don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Οι δηλώσεις Powell και ο λόγος του Dimon, η μετοχή της Alpha Bank, “ώρα για επενδύσεις”, το “χαρτί” του ΑΔΜΗΕ, υποχωρεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, μοιράζουν “μέρισμα” οι mezzeδες και νέα υψηλή τιμή για τον ΟΛΠ

*Διόρθωση μετά το ράλι στην Wall Street, αφορμή;- τι άλλο, οι δηλώσεις Powell πως ενδεχομένως η τακτική της αύξησης των επιτοκίων να μην έχει ολοκληρωθεί. Πότε short-πότε long ο mr Fed, κατά το δοκούν. Το ράλι των προηγούμενων ημερών ενισχύθηκε και από τις ενδείξεις που είχαν οι επενδυτές ότι η Fed ετοιμάζεται να βάλει τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων, ωστόσο στη νέα ομιλία του την Παρασκευή, ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για μείωση επιτοκίων, καθιστώντας σαφές ότι η Fed δεν έχει κηρύξει ακόμη τη νίκη κατά του πληθωρισμού.

*Προσωπικά, εξακολουθώ να παρακολουθώ-και δίνω περισσότερη προσοχή- στον “πολιτικό λόγο” του Jamie Dimon. Τελευταία παρέμβαση του: Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω και η ύφεση δεν έχει φύγει από το τραπέζι. «Πολλά πράγματα εκεί έξω είναι επικίνδυνα και πληθωριστικά. Να είστε προετοιμασμένοι», είπε στο συνέδριο DealBook των New York Times στη Νέα Υόρκη. «Τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση». Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρειάζονται περισσότερα χρήματα, είπε, για να χρηματοδοτήσουν την πράσινη οικονομία, να επαναστρατιωτικοποιήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές κρίσεις –και όλα αυτά θα είναι πληθωριστικά. «Είμαι προσεκτικός για την οικονομία», τόνισε. Η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανθεκτική, αλλά «ο πληθωρισμός βλάπτει τους ανθρώπους». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν «τον καλύτερο στρατό στον κόσμο, χωρίς τη βοήθεια κανενός». Είναι ένα δαπανηρό έργο, είπε, αλλά το διακύβευμα είναι υψηλό. «Χρειαζόμαστε την αμερικανική ηγεσία για να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά παραμένουν μαζί. Δεν θέλω να δω ένα βιβλίο γραμμένο σε 50 χρόνια για το πώς έχασε η Δύση».

*…αλλά και, βαριές κουβέντες ειπώθηκαν από τον επικεφαλής της JP Morgan σε επιχειρηματικό συνέδριο των NYT που διοργανώνει η ομάδα “Deal Book” της εφημερίδας. Αρχικά έβαλε κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι «άσκοπες» κρατικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ισοδυναμούσαν με «ναρκωτικά που εγχέονται απευθείας στο σύστημά μας». Υποστήριξε ότι η παρούσα συγκυρία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες των τελευταίων δεκαετιών.

*Γιατί επιμένει η DeA, με συχνές-πυκνές αναφορές σε παράγοντες μεγέθους ενός J.D; επειδή εκτίμηση μας είναι πως, το 2024 ενδεχομένως να είναι χρονιά πιο επικίνδυνη από τις ένθεν Covid-19. Για αυτό, ότι ενισχύει περισσότερο την χώρα μας, την επιχειρηματικότητα, την οικονομία για καλό είναι.

*Άμεση η απάντηση των πανίσχυρων αγορών στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και από την Fitch, μεσάνυχτα Παρασκευής. Μεσημέρι Δευτέρας, η παραδοχή μέσω Δημήτρη Τσάκωνα πως πιθανότατα η αυξημένη ζήτηση για “ελληνικό χρέος” το 2024 θα μπορούσε να διευρύνει το πρόγραμμα εκδόσεων. Θυμίζοντας ότι, για το 2023 ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 7 δισ. στα οποία προστέθηκαν άλλα 4 δισ. Και 4 δισ. μέσω εντόκων- με επιμήκυνση της περιόδου σε 52 εβδομάδων- που πρακτικά σημαίνει άντληση χρήματος δίχως κόστη έκδοσης, προμήθειες κ.λ.π. Ο ΟΔΔΗΧ “βγαίνει” αύριο Τετάρτη, με “λαϊκό” ομόλογο. 12μηνης διάρκειας, υπολογίζω πως η απόδοση του θα είναι- at least- Χ4 ένα καλό επιτόκιο ετήσιας προθεσμιακής-τουλάχιστον- 100 χιλ. ευρώ.

*Η σύσταση για την ελληνική αγορά μετοχών είναι overweight (υπεραπόδοση). H μετοχή που ξεχωρίζει από την εγχώρια αγορά είναι η Alpha Bank (top pick) με την τραπεζική μετοχή να είναι η κορυφαία επιλογή για την περιοχή και μία από τις 10 καλύτερες μετοχές για την JP Morgan και δευτερευόντως και η Eurobank. 

*Το ράλι του χρυσού ανέρχεται περίπου στο 16% από τις αρχές Οκτωβρίου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ, αλλά πλέον οδηγείται από τις εκτιμήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλού πληθωρισμού, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές μπορούν να στραφούν στον χρυσό ο οποίος αποτελεί μία καλή αντιστάθμιση εναντίον του. Σημειωτέον πως, προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό, η «πραγματική» αξία του χρυσού έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 7% ετησίως την τελευταία 20ετία.

*Το μήνυμα ότι τώρα είναι η στιγμή για επενδύσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο από επενδυτές και εταιρίες έδωσε ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Νίκα, Athens Bureau Chief, Bloomberg News, ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ ανέφερε ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει. Η στιγμή για επενδύσεις μπορεί να είναι και προφανώς είναι. Αλλά, με συναλλαγές 82,9 εκατ. από τα οποία τα 42 εκατ. σε μόλις 4 μετοχές: Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ, ας μας επιτραπεί να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Και με μόλις 10 εκατ. τζίρο για 100 plus μετοχές εισηγμένων, δεν κάνω την διαίρεση γιατί το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό.

*Από τη μέρα που ανέλαβε βασικό ρόλο ο ΑΔΜΗΕ στον EurAsia Interconnector (σύνδεση Ισραήλ-Κύπρος- Ελλάδα) το “χαρτί” έχει πάρει ένα 8%, στα 2,175 ευρώ, για ακόμη μία συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές. Μεταφέρω, από συνάδελφο του “ενεργειακού”: Σε φάση κατασκευής μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με φορέα υλοποίησης τη νεοσυσταθείσα εταιρεία ειδικού σκοπού, θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), υπό την επωνυμία Great Sea Interconnector. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία του σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα) στο περίπτερο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην COP 28, στο Ντουμπάι.

*Ωστόσο, παραμένει πονοκέφαλος (και) για την κυβέρνηση το κόστος καθημερινότητας.

*Τα καλά νέα είναι ότι το 2024 ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα υποχωρήσει σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό. Τα κακά νέα είναι ότι και το 2024 οι τιμές σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης θα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν, δεν πιστεύει κανείς ότι θα επιστρέψουμε στις τιμές του 2020», είπε πρόσφατα από το βήμα του 14ου Συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ ο Βάιος Δημοράγκας, managing director της NielsenIQ για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Και η ΝΔ μπορεί να παίζει χωρίς αντίπαλο, ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης δίχως αντιπολίτευση, αλλά…

*Στις 8 Δεκεμβρίου θα φανεί εάν υπάρχουν πιθανότητες να επιτευχθεί ένας compromesso storico μεταξύ Παρισιού-Βερολίνου για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πάντως, ο Ολαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει (τους συμπατριώτες του) πως έρχεται δημοσιονομική λιτότητα διαρκείας, στην Γερμανία.

*Χθες πρωί το είδα και το σχολιάσαμε με συναδέλφους: μείωση εξαγωγών της Γερμανίας στην “εσωτερική” ευρωπαϊκή αγορά, της ΕΕ. Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε, νομίζω… Τα 3 δισ. θα φτάσουν οι διανομές των εισηγμένων στους μετόχους/επενδυτές. Μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.λ.π κοντά στα 2,9 δισ. Όντως, ανθεκτική η εγχώρια επιχειρηματικότητα- και δεν αναφέρομαι μόνο στις εισηγμένες στο ΧΑ. Συγκριτικά πάντα. Και αυτό είναι συγκριτικό πλεονέκτημα, εν όψει του 2024.

*Παράλληλη η άνοδος για Intracom Properties ex ΚΛΜ και Intracom Holdings. Σε νέα υψηλά αμφότερα τα χαρτιά, με αυξημένες συναλλαγές. Στον ΑΕΕΑΠ σχεδιασμό της πλευράς Κόκκαλη, η DeA έχει ενημερώσει σε άσχετο χρόνο. Και επανήλθε, όταν οι τιμές ήταν 50% χαμηλότερα. Τώρα, πάμε για άλλα.

*Από υψηλό σε υψηλό η Moda Bagno, με “στεγνό” free float όπου θέλουν ο Νίκος Βαρβέρης συν οι 2&3 μέτοχοι συνολικά του 87% του μ.κ και ο m/m πηγαίνει. Πως το είχε πει ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ στον…ανένδοτο του για την ελεύθερη διασπορά; Έτσι, το ακριβώς αντίθετο.

*ΑΝΕΚ, “τσίμπησε” και χθες. Πλησιάζει η εισαγωγή για διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Attica Συμμετοχών. Προσοχή, οι κατέχοντες στην αναλογία ανταλλαγής.

*“Κόβουν” κουπόνια, μοιράζουν “μέρισμα” οι mezzeδες. Στα 0,551 το GalaxyCosmos.

*Νέα υψηλή τιμή για τον ΟΛΠ, στα 23,55 ευρώ. Θα επαναλάβω όμως, με αποτίμηση στα 588,7 εκατ. ούτε…μισή Αμβέρσα.

*Μαζεύουν “νερά” και δη ΕΥΔΑΠ όσοι προσβλέπουν σε ένταξη στο δίκτυο των περιφερειακών-δημοτικών (ΔΕΥΑ). ΟΚ έχει βάση, αλλά ακόμη δεν έχουν υπολογισθεί καν υποχρεώσεις, ανείσπρακτα, κόστη συντήρησης/ανανέωσης δικτύου κ.α. Να δούμε μία έκθεση και να συμφωνήσουμε (ή όχι).

*Σήμερα, το μεσημέρι (στο Κυκλαδικής) γεύμα ενημέρωσης για τον “Τειρεσία”. Ενδιαφέρουσα η θεματολογία.

*Το βράδυ, εκδήλωση στο κατάστημα της FFGroup, θα παρευρεθεί άνθρωπος της DeA. Και για τον πρόσθετο λόγο ότι η προσπάθεια που κάνει η ομάδα υπό τον Γιώργο Σάμιο αξίζει, και μόνο που πληρώνονται στην ώρα τους οι 1.000 εργαζόμενοι της πολύπαθης εταιρείας. «Ούτε εξάμηνο…» Ωστόσο κατά την εκτίμηση του ιδίου Σάμιου χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (28 εκατ. ευρώ αποτίμηση ακινήτων και 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά) η FF OpsCo και κατ’ επέκταση η NewCo, στην οποία θα εισφέρονταν όλα τα ακίνητα και πάγια στοιχεία της εταιρείας, προς αποπληρωμή των ομολογιούχων, δεν μπορούν να προχωρήσουν «ούτε εξάμηνο». Η εξέταση της υπόθεσης της αποδέσμευσης ή όχι των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από τον Άρειο Πάγο έχει οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2024.

*Αυτά είναι: Η διοίκηση του αεροδρομίου του Μονάχου ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις σήμερα Τρίτη έως και τις 12 το μεσημέρι, τοπική ώρα, (14:00 ώρα Ελλάδας) λόγω καιρικής πρόβλεψης για πτώση χιονόνερου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τουλάχιστον 150 αναχωρήσεις και 160 αφίξεις θα επηρεαστούν, τόνισε η διοίκηση του αεροδρομίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Μαζεμένα έρχονται για το Βερολίνο και την “τρικολόρ” κυβέρνηση τα προβλήματα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask