Υεμένης της διεθνούς παρέμβασης για την αποτροπή οικολογικής καταστροφής επιτρέπει την επισκευή του ακινητοποιημένου ακυβέρνητου πλοίου.

 Όπως, επίσης, τόνισε  ο κ. Τζαννετάκης, η καθυστέρηση της άφιξης του τάνκερ που είναι έμφορτο με 150.000 τόνους αργού δεν αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα. Όπως είπε θα υπάρξει μια πίεση στο cash flow το Σεπτέμβριο, αλλά όχι κάτι σημαντικό καθώς η πώληση μετοχών στην Ελλάκτωρ  έχει ενισχύσει τον “κουμπαρά” της εταρείας. Σε σχέση με την παραγωγή όπως είπε η εταιρεία έχει εναλλακτικές λύσεις για προμήθειες. Να σημειωθεί ότι υπάρχει κι ένα  δεύτερο φορτίο από τάνκερ με προέλευση από Λιβύη που αναμένεται να καθυστερήσει ωστόσο κι γιαυτό δεν υπάρχει σοβαρή ανησυχία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ