*Ενδιαφέρουσες εξελίξεις στα γεωπολιτικά: Mε την επιστροφή της από το Πεκίνο η υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε λόγο για άμεσες, ουσιαστικές και παραγωγικές συνομιλίες. Διακριτή η επιχείρηση μείωσης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, των 2 υπερδυνάμεων. Η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η σχέση των 2 πλευρών βρίσκεται-πλέον- σε πιο στέρεη βάση. Σύμφωνα με το Politico, το ενδεχόμενο/κίνδυνος δημιουργίας χάους σε μία “μετά Πούτιν” εποχή, είναι βασικός λόγος που Ουάσιγκτον, Πεκίνο “έδειξαν” να στηρίζουν διακριτά το status στη Μόσχα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για αστάθεια στο εσωτερικό της Ρωσίας που θα μπορούσε να διαχυθεί στην Ευρώπη», δήλωσε η Andrea Kendall-Taylor, πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. «Η αλλαγή καθεστώτος μέσω χαοτικών και βίαιων διαδικασιών πιθανώς θα φέρει έναν άλλο αυταρχικό ηγέτη, ίσως και χειρότερο από τον Πούτιν».
*Η Ιταλία ήρε τη δεκαετή απαγόρευση που είχε επιβάλει στα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας της Λιβύης να κάνουν χρήση του εναέριου χώρου της και οι πτήσεις επαναλαμβάνονται από τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η Τρίπολη. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή λίγες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς και από τη Λιβύη, η οποία για μια και πλέον δεκαετία υπέφερε από το χάος και τον πόλεμο, από τότε που ανατράπηκε ο Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Σύμφωνα με το site του Benina International Airport, ανάμεσα στις λιγοστές εταιρείες (Buraq Air, Cham Wings, Sterling, Libyan Airlines, Afriqiyah, Egyprair) και 2 ελληνικών συμφερόντων: Marathon Airlines και Air Mediterranean. To ενδεχόμενο σύνδεσης (από Χανιά) είχε συζητήσει παλαιότερα και η SKY Express, συμφερόντων Γιάννη Γρύλου. Αυτά, όσον αφορά τα ευρύτερη διεθνή.
*Ολοκληρώνονται αύριο (Τρίτη 11 Ιουλίου) οι διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τελικές λεπτομέρειες του πλαισίου για τον φόρο άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ. Ο Carbon Border Adjustment Mechanism από την αρχική του μορφή- Carbon Border Tax- μέχρι σήμερα έχει πυροδοτήσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των ευρωπαίων παραγωγών- καθώς τα προϊόντα που θα παρασκευάζονται στην Ευρώπη θα είναι-αρχικά- πιο ακριβά από αυτά χωρών παραγωγής χωρίς ανάλογες οδηγίες μείωσης εκπομπών άνθρακα, καθιστώντας-επί της ουσίας- λιγότερο ανταγωνιστική την Ευρώπη. Η συγκυρία δεν είναι και η πιο πρόσφορη, λόγω των πολιτικών που εφαρμόζονται από άλλες-ανταγωνιστικές- αγορές λ.χ. πολιτική Inflation Reduction Act- από την κυβέρνηση Joe Biden- την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών κ.λ.π για αυτό και η έκβαση αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον. Η ελληνική πλευρά- όπως και άλλων χωρών- ενίσταται για ένα κενό στη νομοθεσία που προωθείται από την Κομισιόν. “Η CBAM απειλεί να ακρωτηριάσει την ευρωπαϊκή παραγωγή…”, προειδοποιεί ο Νίκος Κεραμιδάς (εκτελεστικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Mytilineos Energy & Metals) θέση που απηχεί ανάλογες των Norsk Hydro, Speira e.t.c. Οι αιτιάσεις ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής σημειώνουν πως, το κενό επιτρέπει το…greenwashing εισαγόμενων προϊόντων αλουμινίου (από χώρες με εντελώς ελαστικό πλαίσιο).
*Από σήμερα οι συναντήσεις Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες. Ευρεία η ατζέντα, λίγο ως πολύ γνωστές οι θέσεις της κάθε πλευράς, με νικητή-προς ώρας- στα σημεία αυτή των τραπεζιτών. Για να δούμε εάν θα μπορούσε να εξευρεθεί κοινός τόπος, αποτέλεσμα επωφελές για αμφότερες κυρίως δε για τους επιχειρηματίες, την πραγματική οικονομία, τους καταναλωτές/δανειολήπτες.
*Εκτός κυβερνητικής γραμμής οι δηλώσεις Φλωρίδη για το ακαταδίωκτο των τραπεζών. Αυτό διέρρεαν ακόμη και μεσημέρι Κυριακής διάφορες πλευρές. ΟΚ, το πιθανότερο να είναι έτσι, όπως επιχειρούν να πείσουν οι πηγές διαρροής. Ωστόσο, εάν, ΕΑΝ λέω…, δεν είναι έτσι και ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης ενεργεί σε γνώση του Μαξίμου; Ένα μικρό, ελάχιστο, ποσοστό επιβεβαίωσης να έχει, τότε… Θα κάνουμε “ταμείο” στο τέλος της εβδομάδας.
*Ίσως προκύψει και κάτι επιπλέον στο FinForum- αύριο στο King George-. Θα έχουν ενδιαφέρον οι συζητήσεις στα “πηγαδάκια” πέριξ. Είχα χρόνο το ΣΚ και έδωσα μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, στα “ψιλά γράμματα” των ομιλιών των 4-5 υπουργών “πρώτης γραμμής” στην διάρκεια των Προγραμματικών στη Βουλή.
*Ξεκινώντας από τον Θεόδωρο Σκυλακάκη- κατά γενική εκτίμηση από τους σηματωρούς της νέας κυβέρνησης- στον “καυτό” κλάδο της ενέργειας. Πρόσεξα τις αρχές, που αναφέρθηκε, ειδικότερα στο “…προσεκτικό μέτρημα, μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε ότι αφορά τις τιμές των ενεργειακών υπηρεσιών…”. Έμμεσο μήνυμα προς όσους ενδιαφέρονται να εμπλακούν στα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Σημείωνε, πρόσφατα η DeA, την δυσαρέσκεια της Motor Oil για τον ΔΕΣΦΑ, με τον όμιλο να θίγει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και τεράστιων αυξήσεων- ακόμη και 50%- σε προϋπολογισμούς χωρίς να δικαιολογούνται από τις αυξήσεις των υλικών. Από την ομιλία του όμως, προκύπτει και η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει το στελεχιακό προσωπικό των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, με όρους ΑΣΕΠ (αλλά όχι απ’ ευθείας από το ΑΣΕΠ). Εάν καταλαβαίνω σωστά- που μάλλον έτσι είναι- με την δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων Σκυλακάκη…
*Από τον νέο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη το ενδιαφέρον αφορούσε στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων, διαδικασία που ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται εάν αφορά στον διαγωνισμό…γεφύρι της Άρτας- όπου έχουν επιλεγεί 3 σχήματα- ή εκ νέου εκκίνηση. Δεδομένων των πιέσεων της Ουάσιγκτον (κυρίως) για το θέμα “ταυτοτήτων-διαβατηρίων” πιθανότατα ο υπουργός εννοούσε “ξεπάγωμα” της υφιστάμενης διαδικασίας. Σε αυτή την περίπτωση αφορά τις εισηγμένες ΟΤΕ-BYTE, Space Hellas, Unisystems δηλαδή και Ideal Holdings, Quest.
*Στην πρόσφατη συνάντηση Κώστα Σκρέκα με το προεδρείο του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, που σημειωτέον έγινε γνωστή από την πλευρά του ΣΕΕΤΕ-όταν ο πρόεδρος του Γιάννης Αληγιζάκης, ερωτήθηκε ως επικεφαλής της Elinoil από μέτοχο της εισηγμένης- φέρεται να υπήρξε-κατ’ αρχήν- συναντίληψη. Στα βασικά, στα αυτονόητα θα έλεγα. Από τον ίδιο προέκυψε και η πληροφορία πως, ο Κώστας Σκρέκας υπέγραψε (ή υπογράφει…αύριο) την παράταση για έξι μήνες της επιβολής ανώτατης τιμής στα καύσιμα. Πρόκειται για το πλαφόν, που τέθηκε Αύγουστο του 2021- για τα περιθώρια μικτού κέρδους, προκειμένου να αντιμετωπισθούν-τότε- κερδοσκοπικές τάσεις λόγω Covid-19. Έκτοτε, η μία παράταση διαδέχεται την άλλη. Κατά πως φαίνεται θα έχουμε ακόμη μία, καλύπτοντας το σύνολο του 2023.
*Δεν φαίνεται να βγήκαν συγκεκριμένες αποφάσεις από την πρόσφατη συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη και δ.σ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Θα αναμένω και τις δηλώσεις της Όλγας Κεφαλογιάννη για να έχω σαφέστερη εικόνα λ.χ. μείωση ΦΠΑ (στο 11% ;;;) Θα δούμε. Ωστόσο, ενδέχεται να προκύπτει εξέλιξη επενδυτικού/χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, ειδικότερα από την στιγμή που ο Ευτύχης Βασιλάκης παρέμεινε στο γραφείο του υπ.Οικονομικών επιπλέον μισή ώρα αφότου αποχώρησαν οι του ΣΕΤΕ. Τώρα γιατί μου έχει “καρφωθεί” πως, συζήτησαν και για το θέμα της άσκησης των warrants της AEGEAN που έχει το Δημόσιο. Με τη μετοχή να “ίπταται” 110,59% από την αρχή του έτους και με την αποτίμηση της εισηγμένης πάνω από το όριο του ενός δισ. ευρώ μία επαναγορά του 11,4% θα είχε επωφελές αποτέλεσμα και για το Δημόσιο και για την εταιρεία, τους μετόχους της.
*Στις 12 Ιουλίου-Τετάρτη- στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετασθεί η κατ’ αρχήν θετική εισήγηση για την απορρόφηση/συγχώνευση της ΑΝΕΚ από την Attica Group. Εάν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο- της τελευταίας στιγμής- θα έχει ενδιαφέρον η τεκμηρίωση της μίας ή της άλλης απόφασης, στη δε θετική τα σημεία συμβιβασμού προκειμένου να δοθεί ο τελικός…απόπλους στο deal.
*Νέες προοπτικές και προκλήσεις για την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ανοίγει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που ενέκρινε την έναρξη των διαδικασιών για την μετατροπή του οργανισμού σε Ανώνυμη Εταιρεία. Η διαδικασία μετατροπής απαιτεί σχετικές εγκρίσεις και παρακολούθηση των αναγκαίων διαδικασιών από τους αρμόδιους εποπτικούς και ελεγκτικούς φορείς. Η τράπεζα αναμένεται να συνεργαστεί με νομικούς συμβούλους ειδικούς σε επιχειρηματικές μετατροπές προκειμένου να διευθετήσει τη νομική της θέση, να καταρτίσει τα απαραίτητα έγγραφα και να συμμορφωθεί με τις οριζόμενες διαδικασίες. Σχολιάζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας, Μιχαήλ Μαρακάκης δήλωσε: «Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων που ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, αποτελεί ορόσημο. Αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μετατροπή της Τράπεζας σε ΑΕ, μετά και την εξουσιοδότηση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο από τους μεριδιούχους για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών που προβλέπονται στον σχετικό μετασχηματισμό. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο στην Τράπεζα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα που θα συνεχίσει να υποστηρίζει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συμβάλλει σημαντικά στην ευημερία και την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας.».
*Kαι κάτι για τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής. AEGEA BLUE: To Aegea Blue επιστρέφει ως το πιο φυσικά όμορφο, αόρατο καταφύγιο της Μεσογείου. Η απόλυτη απόδραση για αυτούς που θεωρούν πολυτέλεια τη σύνδεση με την ομορφότερη φύση του Αιγαίου και την αποσύνδεση από οτιδήποτε θυμίζει συμβατικότητα. Τα μαρμάρινα ειδώλια αποτελούν τη σημαντικότερη δημιουργία της κυκλαδικής τέχνης και αποτελούν έμπνευση για το Οικόσημο του AEGEA BLUE, αλλά και της διακόσμησής του, δηλωτικό αυτού του θέρετρου, διαφορετικό από τα άλλα στο βορειότερο μέρος της Άνδρου, ακριβώς πάνω από μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδος αυτή του Ζόργκου! www.aegeablue.gr