don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι… εκπλήξεις Χαρδούβελη-Μυλωνά, Πλαστικά Θράκης όπως τα λέγαμε, Bell Ceremony για ElvalHalcor, προσεχώς OTEbank, ΟΛΠ-Helicon και “κλειδώνει” ο στόχος στο 4,5%

*Σήμερα Τρίτη, εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές (περί τα 150 εκατ. τμχ) που προήλθαν από την αμκ. Λογικά το κύριος μέρος των συναλλαγών-λόγω rebalancing- θα πραγματοποιηθεί σε αυτές τις συνεδριάσεις (σε ισχύ από Τρίτη 30 Νοεμβρίου).

*Δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι προσέβλεπαν σε είσοδο της Εθνικής στον δείκτη MSCI Greece, εξ ου μείον 8,20% σε διάστημα εβδομάδας. Ωστόσο, μαθαίνω πως Γκ. Χαρδούβελλης- Π. Μυλωνάς έχουν ετοιμάσει εκπλήξεις (θετικές) για την 26η Νοεμβρίου, ημέρα ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών τρίτου 3μηνου. Δεν θα μου έκανε εντύπωση, εάν-εκτός των άλλων- ανακοινώνονταν και έκτακτο κέρδος (για 120-130 εκατ. πληροφορούμαι).

*Τι αποτελέσματα και αυτά, που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο όμιλος Πλαστικών Θράκης. Τα πρώτα, που επικοινωνήθηκαν προς το επενδυτικό κοινό από την νέα I.R Ελίνα Σιδερη.

*Αύριο, Τετάρτη, το Bell Ceremony για την πρώτη του εταιρικού ομολόγου της ElvalHalcor. Την έναρξη της συνεδρίασης (10.30′) θα κηρύξει ο Λάμπρος Βαρούχας-Γενικός Διευθυντής Κλάδου Αλουμινίου.

*Ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη εμφανίστηκε (σε συνέντευξη του στο CNBC) ο πρόεδρος της Emirates, επισημαίνοντας πως “βλέπει” ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού, που προφανώς θα επηρεάσει τον αεροπορικό κλάδο. Οι δηλώσεις/προειδοποιήσεις του Tim Clark (στο περιθώριο του Dubai Air Show) έκαναν αίσθηση, καθώς τοποθετεί την επιστροφή προς την κανονικότητα τέλος 2022-αρχές 2023. 

*Σε λίγο ο ΟΤΕ θα παρέχει από τα καταστήματα ΚΑΙ τραπεζικές εργασίες. Κάτι σαν ΟΤΕbank, αυτά βλέπουν οι της Deutsche Telekom, στα κεντρικά στη Βόννη και πίνουν εις υγείαν του Μιχάλη Τσαμάζ. Η αποδοτικότερη- εκτός Γερμανίας- θυγατρική/συμμετοχή του γερμανικού κολοσσού, μόλις χθες έδωσε και έκτακτο μέρισμα 0,252 ευρώ.

*Για 2 εισηγμένες, έγραφα-μεταξύ άλλων- χθες: την Frigoglass των Χάρη Δαυϊδ- Νικόλαου Μαμουλή και Profile του Χαράλαμπου Στασινόπουλου. Για την πρώτη- την πολύπαθη Frigo- πως προσπαθούν να το “γυρίσουν”- στα 0,236 με 10,28%- για την δεύτερη- την Profile- πως ο Μπάμπης ούτε “χθεσινός” είναι, ούτε έχει δείξει πως δεν ενδιαφέρεται για τους μετόχους/επενδυτές. Έως τα 6,34 μία…ανάσα από τα “υψηλά” των 6,52 ευρώ, θα τα περάσει και αυτά.

*Αλλά και ο Ευτύχης Βασιλάκης, overdrive η Autohellas… στα 8,55 ευρώ που είναι υψηλά 20ετίας. Προ κρίσης λόγω Covid-19, προ μνημονιακής κρίσης της χώρας, προ Lehman Brothers. 

*Στο 5,376% ανήλθε το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει στον ΟΛΠ ο μέτοχος Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV, σε συνέχεια συναλλαγής η οποία διενεργήθηκε την 10η Νοεμβρίου 2021.

*Με συντηρητικότερη «γραμμή» θα κινηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συγκριτικά τουλάχιστον με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά στον στόχο ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς. Το… κοντέρ θα σταματήσει στο +4,4-4,5%, κάτι που θα φέρει το ΑΕΠ στην περιοχή των 187-188 δις. ευρώ. Ουσιαστικά, μέσα στο 2022 θα έχει ανακτηθεί πλήρως το χαμένο έδαφος του 2020, λόγω πανδημίας, ενώ και η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ προγραμματίζεται να επιστρέψει στο επίπεδο του 190-192%, καθώς σε απόλυτο αριθμό το χρέος δεν αναμένεται να αυξηθεί πάνω από τα 355 δις. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Προς τι η συντηρητική γραμμή; Γιατί δεν υιοθετείται η εκτίμηση της ΕΕ ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί πάνω από 5% την επόμενη χρονιά; Διότι η κυβέρνηση δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες από τους τρεις παράγοντες αβεβαιότητας: την ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «ρεύμα ανατιμήσεων», αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας. Τα καθησυχαστικά μηνύματα ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown καθησυχάζουν σε έναν βαθμό, καθώς είναι αβέβαιο το τι θα γίνει, όταν θα πέσει ακόμη περισσότερο ο υδράργυρος. Από εκεί και πέρα, η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχεται ότι η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένες τιμές, θα παραταθούν ενδεχομένως και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ανέβουν οι τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. Δεν έγιναν τυχαία οι εκκλήσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη χθες για αυτοσυγκράτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων. Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να μην ανέβουν οι τιμές σε άλλο επίπεδο. Μπορεί του χρόνου ο πληθωρισμός (δηλαδή η μεταβολή των τιμών) να πέσει ωστόσο, το ζητούμενο είναι να μην παγιωθούν οι υψηλότερες τιμές πλήττοντας την κατανάλωση.

*Μία ενδιαφέρουσα ομιλία χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί, λέει η πρόεδρος της Βασιλική Λαζαράκου, στο ετήσιο συνέδριο του Economist για την Κύπρο. Στόχος, επεσήμανε, είναι να βοηθηθούν οι εταιρείες ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές διεθνώς και παράλληλα αναφέρθηκε στα επενδυτικά κεφάλαια και στις νέες τάσεις προς βιώσιμες επενδύσεις. Μίλησε ακόμη για τα κριτήρια ESG που αλλάζουν τις τάσεις στις κεφαλαιαγορές, καταλήγοντας ότι είναι μονόδρομος οι επενδύσεις στην αειφορία.

*Για να είμαστε ακριβείς στο ρεπορτάζ μας, προ ημερών αναφερθήκαμε στις ξενοδοχειακές δραστηριότητες του Κωστάκη Λοΐζου της Celestyal Cruises, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι στην Κύπρο μεταξύ των μονάδων που διαθέτει είναι και το πρώην Hilton στην Εθνάρχου Μακαρίου, στη Λευκωσία. Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα κατείχε μετοχές επί του συγκεκριμένου, τις οποίες πούλησε. Η εταιρεία του διατηρεί τον έλεγχο του Hilton Ncosia (πρώην Hilton Park) στην Έγκωμη. Αυτά για την… τάξη.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask