don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι σκληροί του…Ντιτρόιτ, εκ Νέας Υόρκης το…Μάννα, οι…ανορθογραφίες, το rebalancing της Παρασκευής, στα ύψη τα πετρέλαια, στην 5άδα η Mytilineos και Στουρνάρας-Μητσοτάκης…πάρε-βάλε (ποδοσφαιρικά)

*Η απεργία του συνδικάτου United Auto Workers και η επικείμενη συνεδρίαση της Fed τα κύρια δύο θέματα στην επιχειρηματική/οικονομική ειδησεογραφία στις ΗΠΑ. Στην τρίτη της μέρα-χθες Κυριακή- η απεργία στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια λύση. Τα 12.700 μέλη της UAW (Ford Motor, Stellantis, General Motors) ζητούν αυξήσεις (σε βάθος 3ετίας) συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη κινητοποίηση εδώ και 10ετίες στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Πλούσια η ειδησεογραφία, πολλά τα ενδιαφέροντα videos (UAW on Strike) επειδή ΗΠΑ και Wall Street είναι και αυτά. Σε καιρούς πονηρούς, καλό είναι να διευρύνουμε την πληροφόρησή μας.

*Και ενόψει της συνεδρίασης της Fed (19-20/9) νέα στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση πως, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επιβραδύνεται δίνοντας περιθώριο στη FOMC να μην αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια. Στο 5,25%-5,50% ούτως ή άλλως, με τον Τζερόμ Πάουελ να έχει συσχετίσει (πρόσφατα στο Jackson Hole) την επιτοκιακή πολιτική με την επιμονή του πληθωρισμού με τις πιέσεις των εργαζομένων για αυξήσεις.

*Διπλή αναβάθμιση από την Moody’s, το βράδυ της Παρασκευής. Σε Βa1 από Βa3, στα ίδια επίπεδα με Standard & Poor’s και Fitch. Εκ Νέας Υόρκης το…Μάννα, σε μία δύσκολη συγκυρία για την χώρα. Προφανή τα οφέλη, από το οικονομικό επιτελείο, την αγορά μέχρι τις τράπεζες, την επιχειρηματικότητα. Ο Απόστολος Σκουμπούρης τα αναλύει μια χαρά, η DeA απλά να συμπληρώσει ότι το Ba1 είναι μόλις μία κλίμακα από το Baa3- τη χαμηλότερη βαθμολογία του εύρους επενδυτικής βαθμίδας που κλιμακωτά φθάνει στο απόλυτο rating του Aaa. Θυμίζω πως οι κλίμακες (του εύρους του investment grade) είναι 3 Baa, 3 A, 3 Aa και 1η κορυφαία Aaa. Αυτό σημαίνει πως, για Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch η απόσταση μίας κλίμακας από την επενδυτική βαθμίδα, αφορά στο κάτω όριο της. Τα θυμίζει η στήλη γιατί είδα αρκετές…ανορθογραφίες το ΣΚ, ανεπίτρεπτες από οικονομικούς συντάκτες.

*Στα ουσιώδη: με την διπλή αναβάθμιση του οίκου στέλνεται πολλαπλό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Κατ’ αρχήν προς την Standard & Poor’s να εντάξει την χώρα στην επενδυτική βαθμίδα (20 Οκτωβρίου) συνακόλουθα προς τις πανίσχυρες αγορές να εμπιστευτούν τα ελληνικά assets, μετοχές, ETFs, bonds κ.λ.π αλλά και προς το επενδυτικό κεφάλαιο να τοποθετηθεί μέσω της απο-επένδυσης του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες, σε εισηγμένες με εξωστρεφή προσανατολισμό. Θα περιοριστώ σε δημοσίευμα του Bloomberg: Moody’s Puts Greece a Step Before Investment With Two- Notch Lift, Three rating firms have put Greece to investment grade zone (bloomberg.com/15/9 του Σωτήρη Νίκα). Και σε ετούτο, εάν στις 20/10 η S&P δώσει την επενδυτική βαθμίδα τότε από κοινού με DBRS και Scope Ratings (που θα πρέπει να έχει…πιστοποιηθεί από την ΕΚΤ) θα είναι 3 οι οίκοι με θετική/επενδύσιμη βαθμολογία. Θεωρώ βέβαιον πως στην Ομήρου θα υποδέχτηκαν τα νέα με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Είμαι-σχεδόν- σίγουρος ότι το team την περίμενε την έκπληξη. Επικρατέστερο ενδεχόμενο στην συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η απόδοση μίας κλίμακας (Βa2) με επιβεβαίωση της θετικής προοπτικής. Το “χρωστούσε” όμως ο οίκος που ίδρυσε ο John Moody (1909). Θα είχε πρόσθετο ενδιαφέρον εάν επισκεπτόταν (όπως μαθαίνω) την Ελλάδα ο Raymond W. McDaniel Jr (Chairman του Ομίλου). Το ψάχνει συνεργάτης της DeA, για οτιδήποτε προκύψει θα μας/σας ενημερώσει.

*Θα έχει τώρα πρόσθετο λόγο η Eurobank να “χτυπήσει” υψηλότερο τίμημα για το 1,4% του μ.κ της που θα εκχωρήσει το ΤΧΣ;, ρώτησε συνάδελφος γνωστό παίκτη. Κοίταξε, η Eurobank ολοκλήρωσε την χορήγηση “δανείου-γέφυρας” 60 εκατ. στην Holdings, η τακτική γ.σ έχει ορίσει το εύρος προσφοράς μεταξύ 1,10 έως 1,90 ευρώ. απάντησε για να συμπληρώσει πως πολύ δύσκολα να υπάρξει “σφήνα”. Στα 1,522 ευρώ η μετοχή την Παρασκευή.

*Και rebalancing την Παρασκευή, “άλλαξαν χέρια” σχεδόν 110 εκατ. στις δημοπρασίες. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών (37 εκατ.) στον ΟΤΕ, ακολούθησε ο Mytilineos (17 εκατ.)

*Για ακόμη μία μέρα η DeA έστειλε “ταμείο” τους τακτικούς, εκτενής αναφορά στον Ευάγγελο Μυτιληναίο (ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μετάλλων/ Eurometaux) στο 5,86% “καρφώθηκε” το χαρτί στα 37,580 ευρώ. Αλλά και για προτεραιότητες Στάσση, σε Σκόπια μετά την Ρουμανία. Με 3,08% η μετοχή στα 9,540 ευρώ.

*Για την Cenergy Holdings, που αναφερόταν ο πωλητής (που ολοκλήρωνε τις πωλήσεις του) με 6,54% η μετοχή της εισηγμένης στα 7 ευρώ. Ευνοήθηκε από το rebalancing, πάνω από 10 εκατ. ο τζίρος στον δείκτη MidCap. Στον LargeCap η Viohalco. Στο 79,78% η συμμετοχή της Viohalco στο μ.κ της Cenergy Holdings.

*Πάνω στην συζήτηση με τον γνωστό παίκτη, άλλα 2-3 ερωτήματα με ενδιαφέρον. Τι βλέπει για Εθνική= “κλεισμένο” ήδη το 20% (από το 40%) του ΤΧΣ με απόλυτα “ελληνικό χρώμα” εφοπλιστικό. Οι γνωστοί (σχεδόν βέβαιοι 2-3 που αναφέραμε παλαιότερα)… Τι εκτιμά για Alpha Bank= Holterman, με μόνο μία λέξη. ElvalHalcor, μας θύμισε ότι προ 2ετίας η Viohalco είχε διαθέσει το 6,67% του μ.κ στα 2 ευρώ. Με την διεύρυνση του free float η μετοχή εντάχθηκε στον FTSELarge Cap. Η συναλλαγή είχε αποφέρει 50 εκατ. στο ταμείο της μητρικής. Με 84,78% η Viohalco, ωστόσο αυτό το 6,67%  σύμφωνα με το marketscreener.com δεν…εμφανίζεται σε κάποιους μετόχους μειοψηφίας (με ποσοστό χαμηλότερο του 5%). Θα επανέλθει η στήλη…

*Με το πετρέλαιο σε…πτήση δικαιολογούνται υψηλότερες τιμές για Motor Oil, Helleniq Energy. Χθες Κυριακή (απόγευμα) το brent στα 94,27$ και στα 90,02$/βαρέλι. Στα 2,645 δισ. η αποτίμηση της Motor Oil, στα 2,322 της Helleniq Energy. Sorry, αλλά αυτή την τμηματική διάθεση του 20% (από 10%+10%) του μ.κ που δεν θα γίνει εφ’ άπαξ (αλλά από 5%+5% και 5%+5% ; ) δεν βοηθά την επενδυτική κοινότητα να καταλάβει πως θα υλοποιηθεί και το επίσης σημαντικό σε ποιον/ποιους θα μπορούσε (δυνητικά) να απευθύνεται/αφορά. Συγγνώμη, αλλά όχι και πάνω από 2 ευρώ το λίτρο, δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα μετά την Ολλανδία (αλλά και με άλλους μισθούς…), είπαμε…

*Έγινε και αυτή η ανατροπή: Mytilineos στην 5άδα, με 5,369 δισ. αποτίμηση, στα 5,617 ( ! ) ο ΟΤΕ, στα 5,656 η Eurobank και στα 5,995 δισ. ο ΟΠΑΠ. Σταθερά πρώτη, με πάνω από το όριο των 10 στα 10,055 δισ. η Coca Cola HBC. 3 διαγκωνίζονται για την 7η θέση που με 3,768 δισ. κρατά-προς ώρας- η Jumbo, καθώς έρχεται η Πειραιώς με φόρα στα 3,666 και λίγο πιο πίσω με 3,644 δισ. η ΔΕΗ. Το ξανά είπε ο κεντρικός μας πως, πλέον για την τιθάσευση του πληθωρισμού απαιτούνται και δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα.

*Τα νομισματικού (επιτόκια) σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας ολοκληρώνουν τον κύκλο τους, για να ρίξει και την βολή του συμπληρώνοντας “…θα προτιμούσα να κρατήσω σταθερά τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα…”, υπογράμμισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Όπως, εδώ και καιρό έχει αναφερθεί η DeA η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 26 Οκτωβρίου-ανήμερα Αγίου Δημητρίου- με οικοδεσπότη τον κεντρικό μας.

*Και ένα παραλειπόμενο σχετικό με την ομιλία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ: Ο Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις εξαγγελίες του, φειδωλός στην ανακοίνωση μέτρων (και αυτά στοχευμένα). Μία μέρα νωρίτερα ο διοικητής της ΤτΕ ήταν σαφής λέγοντας πως, “…είναι επιτακτική ανάγκη ο δημοσιονομικός προσανατολισμός να παραμείνει περιοριστικός…”. Ο ίδιος είχε σταθεί-πρόσφατα- και στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, στην καταπολέμηση της οποίας αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζω εάν οι 2 άνδρες έχουν συνομιλήσει τελευταία, αλλά σε…πάρε-βάλε…μου φάνηκε όλο αυτό. 

*Άσχετο με τα της “μαρκέτας” αλλά των ημερών και δη χθες της Κυριακής. Για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Μας θύμισε φίλος πως είχε “φωτογραφίσει” τον διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Μαύρος. Σε εκπομπή του OPEN TV ο διευθύνων σύμβουλος της MRB είχε αναφερθεί στις…προδιαγραφές που θα έπρεπε να πληροί. Αυτολεξεί, “…  «Ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κύριο Τσίπρα, πρέπει να είναι εξίσου ή περίπου γοητευτικός όσο ο κύριος Τσίπρας, πρέπει να μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό καλύτερα από τον κύριο Τσίπρα και πρέπει εσωτερικά μέσα στην Ελλάδα, οι αγορές να μη νιώθουν ότι απειλούνται από επιλογές τις οποίες θα κάνει…». Βρε τι ζούμε…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask