Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η δραστηριότητα του κυβερνοεγκλήματος, το οποίο όχι μόνο δεν πάει διακοπές, αλλά αυξάνει τη δράση του κατά την καλοκαιρινή περίοδο και κατά τα Σαββατοκύριακα, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Καθώς οι καλοκαιρινές εξορμήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος αύξηση, η Check Point προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ακολουθούν προφυλάξεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ώστε να παραμείνουν προστατευμένοι πριν και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.
“Στη βιασύνη τους να προλάβουν τις διακοπές τους, για ορισμένους είναι οι πρώτες μετά από τρία χρόνια, οι ταξιδιώτες είναι πιθανό να μην δώσουν την πρέπουσα προσοχή όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και να βρεθούν αντιμέτωποι με κινδύνους που αφορούν στη διαδικτυακή τους δραστηριότητα. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου γνωρίζουν καλά αυτήν την ευπάθεια και αν μη τι άλλο, εντείνουν τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου”, αναφέρει η εταιρεία.
Σύμφωνα με την έκθεση Threat Intelligence Report της Check Point Research (CPR), ο παγκόσμιος μέσος αριθμός εβδομαδιαίων επιθέσεων σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ταξιδιών και της αναψυχής αυξήθηκε κατά 60% τον Ιούνιο του 2022 σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του Ιουνίου του 2021.
Την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου 2021 οι επιθέσεις στους τομείς αυτούς σημείωσαν αύξηση 73% και φέτος είναι πιθανό να σημειωθεί παρόμοια έξαρση.
Θερινές διακοπές για χάκερς
Μία από τις βασικές τακτικές, που ακολουθούν οι χάκερς, είναι να υποδύονται καθιερωμένες μάρκες με επιθέσεις phishing, καθώς οι παραθεριστές αναζητούν διακοπές της τελευταίας στιγμής και προσφορές ταξιδιών, ξενοδοχείων και αξιοθέατων με καθυστερημένη διαθεσιμότητα.
Ένας δυνητικός παραθεριστής που κάνει κλικ σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” ή δίνει τα στοιχεία σύνδεσης του μέσω μιας μη ασφαλούς δημόσιας σύνδεσης Wi-Fi θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προσωπικό κίνδυνο, όσον αφορά στην κλοπή διαπιστευτηρίων, όπως και να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες.
Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένας ακόμη πιο σοβαρός κίνδυνος για τους εργοδότες τους. Η τάση προς τις λεγόμενες υβριδικές διακοπές, όπου οι άνθρωποι εργάζονται εξ αποστάσεως για ένα μέρος των καλοκαιρινών διακοπών, καθιστά αυτήν την απειλή ακόμη πιο ρεαλιστική. Οι προσωπικοί φορητοί υπολογιστές, τα tablet ή τα κινητά συχνά παρέχουν εύκολη πρόσβαση στους εγκληματίες στα εταιρικά δίκτυα, ιδίως εάν οι συσκευές BYOD δεν έχουν ασφαλιστεί επαρκώς.
Εν τω μεταξύ, τα ίδια τα εταιρικά δίκτυα είναι πιο ευάλωτα αυτήν την εποχή του έτους ή ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με τις ομάδες επιχειρήσεων ασφαλείας να εργάζονται με μειωμένο προσωπικό, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορεί να μη γίνουν αντιληπτές μέχρι να είναι πολύ αργά και η ζημιά να έχει γίνει.
Ασφαλείς διακοπές
Η Check Point συγκέντρωσε δέκα κορυφαίες συμβουλές για να βοηθήσει τους καταναλωτές να παραμείνουν ασφαλείς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
“- Αντιμετωπίστε τα δημόσια σημεία Wi–Fi με προσοχή. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους χάκερ να κάθονται στα αεροδρόμια, περιμένοντας τους ταξιδιώτες να μπουν σε δημόσια δίκτυα Wi–Fi, ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες. Αποφύγετε τελείως τα μη ασφαλή δίκτυα Wi–Fi αν είναι δυνατόν, αλλά αν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε, αποφύγετε την πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς ή ευαίσθητα δεδομένα ενώ είστε συνδεδεμένοι σε αυτά τα δίκτυα.
– Προσοχή στους γύρω σας. Το άτομο, που κάθεται δίπλα σας στο αεροπλάνο ή ενώ περιμένετε να επιβιβαστείτε, μπορεί να έχει κακόβουλη πρόθεση. Προμηθευτείτε ένα προστατευτικό προστασίας της οθόνης, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να κρύψετε τις πληροφορίες σας από τα αδιάκριτα βλέμματα.
– Ελέγξτε δύο φορές τους ιστότοπους στους οποίους κάνετε κρατήσεις για ταξίδια. Οι κυβερνοεπιθέσεις, που σχετίζονται με τα ταξίδια, μπορούν να συμβούν ακόμη και πριν από την έναρξη του ταξιδιού, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε τον ταξιδιωτικό ιστότοπο που χρησιμοποιείτε.
– Προσοχή στα γλωσσικά λάθη. Να έχετε το νου σας για τυχόν ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη, καθώς και για εξουσιαστικές φράσεις που σας ωθούν να πάρετε βιαστικές αποφάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βασίζονται στο ότι οι άνθρωποι δεν αφιερώνουν χρόνο για να εξετάσουν τις μικρές λεπτομέρειες, που μπορεί να σηματοδοτήσουν ότι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα μήνυμα δεν είναι νόμιμο”.
Προσοχή στους κωδικούς
“– Ποτέ μην μοιράζεστε τα διαπιστευτήρια σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι επαναχρησιμοποιούν τα ίδια ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης σε πολλούς διαδικτυακούς λογαριασμούς, γι’ αυτό και η κλοπή διαπιστευτηρίων αποτελεί κοινό στόχο των απάτης phishing. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που σας ζητούνται τα στοιχεία σύνδεσης σας.
– Απενεργοποιήστε τις αυτόματες συνδέσεις Wi–Fi/Bluetooth. Ενδέχεται να υπάρχει προεπιλεγμένη ρύθμιση στο smartphone σας για αυτόματη σύνδεση σε ένα διαθέσιμο δίκτυο Wi–Fi ή Bluetooth, η οποία μπορεί να επιτρέψει σε απειλητικούς φορείς να αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη για να αποτρέψετε τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να παραβιάσουν τη συσκευή σας.
– Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, κατεβάστε τις τελευταίες ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας, ενημερωθείτε για τις τελευταίες επιθέσεις και, τέλος, να είστε καχύποπτοι απέναντι στα μηχανήματα ανάληψης μετρητών”.