don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ο χρηματιστηριακός κανόνας, το “know how” της Christine, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το ομόλογο της ΤΕΡΝΑ, τι έχουν κατά νου οι Τσέχοι, ο νέος (cfo) είναι ωραίος αλλά (και) ο παλιός… και ο μικρός χαμός στο Σύνταγμα

*Ένας χρηματιστηριακός κανόνας- από τους λιγότερο γνωστούς- λέει “…όταν για κάποιες μικρές μετοχές που έχουν τρέξει αρκετά γράφονται και διαρρέονται πολλά, ενώ για τα πιο μεγάλα τηρείται σιγή ασυρμάτου, τότε στα πρώτα εξελίσσεται ξεφόρτωμα και στα δεύτερα άγριο φόρτωμα…” Γιατί τον θυμίζω; Επειδή χθες, για δεύτερη σερί συνεδρίαση έγινε “μάζεμα” σε χαρτιά των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Mytilineos, TITAN κ.α. Στα υπόψη.

*Δεν μας είπε κάτι καινούργιο, που δεν ξέραμε το Bloomberg: Αλλαγές στον τρόπο, που επανεπενδύει στα ομόλογα που αγόρασε μέσω του ΡΕΡΡ εξετάζει η ΕΚΤ, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη στο ενδεχόμενο μελλοντικών αναταράξεων. Για την Ελλάδα το δίκτυο δεν βλέπει συμπερίληψη λόγω μη “επενδυτικής βαθμίδας”, ωστόσο παραπέμπει στον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε αναφερθεί σε ουσιαστική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και εκτίμησε πως η συμμετοχή των κρατικών ομολόγων της χώρας στο ΑΡΡ θα συζητηθεί. Σιγά μη και δεν βρει τρόπο η Christine να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Παρεμπιπτόντως, 10 Δεκεμβρίου σήμερα και Χρόνια Πολλά στον Διοικητή μας, της Τραπέζης της Ελλάδος. Τις θερμές ευχές της στήλης, ημέρα γενεθλίων του Γιάννη Στουρνάρα.

*Η αγορά θεώρησε game changer για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ την συμφωνία της Reds για τις Γούρνες. Και απολύτως σωστά. Έρχεται και η συμφωνία της εισηγμένης, με την Brown Hotels για επενδυτικό πρόγραμμα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ύψους 100 εκατ. Μαθαίνω, πως η διοίκηση έκλεισε γραμμή χρηματοδότησης και με τρίτη συστημική τράπεζα.

*Σήμερα ολοκληρώνεται το 3ήμερο εγγραφών για το εταιρικό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Έβαζαν στοιχήματα στις χρηματιστηριακές για το πόσες φορές θα υπέρ-καλυφθεί.

*Μου διευκρίνισαν, από την Πάτρα, 2-3 λεπτομέρειες για τα τεκταινόμενα στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Οι επαφές για το deal αφορούν την MED Frigo, τα 3 dock centers (σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα και Ασπρόπυργο) ενδιαφέρουν το CVC Capital. Πως μου “κουμπώνει” ένα ενδεχόμενο deal του Αλεξ Φωτακίδη με την MED Frigo; το συνδυάζω με την-προ καιρού-εικοτολογία για τον ΜΑΣΟΥΤΗ. Όπως και με την ενεργό παρουσία του fund στον ευρύτερο κλάδο (λ.χ. Vivartia). Ωστόσο, οι πηγές μου από την Πάτρα, είπαν πως στα σκαριά είναι και μία άλλη συμφωνία που αφορά Μέσα Ενημέρωσης, με επιχειρηματία ο οποίος είναι στο δ.σ του Επιμελητηρίου Αχαϊας.

*Μου κίνησε την περιέργεια το rebranding του ΟΠΑΠ, που μέχρι χθες βράδυ ΔΕΝ είχε ανακοινωθεί ούτε στο site του Οργανισμού, ούτε στο athex.gr αλλά το “τσίμπησε” φίλος στο επίσημο του SAZKA Group. Σας παραθέτω ένα μικρό… “Czech Republic’s Sazka Entertainment Rebranding to Allwyn for Global Operations Posted on: December 8, 2021, 06:35h. και The company has assumed different names depending on its country of operation. In Greece and Cyprus, Sazka has operated lotteries as OPAP. In Italy, Loto Gioco is the company’s name. In Austria, Lotteries Austria was the face of the company. Going forward, all of these will be converted to Allwyn. The company announced the transformation today, adopting the name that it has been using for its UK operations since April”. Τι έχουν κατά νου οι Τσέχοι (μεγαλομέτοχοι) δεν κατάφερα να καταλάβω, παρ’ ότι ρώτησα 2 φίλους χρηματιστές-γατόνια. Κάτι ετοιμάζουν ωστόσο, είμαι 99% σίγουρος.

*Έριξα μια ματιά στο ταμπλό χθες, Lavipharm με jump 5,69% στα 0,65 ευρώ, με συναλλαγές 62.270 τμχ Ας είναι καλά ο νέος cfo, Βασίλης Μπαλούμης.

*Είδα και την Intrakat, με 4,76% στα 2,20 ευρώ με 72.590 τμχ. Ας είναι καλά ο παλαιός/old school Πέτρος Σουρέτης. Για την στροφή στο hoteling τάχουμε πει, η στήλη σας στέλνει “ταμείο” και εσείς κλείνετε τραπέζι στο Xenodocheio Milos. Για το καλοκαίρι, θα σας έχουμε Μύκονο.

*Και τα 3 ξενοδοχεία της ΛΑΜΨΑ, στην πλατεία Συντάγματος ξεπέρασαν τους στόχους, που είχαν τεθεί για την θερινή περίοδο. “Η Αθήνα πήγε καλύτερα, απ’ ότι περιμέναμε”, σημείωνε η Χλόη Λασκαρίδη αναφερόμενη για Μεγάλη Βρετανία, King George και Athens Capital. Ειδικά το τρίτο αναδεικνύεται σε σημείο αναφοράς, με πληρότητες για τις Εορτές που εντυπωσιάζουν. Το roof πάντως είναι ότι πιο cozy για φωτογραφίσεις influencers. Ένας ωραίος-μικρός χαμός.

*Οι υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών έχουν κάνει τις δικές τους αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ της φετινής χρονιάς και καταλήγουν ότι το κυρίαρχο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι το έτος να κλείσει στο +8,5%. Η πρόβλεψη αυτή (περίπου 1,6% μεγαλύτερη από την επίσημη εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου αυτή τη στιγμή) στηρίζεται στο ότι και στο 4ο τρίμηνο του έτους, θα έχουμε ΑΕΠ αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Έτσι, η χρονιά θα κλείσει με ένα ΑΕΠ αρκετά κοντά στα 180 δις. ευρώ και αναλογία χρέους ως προς το ΑΕΠ αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200%. Πριν από αρκετές εβδομάδες, υπήρχε έντονος φόβος ότι η δίδυμη κρίση (ενεργειακή και υγειονομική) θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα του 4ου τριμήνου. Βρισκόμαστε 20 ημέρες πριν από το τέλος του έτους και προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Ειδικά για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, το εμπόριο φαίνεται να τα έχει πάει αρκετά καλά (παρά τις δυσαρέσκειες που διατυπώθηκαν για την κίνηση στην Black Friday) ενώ πολύ καλά είναι τα νέα και από το… μέτωπο του τουρισμού. Οι επενδύσεις επίσης συνεχίστηκαν με ισχυρό ρυθμό και στο τελευταίο τρίμηνο κάτι που «έλειπε» πέρυσι τέτοιο καιρό διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συγκρίνουμε με μια περίοδο σχετικής κανονικότητας όπως αυτή που διανύουμε με μια περίοδο που ολόκληρη η χώρα ήταν σε lockdown ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα. Πρώτη σαφή ένδειξη ότι το +8,5% είναι πλέον ρεαλιστικό, θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο. Πήγαν καλά τα έσοδα του Νοέμβρη και ένας από τους λόγους ήταν και η κατανάλωση. Ποιο είναι ίσως το μοναδικό σημείο ανησυχίας; Η εκτόξευση των εισαγωγών. Φαίνεται και εκεί πάντως ότι εκτός από τις εισαγωγές έχουμε και σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Και φυσικά δεν είναι μόνο το εμπορικό ισοζύγιο. Είναι και οι υπηρεσίες όπου τα νέα είναι πολύ θετικά λόγω τουρισμού. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask