Σε τιμές άνω των 80 ευρώ/MWh κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF ενώ ταυτόχρονα η τιμή του πετρελαίου brent σταθερά φλερτάρει με τιμές πάνω από τα 92-93 δολάρια το βαρέλι έχοντας αγγίξει τα 100 δολάρια/βαρέλι.
Ήδη, χθες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, πέρα από τα θέματα επάρκειας, εξετάστηκε και το θέμα των τιμών αλλά και της διασφάλισης περαιτέρω εκπτώσεων σε λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επάρκεια
Για την επάρκεια, πάντως, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη προς ώρας, λόγω της πληρότητας που εμφανίζει η Ρεβυθούσα. Χτες ήδη, έφτασε στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ νέο φορτίο 37.000 κυβ. μέτρων. Επίσης αναμένονται στις 7 Μαρτίου, φορτία 1.000.000 MWh ή 145-146.000 κ.μ. από τη Mytilineos και την Elpedison. ενώ έως το τέλος Μαρτίου αναμένονται 5 ακόμη φορτία.
Παράλληλα σε σχέση με την παραγωγή ρεύματος, όπως καταγράφηκε και χτες στη σύσκεψη υπάρχει καλή εικόνα από τα φράγματα όπου το δυναμικό παραπέμπει σε παραγωγή ισχύος 2400 ΜW, που για τα δεδομένα της εποχής είναι υψηλό και οφείλεται στις βροχές και χιονοπτώσεις. Επιπλέον το δυναμικό των ΑΠΕ είναι στα 1200 ΜW και άρα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο όπως και η ισχύς των θερμικών μονάδων που με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται “κοπή ροής” αερίου από τη Ρωσία είναι σε θέση να καλύψουν ανάγκες, ακόμη και συνθήκες ακραίες, όπως έδειξε η πρόσφατη κακοκαιρία και ο περυσινός καύσωνας.
Οι τιμές
Τούτου δοθέντος το μείζον ζήτημα, όμως, είναι οι τιμές στο φόντο και των απειλών για εκτόξευση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφλάλειας της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ. Η επιβάρυνση του προϋπολογισμού αλλά και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από το κύμα ακρίβειας μέρος της οποίας γίνεται προσπάθεια να ανασχεθεί μέσω του κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης είναι ένα καυτό θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο που ήδη σταθμίζει σενάρια. Σε σχέση με το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τις δημοπρασίες ρύπων θα εισέλθουν ποσά άνω του 1,5 δισεκ, ευρώ ενώ το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ αναμένεται να είναι στο επίπεδο των 2 δισεκ. για φέτος κι έτσι μπορεί να δώσει έξτρα “χώρο” για ενισχύσεις. Ωστόσο με τις προβολές της ΕΕ για την εξέλιξη των τιμών υπάρχει το ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί και αυτός ώστε να “σηκώσει” μέρος του βάρους για τις επιδοτήσεις, που χωρίς αυτές θα “γονατίσουν” τα νοικοκυριά.
Πάντως το βάρος είναι μεγάλο για το δημόσιο ταμείο. Μόνο τον Δεκέμβριο το κόστος εισαγωγών καυσίμων αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, ή κατά 80% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 και έτσι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η κρίση πέρα από την ώθηση στις τιμές καυσίμων εντείνει και την πληθωριστική κρίση με εκτόξευση τιμών σε πρώτες ύλες όπως πχ καλιούχα λιπάσματα, σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο και άλλα φυτικά έλαια. Είναι ενδεικτικό, επίσης, ότι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, για κάθε 10 ευρώ αύξηση στην τιμή της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο το ΑΕΠ μειώνεται κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ.