Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟΠΑΠ: Η κυριαρχία των Τσέχων και οι στόχοι για την παγκόσμια αγορά

ΟΠΑΠ: Η κυριαρχία των Τσέχων και οι στόχοι για την παγκόσμια αγορά

Μεγάλα σχέδια ώστε να διεθνοποιήσει περαιτέρω τον ΟΠΑΠ σε μια συγκυρία που η τεχνολογία παρέχει δυνατότητες υπερβάσεων που σε διαφορετικές εποχές ήταν αδύνατες έχουν οι Τσέχοι της Allwyn Entertainment (όπως είναι η εμπορική ονομασία της SAZKA), με επικεφαλής τον Karel Komarek.

Πλέον, η Allwyn Entertainment είναι κυρίαρχη, ελέγχοντας ποσοστό 48,1% του ΟΠΑΠ, έναντι 41,2% προηγουμένως, ύστερα από την απόκτηση του μεριδίου της Yeonama Holdings Co. Limited, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη. Όπως δήλωσε ο CEO της Allwyn, Robert Chvatal, η συγκεκριμένη συμφωνία ολοκληρώνει μία σειρά συναλλαγών μέσω των οποίων αποκτήθηκαν τα μερίδια άλλων μετόχων στη SAZKA Delta την τελευταία τριετία. 

Η αξία της συναλλαγής έφτασε στα 327,4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο σύμφωνα με την Allwyn αντιστοιχεί σε premium άνω του 10% επί της τρέχουσας τιμής της μετοχής του ΟΠΑΠ, δεδομένου του καθαρού δανεισμού και του κεφαλαίου κίνησης της SAZKA Delta. H αγορά της συμμετοχής της οικογένειας Μελισσανίδη θα καλυφθεί με διαθέσιμα μετρητά, συμπεριλαμβανομένων των διαθεσίμων που αντλήθηκαν από την πρόσφατη έκδοση ομολόγων ύψους 600 εκατ. ευρώ της Allwyn.

Η SAZKA έχει μετονομαστεί σε Allwyn Entertainment στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου, με στόχο την εισαγωγή στη… Μέκκα των αγορών και των επενδυτικών κεφαλαίων, όπως είναι ο NYSE στη Wall Street. Για να γίνει αυτό, οι Τσέχοι αναπροσαρμόζουν την επενδυτική τους στρατηγική και τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους.

Πλέον η εταιρεία έχει γίνει μια μεγάλη Holding στον κλάδο της διασκέδασης, με επίκεντρο τις λοταρίες και όχι τον παραδοσιακό τζόγο. Έτσι, ο ΟΠΑΠ αποτελεί ένα εξαιρετικό story κερδοφορίας και ανάπτυξης, ενώ μετά και την εξαγορά της Stoiximan (Kaizen) «παίζει» πλέον και διαδικτυακά σε όλα τα… γήπεδα του κόσμου.

Οι επενδυτικοί σύμβουλοι υπολογίζουν την κεφαλαιοποίηση της Allwyn πριν το IPO να ανέλθει στα 9,3 δισ., ήτοι σχεδόν διπλάσια από του ΟΠΑΠ που αποτιμάται στο ταμπλό του Χ.Α. 4,84 δισ. ευρώ. Αυτό αποδεικνύει ότι ο ελληνικός όμιλος θα αποτελέσει το επίκεντρο, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες δραστηριότητες θα είναι πιο περιορισμένες.

Σήμερα, η Allwyn διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της, εκτός του ΟΠΑΠ, η τσέχικη SAZKA, τα Casinos Austria, και οι Austrian Lotteries, η LOTTOITALIA, και αρκετές ακόμα. Για το 2022 η AllWyn αναμένει EBITDA περί τα 710 εκατ. ευρώ.

Ο ολικός μετασχηματισμός του ΟΠΑΠ σε όμιλο με διεθνές εκτόπισμα

Τα τελευταία χρόνια, ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα ολικού μετασχηματισμού σε όλα τα επίπεδα, με τον οργανισμό να μετατρέπεται σταδιακά στους πλέον σύγχρονους διεθνώς, μέσα από μια ολιστική εφαρμογή των απεριόριστων δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή επανάσταση.

Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα τεχνολογικού μετασχηματισμού που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ευρώπη, με την εγκατάσταση περισσότερων από 50.000 νέων διαφορετικών συσκευών, ενώ έγινε και ολικός εκσυγχρονισμός του δικτύου, με τεχνολογικές επενδύσεις περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ όλα τα τελευταία χρόνια και μετά την ιδιωτικοποίησή του μετασχηματίστηκε από μια κρατική εταιρεία σε έναν σύγχρονο ιδιωτικό όμιλο παγκόσμιας κλάσης σ’ ότι αφορά τα τυχερά παιχνίδια. Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη των νέων τεχνολογιών, έχοντας εκσυγχρονίσει όλη τη λειτουργία του, τα τελευταία χρόνια «χτίζει» νέες υπηρεσίες και νέα παιχνίδια, έχοντας πλέον καταφέρει να πλασαριστεί στους μεγάλους – εκσυγχρονισμένους – ομίλους σε διεθνές επίπεδο στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών.

Μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία ήταν και η δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίου επιπέδου, με καινούρια παιχνίδια αλλά και νέες Virtual υπηρεσίες. Αυτή ήταν και η κεντρική στόχευση που έγινε η στρατηγική επένδυση στη Stoiximan, η οποία είναι ευθέως συμπληρωματική στις διαδικτυακές δραστηριότητες του οργανισμού και του παρέχει «διαβατήριο» διαδικτυακής παρουσίας σε διεθνές επίπεδο. Η Stoiximan «άνοιξε» περαιτέρω τον οργανισμό στις διαδικτυακές υπηρεσίες, εκεί που πλέον έχει μεταφερθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών.

Η ίδρυση πριν 64 χρόνια και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Ο ΟΠΑΠ ιδρύθηκε πριν από 64 χρόνια, το 1958, ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο εισήχθη στις 25 Απριλίου 2001. Σήμερα η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ είναι στα 13,74 ευρώ, έχοντας άνοδο 10,18% το 2022. Έχει  εισηγμένες 352.856.287 μετοχές, ενώ βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. πίσω από τις Coca Cola HBC και ΟΤΕ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ