Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟλοταχώς για διψήφιο μέσο πληθωρισμό για το 2022 – Τι δείχνουν τα...

Ολοταχώς για διψήφιο μέσο πληθωρισμό για το 2022 – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Αύγουστο

Οι ασύλληπτες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και του φυσικού αερίου μέσα στον Αύγουστο θα «βαρύνουν» στη διαμόρφωση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ο οποίος ανακοινώνεται αύριο.

Μέσα στον Αύγουστο, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 28%, το ηλεκτρικό ρεύμα σε επίπεδο χονδρικής έχει ξεπεράσει ήδη τα 420 ευρώ (ως μέση τιμή του μήνα) που είναι και η υψηλότερη όλων των εποχών ενώ «ακριβότερο» σε σχέση με τον Ιούλιο ήταν τελικώς και το πετρέλαιο. Με την άνοδο των τελευταίων ημερών, το πετρέλαιο είναι ακριβότερο κατά 5% σε σχέση με τον Ιούλιο και πάνω από 40% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, οι ελπίδες ότι από τον Αύγουστο θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού -πέρυσι τον Αύγουστο είχε ήδη ξεκινήσει το ράλι του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος- αρχίζουν να ψαλιδίζονται.

Στο 7μηνο, ο μέσος ετήσιος δείκτης είχε ήδη ξεπεράσει το 7%. Τον Αύγουστο, δεδομένου ότι ο μηνιαίος πληθωρισμός πολύ δύσκολα θα πέσει κάτω από το 12%, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο προσεγγίζοντας το 8%. Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη, το οικονομικό επιτελείο θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την ετήσια πρόβλεψη για τον πληθωρισμό.

Στο δυσμενές σενάριο (αυτό που φέρνει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους) ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να σπάσει και το φράγμα του 9%.

Μπορεί από τον Σεπτέμβριο να αρχίσουν να «διπλώνουν» οι υψηλές τιμές της ενέργειας, ωστόσο το γεγονός ότι δοκιμάζουμε πρωτοφανή επίπεδα τιμών στην ενέργεια και ότι οι τιμές των τροφίμων πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, θα μας φέρουν αντιμέτωπους με υψηλότερα ποσοστά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ