Η διάκριση των νοικοκυριών με κριτήριο τον όγκο της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι εύκολη. Διότι προφανώς ένα πιο «εύπορο» νοικοκυριό χρησιμοποιεί περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές όμως και το πιο φτωχό νοικοκυριό πολύ συχνά αναγκάζεται να κάνει χρήση πιο ενεργοβόρων συσκευών με αποτέλεσμα η κατανάλωση να εκτοξεύεται.
Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο: εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά της μεσαίας τάξης που κάνουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος δηλαδή υψηλότερες των 300 κιλοβατωρών που είναι και ο μέσος όρος, αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται επαρκώς από τις κρατικές επιδοτήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις δεν καλύπτονται καθόλου.
Αυτό φουσκώνει το κύμα δυσαρέσκειας. Και αν ο Μάιος και ο Ιούνιος μπορούν να αποτελέσουν δύο μήνες ησυχίας εξαιτίας των πολύ ευνοϊκών καιρικών συνθηκών (σ.σ χωρίς να αποκλείονται βεβαίως πρώιμοι καύσωνες) ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν θα είναι.
Με δεδομένη λοιπόν και την αγωνία για την κάλυψη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, το πόσο θα πληρώσουμε τα κλιματιστικά φέτος το καλοκαίρι είναι μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.
Προς το παρόν, θα ανακοινωθεί η παράταση της επιδότησης για τον Μάιο με τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό που υιοθετήθηκε και τον Απρίλιο αλλά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα συνολικά. Τα νοικοκυριά που κάνουν μεγάλες καταναλώσεις θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν πάνω από 25 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα ενώ τα νοικοκυριά που δεν θα δικαιούνται κρατικής επιδότησης θα επιβαρύνονται με 40 λεπτά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένας μόνιμο μηχανισμός παρέμβασης στην αγορά ώστε η τιμή της κιλοβατώρας και η ρήτρα αναπροσαρμογής να μειωθεί «οριζόντια» και για όλα τα νοικοκυριά. Από εκεί και πέρα, αν χρειαστούν και πρόσθετες στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πιο ευπαθών νοικοκυριών, μπορούν και αυτές να υλοποιηθούν. Το ζητούμενο όμως ενόψει του καλοκαιριού, θα είναι σε αυτή τη φάση να μην μείνει εκτός στήριξης το μεσαίο νοικοκυριό που θα χρησιμοποιήσει το κλιματιστικό του μέσα στον καύσωνα.