don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι δηλώσεις Στουρνάρα, η πτώση του ΓΔ, η μετοχή που έχει κουράσει, τα εύσημα στον Μιχάλη Τσαμάζ, ας όψεται ο Χάρης Δαυίδ, ΟΛΘ και ΟΛΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που εντυπωσίασε, η Ευρώπη “διψά” για αλουμίνιο και το αμερικανικό πακέτο

*Για το ισχυρό sell off στις αγορές και το μίνι κραχ- με 6,42%- στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σας ενημέρωσε ο Απόστολος (Σκουμπούρης).

*Ωστόσο, επειδή το “ουδέν κακόν αμιγές καλού” είναι διαχρονική και δοκιμασμένη παροιμία ο Εμμανουήλ (Νότης) τα είπε σωστά και ως έχουν. Οι δηλώσεις Στουρνάρα (στο Reuters) δύο 24ωρα πριν την εισβολή της Ρωσίας ήταν all the money. Εκτός από το ότι ήταν ο πρώτος, εκ των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης, που εκτίμησε καίρια, προειδοποίησε έγκαιρα να δείτε πως η θέση του θα αποτελέσει κεντρική γραμμή στην τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 10 Μαρτίου.

*Για τα (μικρο)πολιτικά αν και δεν θέλω να trollάρω τους πρώην συντρόφους, ο Νίκος (Ελευθέρογλου) ήταν τόσο δηκτικός όσο και… ιοβόλος. “Σύντροφοι θα πάμε πορεία στην Πρεσβεία..;”, έλα μου ντε; αλλά ποια Πρεσβεία (μία είναι).

*Είχε και 2-3 θετικά η χθεσινή κατάρρευση των αγορών. Σημαντική ρευστότητα στράφηκε προς τα πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, μέρος αυτής προς τα “κρατικά ομόλογα” (οι περισσότερες εισροές έγιναν στο bund) με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να αποκλιμακωθεί προς το 2,56%. Ένδειξη εμπιστοσύνης των αγορών στην Αθήνα, στο “ταμείο” των 40,8 δισ. (που λέγαμε προχθές), την άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρά τα μύρια-όσα εμπόδια.

*Χαράς ευαγγέλια για τους κατόχους χρυσών λιρών. Πρόσκαιρη άνοδος του χρυσού σε νέα υψηλά, που “τράβηξε” και την τιμή της χρυσής λίρας. Σε νέα υψηλά και το ασήμι.

*Το χθεσινό -6,42% του ΓΔ ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 23 μηνών (στις 23/3/2020 είχε διορθώσει 7,58%).

*Το χθεσινό -8,88% του ΔΤΡ ήταν η βαθύτερη διόρθωση από τις 21/5/2021. Τότε είχε χάσει 10,93% ( ! ).  ΑΜΕΜ είναι η διαδικασία Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας και ενεργοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί ακραία μεταβολή στην τιμή μίας μετοχής. Στο χθεσινό “άνοιγμα” η διάρκεια συγκέντρωσης εντολών επεκτάθηκε στα 10′ (από 2′). Θυμίζω, πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί τον Μάρτιο 2020, λόγω Covid-19 και lockdown. Προς ενημέρωσή σας, η σχετική διαδικασία εφαρμόστηκε σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και σε Viohalco, ElvalHalcor, Quest, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Coca Cola. Άφησα τελευταία την Coca Cola, καθώς “σφυροκοπήθηκε” για ακόμη μία συνεδρίαση. Νέες απώλειες 8,54% στα 24,42 ευρώ, λόγω της μεγάλης έκθεσης του ομίλου στην ρωσική αγορά. Η μετοχή χάνει 19,30% ( ! ) από την αρχή του έτους, με συνέπεια να αποτιμάται 9,04 δισ. Τι συμβαίνει όμως, καθώς η μετοχή του ΟΤΕ έχει ενισχυθεί 10,43% στο ίδιο διάστημα, με αποτέλεσμα να αποτιμάται 8,04 δισ. Έρχονται ανατροπές, σας είχε προϊδεάσει το DeA.

*Εικόνα κατάρρευσης για τη μετοχή της Sarantis. Προειδοποιούσε και χθες η στήλη “έχει κουράσει η μετοχή” και κατά πως φαίνεται Swedbank και Fidelity “ξεφόρτωσαν”. Η εταιρεία έχει έκθεση στις αγορές χωρών που είναι στην “γραμμή μετώπου” της κρίσης.

*Μόλις ( ! ) 1,27% οι απώλειες για τον τίτλο του ΟΤΕ. Άρχων στην χθεσινή συνεδρίαση, εύλογα ο Μιχάλης Τσαμάζ απέσπασε τα εύσημα της αγοράς. Προφανώς και του βασικού μετόχου Deutsche Telekom. Στο 5,40% η πτώση για την D.T στα 15,586 ευρώ. Μου έλεγε γνωστός, στα μέσα του Μαξίμου, πως ο επικεφαλής της D.T στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό εξέφρασε (έμμεσα υποθέτω) την πεποίθηση, πως ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να είναι ο κύριος παίκτης, ο leader στα telecoms.

*Διαβάζω, πως ο ΟΛΘ μπαίνει σφήνα (και με αξιώσεις μάλιστα) στη διεκδίκηση του ΟΛΑ. Δηλαδή ο ΟΛΘεσσαλονίκης όπου η Belterra συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη είναι βασικός μέτοχος έχει τύχη για το 67% του ΟΛΑλεξανδρούπολης, σε διαγωνισμό που συμμετέχουν 2 σχήματα (άμεσα και έμμεσα) αμερικανικών συμφερόντων. Ή ΟΛΘ θα πρέπει να αλλάξει βασικό μέτοχο ή οι μέτοχοι της Belterra να κάνουν πορεία προς την Ν. Λύτρα, στο Π. Ψυχικό καταγγέλλοντας τον τυχοδιωκτικό ιμπεριαλισμό του Βλαδίμηρου. Παρεμπιπτόντως, πέρασα χθες από την Πρεσβεία της Ρωσίας, αλλά υποχρεώθηκα να κάνω μία παράκαμψη 2 τετραγώνων. Με εννοείτε, έτσι;

*Ποια μετοχή της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε την-συγκριτικά- καλύτερη συμπεριφορά; Σωστά, της Ευρωπαϊκής Πίστης. Η μόνη με θετικό πρόσημο-για κάποιο διάστημα της συνεδρίασης- και στο τέλος με απώλειες μόλις 1,04% στα 7,58 ευρώ. Ο λόγος; προφανής, το νέο αφεντικό η Allianz. Πάντως στον γερμανικό όμιλο είδαν τη μετοχή τους- στον DAX- να δεινοπαθεί. Έχω την εκτίμηση, πως ο Χρήστος Γεωργακόπουλος πρόλαβε και πούλησε με καλό premium. Ένα 10ήμερο πριν την εισβολή των Ρώσων έγινε το deal με τους Γερμανούς, έναντι 208 εκατ. (7,80 ευρώ/μτχ). Το ίδιο ισχύει και για τον Νίκο Χαλκιόπουλο. Είναι να σε θέλει…

*Δεν μπορώ να μην το θυμίσω, πως όταν ο ΟΔΔΗΧ “βγήκε” στις αγορές τον Ιανουάριο με το 10ετές υπήρξαν διάφοροι “σχετικοί” που χαρακτήρισαν ακριβούτσικο το 1,86% της έκδοσης. Εάν δεν τόχεις, μην…

*Είναι να μην σε θέλει… η περίπτωση της Frigoglass λίγο ως πολύ γνωστή. Πολύπαθη, ας όψεται ο Χάρης Δαυίδ, τέλος πάντων. Μετά την πυρκαγιά του εργοστασίου στην Ρουμανία (σ.σ. για την οποία έχει αποζημιωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος) ένα μέρος της παραγωγής μεταφέρθηκε στην Ρωσία, όπου η Coca Cola/HBC έχει 10 εργοστάσια.

*Μου έλεγε χρηματιστής, έμπειρος και από τους καλούς, πως εάν δεν ξεπουλούσαν χθες όσο-όσο 4-5 θεσμικοί διαχειριστές η έκταση της διόρθωσης ενδεχομένως να ήταν μικρότερη. Ο.Κ δεν είναι όλοι Alpha Trust, 3K Investment Partners άντε και ακόμη 1-2 θεσμικοί, που και από αγορά ξέρουν και άντερα διαθέτουν.

*Θετική εντύπωση έκανε χθες η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αν μη τι άλλο, το “πάλεψαν” μάζεψαν την προσφορά που βγήκε έως τα 12,12 ευρώ, ενεργοποιήθηκαν αγορές στο τελευταίο 15’λεπτο, με αποτέλεσμα ένα λογικό μείον 2,03% στα 12,54 στο κλείσιμο.

*Η Ευρώπη “διψά” για αλουμίνιο. Τεράστια η ζήτηση, συγκεκριμένη η παραγωγή, ανάλογη η επεξεργασία. Διάβαζα (Bloomberg) πως μεγάλα σπίτια “φορτώνουν” συνέχεια από το Port Klang (Μαλαισία) με τα ναύλα στα ύψη και τους Greeks για ακόμη μία φορά να έχουν “πιάσει” την συγκεκριμένη τάση. Ουσιαστικά, μία μεταφορά που τέλη Ιανουαρίου ήταν εντελώς ασύμφορη, σήμερα έχει γίνει συμφέρουσα καθώς αντισταθμίζεται (hedgάρεται) από την τιμή του μετάλλου. Τους ξέρετε τους 2-3 μεγάλους και 3-4 μικρούς, που ευνοούνται από το ράλι του αλουμινίου, κ.λ.π

*Σε μία συνεδρίαση χάθηκαν όσα για να κερδηθούν χρειάστηκαν τριάντατέσσερις.           

*Στο πακέτο μέτρων, κατά ρωσικών συμφερόντων που εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται η έξωση από το SWIFT, ΑΚΟΜΗ. Το “διεθνές σύστημα πληρωμών” θα μπορούσε να “πονέσει” όντως τη Μόσχα, τα συμφέροντα των ολιγαρχών φίλων του προέδρου της Ρωσίας, προκαλώντας ωστόσο προβλήματα (πολύ μικρότερα βέβαια) και στα “δυτικά συμφέροντα”. Για την Ουάσιγκτον ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το δολάριο. Όσο το αμερικανικό νόμισμα είναι το μοναδικό αποθεματικό διεθνώς, καλώς ή κακώς.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask