Η ατμόσφαιρα περί επικείμενων μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ, βρήκε τους χιλιάδες ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων ανυποψίαστους κατά τη διαδικασία εκτύπωσης του φετινού εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ. Εξαιτίας της εξαγγελίας για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου μάλιστα, περίμεναν ελάφρυνση και όχι αυτό που αντίκρισαν τελικώς: επιβάρυνση που σε πολλές περιπτώσεις έχει φτάσει και στις αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Την… νύφη της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου φαίνεται να πληρώνουν ιδιοκτήτες μεμονωμένων ακινήτων μεγάλης αξίας. Αυτή είναι και η «αδικία» του νέου συστήματος υπολογισμού που ενδεχομένως να ανοίξει και κύμα δικαστικών προσφυγών. Δύο ιδιοκτήτες με την ίδια ακριβώς περιουσία –πχ 1 εκατ. ευρώ- μπορεί να πληρώνουν εντελώς διαφορετικό φόρο μεταξύ τους γιατί ο πρώτος έχει την περιουσία του σπασμένη σε μικρότερες ιδιοκτησίες, σε αντίθεση με τον δεύτερο ο οποίος έχει δύο μόνο δικαιώματα μεγάλης αξίας ή και απλώς ένα πολυτελές σπίτι. Ο διαχωρισμός αυτός των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας σε δύο… φυλές, έχει προκαλέσει ήδη ποικίλες αντιδράσεις. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να προσφύγουν δικαστικά και αυτοί που θέλουν να αντιδράσουν εδώ και τώρα για να αντιμετωπίσουν το… κακό που τους βρήκε.
Με την παραδοχή ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει, ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων ετοιμάζονται, σε συνεργασία με τον συμβολαιογράφο, να αξιοποιήσουν το παράθυρο που αφήνει η νομοθεσία. Ο λόγος για τον οποίο φουσκώνει ο ΕΝΦΙΑ για ένα ακίνητο πολύ μεγάλης αξίας είναι ο νέος φόρος που επιβάλλεται στα ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ. Η διάταξη προβλέπει ότι αυτός ο φόρος ενεργοποιείται αν ο ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία άνω των 300.000 ευρώ.
Ιδού λοιπόν η λύση: Αν ένα ακίνητο έχει αξία 972.000 ευρώ και το έχει ένας στο όνομά του, ο τελικός φόρος που θα προκύψει θα είναι 5297 ευρώ (σ.σ υπαρκτό παράδειγμα για βίλα 450 τετραγωνικών σε περιοχή με νέα τιμή ζώνης 2000 ευρώ από 1300 ευρώ πέρυσι). Αν για το ίδιο ακίνητο, μεταβιβαστεί το ένα τρίτο στο ένα παιδί και το ένα τρίτο στο άλλο παιδί, καθένας από τους τρεις ιδιοκτήτες θα πληρώσει από 595 ευρώ φόρο, σύνολο περίπου 1785 ευρώ. Ασφαλώς τα μεταβιβαστικά έξοδα δεν είναι αμελητέα αλλά είναι σίγουρο ότι η… επένδυση θα βγει πόσο μάλλον όταν ο φόρος γονικών παροχών είναι ήδη μηδενικός.