Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΟμόφυλα ζευγάρια: Μπορεί να διαχωριστεί ο γάμος από την υιοθεσία;

Ομόφυλα ζευγάρια: Μπορεί να διαχωριστεί ο γάμος από την υιοθεσία;

Για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που αναμένεται να έρθει στο υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Ιανουαρίου και τις προβλέψεις του νομοθέτη για την υπεράσπιση των παιδιών που μεγαλώνουν στις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες μίλησε στην ΕΡΤ η Κατερίνα Φουντεδάκη, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μία εκ των συντακτών του επίμαχου νομοθετικού σχεδίου.

Έχοντας λάβει μέρος στη διήμερη ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ ώστε να καμφούν οι όποιες αντιδράσεις και να δοθούν διευκρινίσεις η κ. Φουντεδάκη τόνισε ότι η συμβολή της είχε να κάνει με την ανάλυση τεχνικών ζητημάτων «που δεν είναι υποχρεωτικό να τα ξέρει ακόμα και κάποιος που έχει πτυχίο νομικής».

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν το θέμα της τεκνοθεσίας που θίγει το σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσε να επιλυθεί με κάποιον άλλο τρόπο, όπως με κάποια προσθήκη στο νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης και όχι με την εισαγωγή του γάμου, είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι όσοι το προβάλλουν (σ.σ. αυτό το επιχείρημα) δεν έχουν να μας πουν συγκεκριμένα τι θα έβαζαν στο σύμφωνο ώστε να λυθούν τα θέματα. Γιατί αν ακούσετε τις απόψεις ο καθένας λέει κάτι διαφορετικό». Ειδικότερα όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Φουντεδάκη στο σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει λυθεί τίποτα απολύτως σε σχέση με τα παιδιά». Αντίθετα, όπως είπε, αν θέλαμε να προσασπίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών μέσα από το σύμφωνο συμβίωσης θα έπρεπε να μπουν πολλές διατάξεις όπως η υιοθεσία. Έτσι, όπως είπε, «θα κάναμε ένα σύμφωνο ίδιο με το γάμο απλώς να λέγαμε στους ομόφυλους ότι “εσείς μπορείτε να το έχετε αυτό που είναι ίδιο με το γάμο, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε γάμο”. Αυτό είναι ο ορισμός της διάκρισης».

Και όπως επισήμανε «εάν υπήρχε κάποια υπόνοια ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στα παιδιά, δεν θα γινόταν ποτέ αυτό το εγχείρημα ούτε από την κυβέρνηση ούτε από εμάς» προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες που συνέταξαν στο σχέδιο νόμου βασιστηκαν στο ελληνικό Δίκιαο και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ερωτηθείσα για το τι αποκόμισε από τις ενημερώσεις των βουλευτών της ΝΔ για το θέμα απάντηση ότι εκτός από την νομική επιχειρηματολογία «πείστηκαν πολλοί από τις τοποθετήσεις των στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίες και ήταν ορθές από νομική άποψη».

Μιλώντας για τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια με την ψήφιση του νόμου η κα Φουντεδάκη εξήγησε ότι «ακόμα και όσοι είναι εντελώς αντίθετοι με τον γάμο αναγνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να διαχωριστεί ο γάμος από την υιοθεσία. Ο Αστικός μας Κώδικας έχει διατάξεις για την υιοθεσία που μιλούν για συζύγους. Επομένως, αν και οι ομόφυλοι είναι σύζυγοι, θα υπαχθούν σε αυτές τις διατάξεις. Δεν μπορούμε να πούμε ισχύουν μόνο για τους ετεροφυλόφιλους. Αυτό θα ήταν σαφής διάκριση».

Πρόσθεσε δε ότι «ο γάμος σημαίνει η υιοθεσία, ότι δηλαδή μπορούν οι σύζυγοι να υιοθετούν από κοινού ένα παιδί ή μπορεί ο ένας να υιοθετήσει το νομικό παιδί που έχει ο άλλος και αυτό δεν διαχωρίζεται». Σχολιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες δήλωσε ότι ενώ είναι παντρεμένοι στο εξωτερικό για τη χώρα μας θεωρούνται ανύπαντροι και τα παιδιά τους δεν είναι δικά τους.

Απαντώντας για θέμα της παρένθετης μητρότητας, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται και το τι θα συμβεί εάν ένα ομόφυλο ζευγάρι επιλέξει αυτή τη λύση στο εξωτερικό η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου δήλωσε ότι γι’ αυτό το λόγο στην πρότασή νόμου είχαν συμπεριλάβει και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η οποία στην Ελλάδα ισχύει από το 2002.

Λιτό και μαζεμένο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Η κυβέρνηση, για πολιτικούς λόγους είπε ότι δεν θα κάνω αυτό και είχε δίκιο γιατί μόνο έτσι πραγματικά μπόρεσε να πείσει ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών της» σημείωσε η κα Φουντεδάκη αναφορικά με τη μορφή που φέρεται ότι παίρνει τελικά το νομοσχέδιο. Ωστόσο, όπως είπε, όσοι επιλέξουν τη λύση της παρένθετης μητρότητας στο εξωτερικό και επιστρέψουν με το παιδί στην Ελλάδα, αυτό θα αναγνωριστεί «όχι όμως επειδή εμείς θα έχουμε κάνει το γάμο, αλλά επειδή στην ουσία πλέον αυτό επιβάλλει η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Η ίδια σημείωσε ότι μετά τις αντιδράσεις βουλευτών το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο «θα περιλαμβάνει ολοένα και λιγότερα απ’ όσα είχαμε βάλει γιατί πρέπει να είναι λιτό καi μαζεμένο».

Δεν παρέλειψε πάντως να το χαρακτηρίσει ως «προοδευτικό» καθώς «για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναγνωρίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών σε μία αστική σύμβαση, όπως είναι ο γάμος και δεύτερον, ότι θα μπορούν για πρώτη φορά τα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν κοινό παιδί» Δικαίωμα που χαρακτήρισε ως πάρα πολύ σημαντικό.

ΠΗΓΗ:ertnews

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ