don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι… μυστικοί γνωρίζουν, bonnes nouvelles, ο άνθρωπος μας στην Quest Holdings, λιώνουν πάγοι στο… τραπέζι, ιστορικά υψηλά για αλουμίνιο, στρεβλώσεις, το ελληνικό ΑΦΜ του Βιτάλι και… θαλασσινές ιστορίες

*Οι αδυναμίες δεν κρύβονται. Και μία μικρή την έχω προς τα κείμενα του Νίκου (Ελευθερόγλου). Απολαυστικός (και) στον… ανέμελο Αλέξη, και τον… μασκαρά Γιώργο.

*Περισσότερο για ράλι “ανακούφισης” και “προεξόφλησης”, μου έκανε η χθεσινή ισχυρή αντίδραση στα χρηματιστήρια. “Ανάσες” να παίρνουμε, που λένε. Επιμένω στην τακτική του sell the rallies.

*Έχοντας εμπιστοσύνη στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, έδωσα βάση στις χθεσινοπρωϊνές πληροφορίες, πως Κίεβο και Μόσχα έχουν προχωρήσει περισσότερο, απ’ ότι πιστεύει η Δύση, τις διαπραγματεύσεις. Με αυτή την λογική έκαναν αρκετοί γνωστοί μου τα ψώνια τους, σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips. Το τελικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των ισραηλινών και τα κέρδη ημέρας βγήκαν. Τω όντι, κατά το απογευματάκι, προέκυψε κάποια πρόοδος μεταξύ των 2 πλευρών. Που φτάσαμε, μου έλεγε γνωστός… αντί για οικονομικούς αναλυτές να εμπιστευόμαστε μυστικές υπηρεσίες.

*Σήμερα περιμένουμε η Christine της καρδιάς μας, να μας πει… bonnes nouvelles. Πάντως, ο δικός μας είναι από Τρίτη βράδυ Φρανκφούρτη. Ο Γιάννης Στουρνάρας τα ξανά είπε, όπως ακριβώς έπρεπε μιλώντας στην Ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

*Καμία πρώιμη ένδειξη για αύξηση των NPEs από την επιβάρυνση λόγω ενεργειακού κόστους, πρώτες ύλες κ.λ.π σύμφωνα με την Φωτεινή Ιωάννου (γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής τραπεζικής της Εθνικής).

*Μίλησα με τον άνθρωπό μου στον ΟΤΕ και με διαβεβαίωσε, πως τα περί Δ.Π από την Deutsche Telekom ξεπερνούν και τους… Μύθους του Αισώπου. Ξανά έριξα μια ματιά στο κανονιστικό της Κεφαλαιαγοράς και επιβεβαίωσα πως ακόμη και με 50,1% + 1 μετοχή ο βασικός μέτοχος ΔΕΝ υποχρεούται να ενεργοποιήσει σχετική διαδικασία.

*Επικοινώνησα και με τον άνθρωπο μου στην Quest Holdings και σας μεταφέρω τα εξής, για split, συμμετοχές κ.λ.π. Αύριο Παρασκευή το Ο.Κ από το Χρηματιστήριο (με τον Γιάννο Κοντόπουλο στο “τιμόνι” από προχθές Τρίτη), στις 21/3 τα οριστικά από την εισηγμένη για το 3 για κάθε 1, σε τιμή (μάλλον) στα 16 ( ; ) ευρώ. Μία επιφύλαξη ας την κρατήσουμε, ανάλογα πως θα μας πάνε και οι αγορές. Διόλου θεωρητικό το ερώτημα, στα 611,9 εκατ. η αποτίμηση της εισηγμένης, με βάση το τίμημα πώλησης της Cardlink και συγκριτικά μία απλή του κλάδου πληροφορικής ένα ΙΡΟ της Unisystems πόσο θα έπιανε; Η ACS; η Quest Energy: Τουλάχιστον με 20% discount “παίζει” ο όμιλος. Θυμίζω Eurobank Equities και ΒΕΤΑ οι m/m της εισηγμένης

*Έκανα το ρεπορτάζ μου και στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, αρκετά τα ενδιαφέροντα, καταλαβαίνω πως οι διοικητικές αρρυθμίες σύντομα θα ρυθμιστούν.

*Σε γνωστό εστιατόριο, της Κωνσταντίνου Βεντήρη, είδε γνωστός 2 επιχειρηματίες- που Χριστούγεννα ούτε ευχές δεν αντάλλασσαν- να τα λένε ευδιάθετα. “Λιώνουν οι πάγοι”, εκτίμησε ή ανάγκα και θεοί πείθονται (κατά Σιμωνίδη) και όντως η περίσταση επιβάλλει γεύματα, συγκλίσεις ακόμη και συμφωνίες που Προ Εισβολής θα ήταν αδύνατες.

*Πάνω από τα 2 ευρώ η βενζίνη και φίλος της στήλης, έστειλε το εξής έξυπνο: “…μέχρι πρόσφατα όλοι διαμαρτύρονταν πως τα διόδια ήταν ακριβότερα από την βενζίνη. Πλέον, μετά από προσπάθειες την έφτιαξαν την διαφορά…” Για γέλια ή για κλάμματα; ανάλογα Πριν ή Μετά τον Εκκαθαριστικό του ηλεκτρικού.

*Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2021 η Eurobank, ανοίγει την αυλαία για τις τράπεζες

*Εκτός δεικτών MSCI οι μετοχές ρωσικών εταιρειών, οι αλλαγές αφορούν και τον MSCI Standard Greece. Μένει να δούμε, εάν ο οίκος θα εντάξει επιπλέον εταιρείες ή θα αυξήσει την βαρύτητα στάθμισης των υφιστάμενων.

*Με την ενέργεια, τα εμπορεύματα και τα καύσιμα/διύλιση στα ύψη εύλογο το ενδιαφέρον των funds για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos, ΔΕΗ αλλά και Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια.

*Το αλουμίνιο σε ιστορικά υψηλά και με ευνοϊκή σχέση δολαρίου και premia παράδοσης για τους παραγωγούς, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (επικεφ. ανάλυσης ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής).

*Ο.Κ, με Cenergy Holdings, και πάνω που ανησύχησαν κάποιοι γνωστοί.

*Οποία στρέβλωση με την Lamda Development: ακόμη και 26% χαμηλότερα της “εσωτερικής αξίας” και 14% κάτω από την τιμή της αμκ του 2020. Σε μία εποχή, που λόγω πληθωρισμού ο κλάδος “κρατάει” τις τιμές του.

*Οποία στρέβλωση ΙΙ: η αξία του μκ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εάν αφαιρεθεί η αξία συμμετοχής στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε φθάσει ακόμη και λιγότερα των 200 εκατ. Είπαμε, αλλά όχι και έτσι.

*Τα ίδια λέγαμε χθες το πρωί, για την AEGEAN. Με άνοδο 5,22% στα 5,24 ευρώ. Τα αναλύσαμε (χθες) για την “πρώτη” της DELTA Airlines από JFK, για τις 9 πτήσεις απ΄ευθείας από πόλεις των ΗΠΑ κ.λ.π. Και τρίτο προορισμό προσθέτει η Qatar, μετά την Αθήνα, τη Μύκονο και η Σαντορίνη με 3 την εβδομάδα.

*Για να μην δημιουργούνται… ασάφειες. Η εταιρεία του Βιτάλι Μπορίσοφ, που υλοποιεί το έργο της Mirum Hellas, στην Ελούντα έχει ελληνικό ΑΦΜ, η δε χρηματοδότηση γίνεται από ευρωπαϊκές τράπεζες. Επειδή και το project είναι από τα μεγάλα (στα 550 εκατ.) και γιατί μεταξύ των ολιγαρχών σημειώνονται… εμφύλιες αντιπαραθέσεις, θεώρησε γνωστός της στήλης να ξεκαθαρίσει το πως ακριβώς έχει η κατάσταση. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο φάκελος είναι στο αρμόδιο τμήμα της Enterprice Greece. Πάντως οι προκαταρκτικές εργασίες έχουν ξεκινήσει.

*Και τέλος μία περίεργη καταγγελία ( ; ) που την ψάχνει η στήλη. Φέρεται να αφορά στην ειδική διαπραγμάτευση των μετοχών της Πλαστικά Θράκης. “Χοντρό” εάν όντως συμβαίνει. Από την άλλη ο αρμόδιος εξυπηρέτησης επενδυτών/μετόχων Δημήτρης Φράγκος διευκρινίζει, πως η έκθεση του ομίλου στις αγορές Ρωσίας-Ουκρανίας είναι μηδενική.                

*Μπορεί ένας εφοπλιστής με ένα και μόνο time charter να βγάλει περίπου τη μισή αξία του βαποριού. Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Παράδειγμα η Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού) αγόρασε το care Florida (181,500 dwt) και το ναύλωσε για 58-62 μήνες έναντι 25.900 δολαρίων την ημέρα. Θα αποφέρει gross 45 εκατομμύρια, τη στιγμή που η αγορά του από resale ήταν 60 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό!

*Δρομολογούνται οι εξελίξεις για κατάπαυση του πυρός. Οι εχθροπραξίες σταματούν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο αν και η αβεβαιότητα για το πώς θα δρομολογηθεί η εκτόνωση της κρίσης παραμένει για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη. Ωστόσο, όλα συγκλίνουν στο ότι οδεύουμε προς ένα ήσυχο καλοκαίρι έστω και αν πολλά από τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας παραμείνουν σε ισχύ και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει ως βαριά «κληρονομιά» έναν τεράστιο πληθωρισμό στην Ελλάδα ο οποίος συνεχίζεται και στο β’ εξάμηνο κλείνοντας για ολόκληρο το 2022 ακόμη και στο 5,5%. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει αποφασίσει για μια ακόμη φορά να χρηματοδοτήσει από κοινού τη στήριξη των νοικοκυριών φροντίζοντας ταυτόχρονα να χαλαρώσει τα δημοσιονομικά λουριά και για το 2023 μήπως και επιτευχθεί τελικώς η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα. Η χρηματοδότηση γίνεται με ένα κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο που εξασφαλίζει στην Ελλάδα ρευστότητα για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις (είτε για να πληρώσουν ασήκωτους λογαριασμούς είτε για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις απεξάρτησης από το πανάκριβο φυσικό αέριο) με πολύ χαμηλό κόστος (σ.σ ναι το ποσό φορτώνεται στο δημόσιο χρέος) ενώ η δαπάνη δεν υπολογίζεται στο πρωτογενές έλλειμμα της χώρας το οποίο εμφανίζεται και για το σύνολο του 2022 σαφώς πιο μαζεμένο σε σχέση με πέρυσι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της δεν σφίγγει την νομισματική της πολιτική. Απομακρύνει το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων λόγω εκτάκτων συνθηκών αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός θα ελεγχθεί από του χρόνου με την πλήρη αποκατάσταση της ηρεμίας στην Ευρώπη. Άλλωστε, η μείωση του πληθωρισμού θα επέλθει σχεδόν αυτόματα το 2023 όταν θα «διπλώσουν» οι τεράστιες τιμές. Επίσης, η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι οι ελληνικοί τίτλοι θα είναι επιλέξιμοι για όσο χρειαστεί κάτι που οδηγεί τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χαμηλότερα και τον ΟΔΔΗΧ σε θέση να υλοποιήσει με σχετική άνεση το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού. Όσο για το ΑΕΠ, ναι μεν πληγώνεται από την τεράστια αύξηση του εμπορικού ελλείμματος λόγω τιμών καυσίμων, ωστόσο δεν χάνει την αναπτυξιακή δυναμική του καθώς οι τουρίστες δεν ανατρέπουν τους σχεδιασμούς τους για διακοπές στα ελληνικά νησιά χωρίς μάσκες (σ.σ έστω και μόνο σε εξωτερικούς χώρους) και πιστοποιητικά εμβολιασμού. 

*Πιθανότητες επιβεβαίωσης του παραπάνω σεναρίου; Ας περιμένουμε σήμερα τι θα αποφασιστεί στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Τουρκία ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς αλλά και στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα… 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask