Πέμπτη, Ιανουάριος 23, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ πόλεμος κατά της διαφθοράς και η πολιτική κρίση των Βρυξελλών

Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς και η πολιτική κρίση των Βρυξελλών

Το γεγονός ότι διακυβεύεται η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στους θεσμούς εκπροσώπησής τους, με αφορμή το σκάνδαλο  διαφθοράς “Qatargate”, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λιγότερη εξουσία από τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη δημοκρατική νομιμοποίησή του. Οι ευρωβουλευτές θέτουν υποψηφιότητα για τις εκλογές και επιδιώκουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Αυτή η εμπιστοσύνη διακυβεύεται τώρα, καθώς μια σοβαρή υποψία διαφθοράς στο Κοινοβούλιο απειλεί να βλάψει μόνιμα τη φήμη του θεσμού.

Η Εύα Καϊλή, που μόλις πρόσφατα διορίστηκε ως μία από τις αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, συνελήφθη. Προφανώς είναι μέλος ενός δικτύου που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του εμιράτου του Κατάρ στις Βρυξέλλες και όχι τα συμφέροντα των πολιτών. Οι Βέλγοι ερευνητές κατέσχεσαν 600.000 ευρώ σε διαμερίσματα και γραφεία και υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για χρήματα δωροδοκίας.

Η Ελληνίδα υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής του Κατάρ, υπερασπιζόμενος το εμιράτο έναντι κατηγοριών από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διεκδικώντας την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους Καταριανούς.

Ήδη γίνεται λόγος για “Qatargate” στις Βρυξέλλες – με αναφορά στο σκάνδαλο Watergate στην Ουάσιγκτον τη δεκαετία του 1970. Πρέπει να φοβόμαστε ότι περισσότερες περιπτώσεις θα έρθουν στο φως τις επόμενες εβδομάδες, σχολιάζει η Handelsblatt.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο το Κατάρ που έχει συμφέρον να επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Ο Ορμπάν ο ωφελημένος της υπόθεσης

Το Κοινοβούλιο της ΕΕ θεωρεί τον εαυτό του πρωταθλητή κατά της δωροδοκίας και της δωροληψίας. Εδώ και χρόνια, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ένωση να λάβει μέτρα κατά των κλεπτοκρατών στις τάξεις της – ιδίως κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος υπονομεύει το κράτος δικαίου και καλλιεργεί μια οικονομία ευνοιοκρατίας.


Τώρα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά που η Κομισιόν επιτέλους ενεργεί και μπλοκάρει την εκταμίευση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο ανασυγκρότησης για τον κορωνοϊό  προς την Ουγγαρία λόγω έλλειψης κανόνων κράτους δικαίου, η υπόθεση διαφθοράς συγκλονίζει τις Βρυξέλλες. Ο Όρμπαν θα είναι εύκολο να παρουσιάσει τους επικριτές του ως υποκριτές. Θα μπορούσε να γίνει ο μεγάλος ωφελημένος της υπόθεσης. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. 


Ήταν σωστό που το Κοινοβούλιο επέμεινε να κηρύξει πόλεμο στο διεφθαρμένο σύστημα διακυβέρνησης του Όρμπαν. Η Κομισιόν και τα κράτη – μέλη έχουν παρακολουθήσει τη διάβρωση των ελέγχων και των ισορροπιών στην Ουγγαρία για πάρα πολύ καιρό – και πιθανότατα θα εξακολουθούσαν να το κάνουν χωρίς την πίεση των ευρωβουλευτών. 

Δημιουργία οργάνου δεοντολογίας

Η πρόταση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου δεοντολογίας της ΕΕ πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα. Η Επιτροπή θα έπρεπε ήδη να έχει επεξεργαστεί την ιδέα για το θέμα αυτό, αλλά το έργο καθυστερεί. Πρόσφατα, κατέστη σαφές ότι το όργανο δεν θα αποκτήσει ολοκληρωμένες εξουσίες έρευνας. Αυτό θα την αποδυνάμωνε από την αρχή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ