«Είναι η πρώτη φορά που έρχεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβερνητική πλειοψηφία, να βάλει στη διαδικασία αυτής της κρίσης έναν διατελέσαντα υπουργό της ίδιας της κυβέρνησης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχετικά με την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, σημείωσε, επίσης, πως «είναι προφανές ότι αυτό έπρεπε να γίνει, γιατί αυτό το οποίο συνέβη εκείνη τη νύχτα δεν μπορεί να προσπεραστεί και ουσιαστικά τι δυνατότητα δίνει η κυβερνητική πλειοψηφία με αυτήν τη πρόταση, που θα δούμε το αδίκημα που θα περιγράφει και πώς το στοιχειοθετεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, επειδή περιγράφεται κάτι, θεωρούμε ότι κάποιος είναι από πριν ένοχος, δίνει τη δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο, μετά το πέρας των διαδικασιών της Βουλής, στη Δικαιοσύνη, δηλαδή στους τακτικούς δικαστές, να αξιολογήσουν ποιοι είναι οι μάρτυρες που πρέπει να καταθέσουν, χωρίς να μπορεί κανείς να αρνηθεί, αναφέρομαι στο Δικαστικό Συμβούλιο, ποια είναι τα αδικήματα, εν τέλει; Συμφωνεί ή όχι το Δικαστικό Συμβούλιο με αυτά που περιγράφει η κυβερνητική πλειοψηφία; Και τα πρόσωπα».
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία, και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη, και βέβαια όλα όσα μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδες που κατέρριψαν τα αφηγήματα της αντιπολίτευσης, ό,τι πει στη συνέχεια η Δικαιοσύνη θα το κάνει απολύτως δεκτό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα, σε καμία υπόθεση, αλλά ειδικά σε μία υπόθεση με 57 νεκρούς, να πούμε όχι σε κάτι που θα πει η Δικαιοσύνη».
Σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου τόνισε: «Θα ακολουθηθεί ο τύπος, γιατί δεν μπορούμε να παρακάμψουμε αυτά τα οποία μάς υποχρεώνει ο νόμος να κάνουμε, αλλά για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, επί της ουσίας, γιατί τα τυπικά όλα θα γίνουν, αλίμονο, όπως έγιναν και στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Το “μοντέλο Τριαντόπουλου”, που έχουμε καταλήξει να λέμε, είναι οδηγός. Έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια από την Ελλάδα 650.000 νέοι άνθρωποι. Ο βασικός λόγος είναι η οικονομική κρίση. Δηλαδή ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας, με τις ευθύνες των κυβερνήσεων και νέα παιδιά έφυγαν. Ο δεύτερος βασικότερος λόγος είναι ότι ένιωσαν, ειδικά οι νεότεροι και οι μεγαλύτεροι, ότι σ’ αυτήν τη χώρα υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων. Οι πολιτικοί, σε κάποιες περιπτώσεις, οι οποίοι για να δικαστούν θα έπρεπε η Βουλή να δώσει το “ok”, άρα τα κόμματα με τους συσχετισμούς και όλοι οι υπόλοιποι. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε πράξεις. Μία πράξη ήταν αυτό που είπε ο Τριαντόπουλος και στη συνέχεια αποφάσισε η Προανακριτική: “Κύριε Τριαντόπουλε αν ευθύνεστε για το α, για το β, αδίκημα. Αν πρέπει να καταδικαστείτε ή να αθωωθείτε”. Εμείς έχουμε άποψη, την έχουμε εκφράσει, ότι ο άνθρωπος και εκ των εξελίξεων στη συνέχεια δεν είχε κάποιο στοιχείο επιβαρυντικό, αλλά δεν είμαστε οι δικαστές. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει».
Συμπληρωματικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «για να το συνδέσουμε με τη συζήτηση των ημερών με επόμενες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 86, όπου ήδη, για να συζητάμε για τον Καραμανλή, για τον πρώην υπουργό, έπρεπε να έρθει η κυβέρνηση αυτή, μαζί με τις ψήφους και των άλλων κομμάτων, να αλλάξει, ως προς την αποσβεστική προθεσμία, το άρθρο 86».
Επεσήμανε, μάλιστα, μάλιστα ότι «αυτήν τη στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση, θεωρούμε, ότι σε μία εθνική τραγωδία, άνευ προηγουμένου, με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες διαχρονικά του πολιτικού συστήματος και ανθρώπινα λάθη, η ποινική διάσταση των οποίων αξιολογείται από τη Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε από την κρίση κανέναν. Γιατί όταν μια υπόθεση πηγαίνει στο Δικαστικό Συμβούλιο, το Δικαστικό Συμβούλιο εξετάζει και τα αδικήματα και τα πρόσωπα».
Ερωτηθείς για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ -ελαφρά τη καρδία- κουνάνε το δάχτυλο για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα και θύμισε «αποκαλύψεις» των τελευταίων ετών όπως «κύκλωμα στο Κτηματολόγιο. Κύκλωμα γύρω από Εφορία. Και όχι ένα μόνο. Κύκλωμα γύρω από φυλακές. Κύκλωμα γύρω από την Δημοτική Αστυνομία. Παράνομες ηλεκτρονικές, και όχι μόνο, συνταγογραφήσεις. Αυτά έχουν αποκαλυφθεί επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια». «Θα εγκαλέσουμε την κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας μία διαπλοκή, η οποία μπορεί να ξεκινάει από τα πολύ χαμηλά κλιμάκια του κράτους, αρχίζει και αποκαλύπτεται και, το κυριότερο, οι ένοχοι ή όσοι είναι τελοσπάντων υπεύθυνοι, γιατί τους ενόχους τους βρίσκει και τους αξιολογεί η Δικαιοσύνη, πηγαίνουν να λογοδοτήσουν και, αντίστοιχα, κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου περνάει από ένα φίλτρο και πηγαίνει εκεί που πρέπει;», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η συζήτηση κινείται σε τρία επίπεδα: «Το ένα είναι το αυτονόητο: Απόδοση ευθυνών. Αυτό θα το κάνει η Δικαιοσύνη. Όποιος είτε δεν έκανε καλά τη δουλειά του, δηλαδή δεν καθόταν να ελέγξει όσο έπρεπε αυτούς που έπρεπε. Κι αυτό έχει μια βαρύτητα, μπορεί να μην έχει δόλο, είτε εκ δόλου, ακόμα χειρότερα, δηλαδή, σκοπίμως έδινε κάπου που δεν έπρεπε, ίσως για να έχει και αυτός όφελος, ο οποιοσδήποτε υπάλληλος, θα πρέπει να ερευνηθούν όλοι αυτοί και οι ευθύνες που έχουν οι ίδιοι ή οι ανώτεροί τους. Αλλά το να λέμε, ότι επειδή αυτά έγιναν επί των ημερών ενός υπουργού, λες και όλα ξεκίνησαν να γίνονται στην Ελλάδα επί αυτών των υπουργών και επειδή γίνονταν επί των ημερών ενός υπουργού, δηλαδή, ενδεχομένως κάποιοι υπάλληλοι με δόλο, ενδεχομένως κάποιοι χωρίς δόλο, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, ντε και καλά έχει ποινικές ευθύνες ο υπουργός, αυτήν τη λογική που άκουσα από το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγα λεπτά, είναι μια λογική που δεν έχει καμία βάση… Η δεύτερη διάσταση είναι το πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά για την εξοικονόμηση χρημάτων. Και η υπόθεση που συζητάμε, του ΟΠΕΚΕΠΕ, και οι άλλες υποθέσεις. Δηλαδή, όταν η ΗΔΙΚΑ άρχισε να έχει τον τρόπο να βρίσκει τις παράνομες συνταγογραφήσεις, να χτυπάνε αυτό που λένε τα “καμπανάκια” στο Υγείας και οι γιατροί οι οποίοι, που είναι πολλοί λίγοι σε σχέση με το σύνολο των ιατρών μας, κάνουν κατάχρηση σ’ ένα ιερό δικαίωμα το οποίο είναι η συνταγογράφηση, όλα αυτά τα λεφτά είναι λεφτά που εξοικονομεί το κράτος για να τα παίρνουν αυτοί που έχουν ανάγκη. Οι άρρωστοι που έχουν πραγματική ανάγκη, οι αγρότες που έχουν πραγματική ανάγκη και πάει λέγοντας. Η τρίτη διάσταση είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δηλαδή, η ιστορία των συνταγογραφήσεων ήταν ο οδηγός για να ελέγχονται οι επόμενες συνταγογραφήσεις. Η ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο οδηγός ούτως ώστε τα “φίλτρα” να πολλαπλασιαστούν, γιατί όταν συζητάμε κάτι, εκτός από την απόδοση των ευθυνών, έχει πολύ μεγάλη αξία το “ποτέ ξανά”».
Στο τέλος της τηλεοπτικής συνέντευξής του, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, περί casus belli, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Τριάντα χρόνια οι κυβερνήσεις που ασχολούνταν με την εξωτερική πολιτική, οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών, ευρύτερα, Εθνικής Άμυνας, οι πρωθυπουργοί, δεν είχαν ανακαλύψει τις μεθόδους Ανδρουλάκη, ο οποίος, με μια απλή συνέντευξη, τα βρίσκει όλα εύκολα. Και δεν είχαν καταφέρει κανένας εκ των προκατόχων του σημερινού πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ακολουθήσει τη γραμμή Ανδρουλάκη, που με μια συνέντευξη, με μία φράση, θα ήρε το casus belli και όλα θα ήταν καλά. Τώρα, να σοβαρευτούμε, έτσι; Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπήρχε προθυμία από τα κράτη-μέλη της Ευρώπης να μπει ο όρος, ο οποίος προβλέπεται και από τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της ομοφωνίας. Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Προβλέπεται από δύο άρθρα της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έγινε και με παρέμβαση και της Ελλάδας. Και τι άλλο έκανε η Ελλάδα; Πρώτον, έβαλε όρους. Ο βασικότερος εκ των οποίων είναι η ομοφωνία. Άρα, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς για εμάς. Πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό δεν έγινε μαγικά. Δεν φύτρωσε ένα άρθρο κάποια στιγμή στη Συνθήκη την καινούργια, στη συμφωνία SAFE. Και το δεύτερο -έτσι κάνεις εξωτερική πολιτική, όχι με κινήσεις και μεγάλα λόγια και κινήσεις εντυπωσιασμού- βρήκε αυτήν την ευκαιρία η Ελλάδα να ανοίξει μια συζήτηση 30 ετών. Το casus belli είναι κάτι το οποίο μάς πληγώνει όλους 30 χρόνια».
Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε, συνοπτικά, για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης: «Μάλλον μιλάνε σε λάθος κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση αυτή είναι η πρώτη, που με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό κατοχύρωσε τα απώτατα δυνητικά όρια της χώρας με τη “σφραγίδα” της Ευρώπης. Ψάξτε και βρείτε άλλη κυβέρνηση που να το έκανε αυτό. Και το ξαναλέω, όχι σε συνεντεύξεις και αναλύσεις, με τη “βούλα” της Ευρώπης».