Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟι άθλοι του Ηρακλή

Οι άθλοι του Ηρακλή

Ο καπνός που σηκώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, φαίνεται ότι κρύβει και… φωτιά.

Είναι εξαιρετικά πιθανό, η Eurostat να αξιώσει την προσμέτρηση στο χρέος του ποσού των εγγυήσεων που δόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής». Αυτό σημαίνει ότι στο χρέος μπορεί να προστεθεί ένα ποσοστό της τάξεως των 11 δις. ευρώ (με βάση τα σημερινά δεδομένα), το οποίο στην προοπτική του χρόνου μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στα 23-24 δις. ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς θα στείλει το χρέος πάνω από τα 360 δις. ευρώ με την αναλογία ως προς το ΑΕΠ να κλειδώνει πάνω από το 200% για μεγάλη περίοδο. Έχουν όμως γνώση οι… φύλακες. Ακόμη και αν η Eurostat υποχρεώσει την Ελλάδα να «φουσκώσει» τεχνικά το χρέος της, αυτό δεν αναμένεται ότι θα προκαλέσει αρνητική έκπληξη στις αγορές, οι οποίες έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως.

Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς; Ακόμη και αν προστεθεί αυτό το χρέος, δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού. Δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τόκους ή χρεολύσια. Αυτό θα συνέβαινε μόνο στην περίπτωση που οι εγγυήσεις θα έφταναν στο σημείο να καταπέσουν. Μάλιστα, όσοι παρακολουθούν από κοντά την ιστορία, θυμίζουν ότι το δημόσιο εισπράττει τόκους για τις εγγυήσεις που έχει δώσει κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος οικονομικής ζημιάς περιορίζεται ακόμη περισσότερο.

Το αν θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές ή όχι, θα φανεί μόλις γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Πότε; Το πιθανότερο, μέσα στον Οκτώβριο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ