don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι μεγάλες αποχωρήσεις, οι… εγχώριοι Ρώσοι μεγιστάνες, πανάκριβα… βαρέλια, “αέρας μπήκε-χρήμα βγήκε”, οι ζημιές των Ρωσικών assets, η ανθεκτική Intrakat, τα ρέστα του ο Απόστολος, οι ταχύτητες του Ευτύχη και το colpo grosso Μασούτη

*Ένας-ένας οι πανίσχυροι πετρελαϊκοί όμιλοι αποχωρούν από την Ρωσία. RusExit στα επιχειρηματικά, Bank Run στα τραπεζοχρηματοοικονομικά, δεν τον βλέπω και τόσο χαλαρό τον Βλαδίμηρο. Πληθαίνουν και οι ολιγάρχες, που αισθάνονται τις συνέπειες των κυρώσεων της Δύσης. Όλο και περισσότερα hyper yaghts δένουν στο Male- Maldives. “Θα κατασχέσουμε τα παράνομα κέρδη σας…” προειδοποιεί η Ουάσιγκτον, τους ολιγάρχες.

*Αλήθεια με τις επενδύσεις των Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό και Βιτάλι Μπορίσοφ στην Κρήτη δεν νομίζω να υπάρξει θέμα. Ο πρώτος πήρε-ήδη- το ο.κ των Μονεγάσκων “δεν πουλάει τη Μονακό, δεν κινδυνεύει με κυρώσεις” λέει το Παρίσι, και γιατί να διαφοροποιηθεί ενάντια η Αθήνα. Ο δεύτερος είναι μεταξύ των 4-5, που έχουν βγει ανοιχτά εναντίον των ενεργειών του Βλαδίμηρου. Οπότε και ο σχεδιασμός για το Art Island του Ιονίου (στον Σκορπιό) προχωρά by the book, και η επένδυση της Mirum Hellas στο Elounda Hill.

*Ομολογώ, πως μου έφυγε ένα μικρό βάρος.

*Η ΒΡ ήταν ο πρώτος πετρελαϊκός κολοσσός που αποχώρησε από την ρωσική αγορά, ακολούθησε η Shell από το project Sakhalin-2, σειρά παίρνει η ExxonMobil από το Sakhalin-1.

*Άκουσα χθες (στην ΕΡΑ2) έναν αναλυτή, να εστιάζει στο ράλι τιμών όχι τόσο του πετρελαίου/φυσικού αερίου, των μετάλλων κ.λ.π όσο στων σιτηρών. Στα 984,5$ τα futures του US Wheat, μπλόκο στις εξαγωγές από Ουκρανία-τον σιτοβολώνα της Ευρώπης- στα υψηλά 15ετίας οι τιμές και η Goldman Sachs “βλέπει” διανομή με το… δελτίο, εάν συνεχιστεί για πολύ αυτή η κατάσταση.

*Αισιόδοξο μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο έστειλε, αργά χθες το απόγευμα ο Σεργκέι Λαβρόφ. Στις 4.370 (1,55%) ο S&P500, για να δούμε μπας και “στρίψουμε” και μεις σήμερα στο ΧΑΑ.

*Στις 852,10 μονάδες με νέες απώλειες 1,66% ο ΓΔ, στο χαμηλότερο σημείο 8 μηνών. (838,83 στις 20/7/21). Από 170-180 εκατ. στις συνεδριάσεις Τρίτης – Τετάρτης, για by the dip κατάσταση μου έδειξε. “Αέρας βγήκε-χρήμα μπήκε”, μάλλον για make or break περιοχή οι 850-840 για τον Γενικό Δείκτη.

*Μου εξηγούσε χρηματιστής έναν λόγο του sell off στο ΧΑΑ. Η Ελλάδα με συμμετοχή/στάθμιση 6,4%  συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία MSCI Emerging Markets Europe, με Ρωσία (61,9%), Πολωνία (16,5%), Τουρκία (7,7%), Ουγγαρία (4,9%) και λοιποί. Δεδομένου, ότι το χρηματιστήριο της Μόσχας ήταν σερί 3 μέρες κλειστό και τα άλλα είναι εκτός ζώνης ευρώ, σχεδόν όλο το βάρος του hedging έπεσε στις “πλάτες” της Αθήνας.

*Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους (της ζημιάς) που υφίστανται τα ρωσικά assets, σας μεταφέρω ενδεικτικές τιμές για το ADR της Gazprom στις 35 πένες από 8 λίρες μία μέρα πριν την εισβολή. Τεράστια τα μεγέθη, που εξαερώνονται (από ρωσικά assets) εξίσου τεράστια αυτά, που μεταφέρονται σε άλλων αγορών.

*Έχει ο καιρός “γυρίσματα”. Στα 8,1 δισ. η αποτίμηση του ΟΤΕ, στα 7,8 δισ. της Coca Cola. Τσαμάζ- Δαυϊδ/Λεβέντης= 3-0 και χωρίς να ιδρώσει ο πρώτος.

*Στο 49% η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Βουλγαρία. Το αναφέρω, επειδή κάτι λέγαμε χθες για την Sofia Med (της ElvalHalcor). Θα πρόσθετα και λίγη SIDMA.

*Είναι αλήθεια, πως αδίκησα- εν μέρει- χθες τον Πρωθυπουργό όσον αφορά στην παρέμβαση του για την ΔΕΗ, και τα κέρδη της. Σε ανάλογη ενέργεια είχε προχωρήσει ο Μακρόν, προ 10ημέρου. Ο.Κ δύσκολοι οι καιροί, στριμωγμένα τα νοικοκυριά, πάω λίγο πάσο.

*Μην σας κάνει (θετική) εντύπωση η ανθεκτικότητα που δείχνει χρηματιστηριακά η Intrakat. Στην αμκ μπήκαν “γερά πορτοφόλια” με δέσμευση διακράτησης για ένα 6μηνο.

*Βαρδινογιάννης, Κόκκαλης, Μαρινάκης, Μυτιληναίος, Περιστέρης όλοι οι ισχυροί (και διορατικοί) στις ΑΠΕ εδώ και 2-3 χρόνια. Αλφαβητικά η αναφορά τους, εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι.

*Τα ρέστα του ο Απόστολος (Βακάκης), “βλέπω” να φέρνει την παραγωγή στην Τουρκία. Στα 13,36 (με 4,46%) το χαρτί της Jumbo.

*Franklin Templeton, Pictet, BNP, JPMC, Schroeder, Amundi, BlackRock, NN ανακοίνωσαν ότι δεν δέχονται-πλέον- αιτήσεις για ρευστοποίηση Α/Κ που είναι επενδεδυμένα σε Emerging Europe. Σε συμπλήρωση, όσων προαναφέραμε για MSCI.

*Το νου σας, σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Autohellas. Χθες έβαλε την πρώτη ο Ευτύχης (Βασιλάκης) στα 9,88 (1,33%). Δεν λέω, πως θα πάει με τη μία στην Πέμπτη αλλά ζώνη να φοράτε. Τα 10,46 τάχει μόνο με τα έσοδα από την Hyundai. Υπολογίστε.

*Γκάτζαρος- Τασσόπουλος δηλαδή το δίδυμο της επιτυχίας στο success story της Papoutsanis. Μαζεύεται το χαρτί.

*Γνωστή η αδυναμία μου στα “λιμενικά”. Πράξη Πρώτη, για τον ΟΛΚαβάλας. Δεσμευτική προσφορά από την International Port Investments Kavala (δηλαδή Black Summit Financial Group- EFA Group- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), εξαιρετικό το σχήμα, δυνατό. Στα 40 έτη η διάρκεια της υπο-παραχώρησης. Μάρτιο θα ξέρουμε τους διεκδικητές, που περνούν στη δεύτερη φάση, για τον ΟΛΗρακλείου. Μάιο, μάλλον, για το 67% του ΟΛΑλεξανδρούπολης και Ιούνιο, μάλλον, για ΟΛΗγουμενίτσας. Τα του ΟΛΘεσσαλονίκης να δω, που θα “χωρέσουν”.  Θα μας τα εξηγήσει ο άνθρωπος του George (Tsunis).

*Έκανε το colpo grosso ο Μασούτης με την εξαγορά της ΣΥΝΚΑ, όλη την Κρήτη πήρε, με ένα deal. Τώρα μαθαίνω, πως έχει κάνει κρούση και σε άλλον. Η πληροφορία ήρθε αργά (και δεν πρόλαβα να την ελέγξω), ωστόσο τη μεταφέρω με πολύ μεγάλη επιφύλαξη. Η γερμανική LIDL φέρεται να έκανε κρούση στην DELHAIZE LE LION για την ΑΒ Βασιλόπουλος. Η εγκυρότητα της πηγής δεν αμφισβητείται στο ελάχιστο, επειδή όμως αφορά σε πληροφορία που μας ήρθε κατ’ ευθείαν από Στουτγάρδη χωρίς να την επιβεβαιώσουμε από τον γερμανικό όμιλο, θα κρατήσω την επιφύλαξη.    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask