«Με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Κατά τη διμερή τους συνάντηση, ο Πρωθυπουργός εξέθεσε με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που συμφωνήθηκαν στο Βίλνιους: τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα», δηλώνει ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή» για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ιδιαιτέρα σημαντική εξέλιξη αποτελεί η Διακήρυξη των Αθηνών. Ένα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, σε «ήρεμα νερά», και στο οποίο δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης. Στην ίδια κατεύθυνση, μια επιπλέον πρωτοβουλία αποτελεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όλο τον χρόνο, για επτά μέρες, δέκα νησιά μας, ώστε τα ελληνικά νησιά να αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών».
Ερωτηθείς για την επιστολική ψήφο και αν θα εξεταστεί συνταγματική παρέμβαση για την εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές ο κ. Μαρινάκης δηλώνει: «Μετά την πρωτοβουλία για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά στην ιστορική απόφαση της εισαγωγής – για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας -της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο βαθιά κοινωνικό που διευκολύνει ακόμα περισσότερο στους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πιο σημαντική στιγμή της Δημοκρατίας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της. Διευκολύνουμε, παράλληλα, τους συμπολίτες μας με αναπηρία και τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα, όσους εργάζονται μακριά από τον τόπο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα και τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα χωρίς μετακινήσεις. Από κει και πέρα, ένα βήμα κάθε φορά. Αυτή η πρωτοβουλία αφορά μόνο τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα».
Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει: «Η μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας είναι η πιο σημαντική μάχη που δίνει η κυβέρνηση, καθώς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μας, να προσπαθούμε συνεχώς να αυξάνουμε το εισόδημα των πολιτών. Ο δεύτερος άξονας είναι τα στοχευμένα μέτρα τα οποία αποφασίζονται με βάση τις ανάγκες κάθε περιόδου. Ο τρίτος άξονας είναι οι έλεγχοι, οι οποίοι εντείνονται, έχοντας ξεπεράσει τους 21.000 ενώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί είναι πάνω από 1.600, ύψους πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Πλέον, αυτοί που παρανομούν έχουν συνέπειες, όπως προβλέπει ο νόμος. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε μαγικό ραβδί. Αν υπήρχε θα το είχε ανακαλύψει κάποια χώρα και θα μας το είχε πει. Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο να μειωθούν οι συνέπειες της ακρίβειας για τους πολίτες και να υλοποιούμε όσο το δυνατόν πιο μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα παραμείνουν και όταν η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί».
Ερωτηθείς αν συνδυάζεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με τη χορήγηση επιδομάτων, σημειώνει: «Η οικονομική μας πολιτική δεν στηρίζεται στα επιδόματα αλλά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Μια πολιτική με μόνιμα μέτρα που αυξάνουν σταθερά τους μισθούς και τις συντάξεις, μια πολιτική κατάργησης ή μείωσης πάνω από 50 φορολογικών συντελεστών τα τελευταία 4 χρόνια και μια πολιτική που αυξάνει σταθερά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μια πολιτική, που συνεχίζει να μειώνει φόρους, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, που αποτελεί ένα βαθιά κοινωνικό μέτρο. Όμως, όποτε παρουσιάζεται η ανάγκη, στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες. Πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας χωρίς τα 40 δις για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις; Πως θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια στο ρεύμα χωρίς τα πάνω από 14 δισ. που δόθηκαν για την στήριξη των καταναλωτών; Και αμφισβητεί κανείς ότι το Market Pass, το καλάθι του νοικοκυριού, η πρωτοβουλία «μόνιμη μείωση τιμής» συμβάλουν στον μετριασμό των συνεπειών της πληθωριστικής κρίσης; Προφανώς, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι το επιστέγασμα αυτής της πολιτικής που μας επιτρέπει να στηρίζουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές, ενώ παράλληλα μειώνουμε το δημόσιο χρέος».
Επιπλέον για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Μαρινάκης επισημαίνει: «Φοβάμαι ότι κάποιοι πήγαν να κάνουν το απλό περίπλοκο, με σκοπό να μπερδέψουν τους καταναλωτές. Μέχρι τώρα είχαμε 30 διαφορετικά είδη τιμολογίων και έρχεται το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και τα ήδη υπάρχοντα 30 τιμολόγια τα βάζει μέσα σε τρεις κατηγορίες, το μπλε με σταθερό τιμολόγιο, το κίτρινο και το πορτοκαλί, με κυμαινόμενες τιμές. Επιπλέον, εισάγεται το πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο κατατάσσονται όλοι οι καταναλωτές αν δεν επιλέξουν κάποιο άλλο και το οποίο έχει δύο κυρίως οφέλη: Έχει χαμηλότερο πάγιο και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές μήνα – μήνα, αν το επιθυμούν, με έναν πολύ εύκολο τρόπο να συγκρίνουν τις τιμές και να αλλάζουν πάροχο. Δίνει δύναμη στον καταναλωτή, γιατί αυξάνει τον ανταγωνισμό και θεωρούμε ότι θα οδηγήσει σε μείωση τιμών».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ