Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε την υπογραφή ενός μνημονίου προθέσεων με τις ΗΠΑ αναφορικά με τα ορυκτά.
Στην ανακοίνωση, η Γιούλια Σβιρυντένκο, υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, τόνισε ότι το μνημόνιο ανοίγει τον δρόμο για μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης που θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τελική συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Η Γιούλια Σβιρυντένκο ανακοίνωσε την υπογραφή του μνημονίου προθέσεων για τα ορυκτά, αλλά δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες μέσα από το “Χ”. Η ανάρτησή της περιλάμβανε φωτογραφίες της ίδιας και του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, οι οποίοι υπέγραψαν ξεχωριστά.
We are happy to announce the signing, with our American partners, of a Memorandum of Intent, which paves the way for an Economic Partnership Agreement and the establishment of the Investment Fund for the Reconstruction of Ukraine. pic.twitter.com/AQsHPkWh5X
— Yulia Svyrydenko (@Svyrydenko_Y) April 17, 2025
«Είμαστε χαρούμενοι να ανακοινώσουμε την υπογραφή, με τους Αμερικανούς εταίρους μας, ενός προσχεδίου συμφωνίας, που ανοίγει τον δρόμο για μια Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας και την ίδρυση του Επενδυτικού Ταμείου για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας», έγραψε η Σβιρυντένκο.
Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακής κλήσης με τον Μπέσεντ, ο οποίος δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας εξακολουθούν να συζητούνται.
«Είναι ουσιαστικά αυτό που συμφωνήσαμε προηγουμένως. Όταν ο πρόεδρος [Βολοντίμιρ Ζελένσκι] ήταν εδώ, είχαμε ένα μνημόνιο κατανόησης. Προχωρήσαμε κατευθείαν στη μεγάλη συμφωνία, και νομίζω ότι είναι μια συμφωνία 80 σελίδων και αυτή θα υπογράψουμε», είπε.
ΠΗΓΗ:ertnews/bbc