Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ Θ. Κοντογεώργης από τη Φωκίδα: Δεν αφήνουμε κανέναν τόπο πίσω

Ο Θ. Κοντογεώργης από τη Φωκίδα: Δεν αφήνουμε κανέναν τόπο πίσω

 Η Φωκίδα αποτελεί τον 4ο σταθμό της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, ύστερα από τον Έβρο, τη Ζάκυνθο και την Αργολίδα. Ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, «αποτέλεσμα της συνεργασίας Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμων, η οποία και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, είναι το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Φωκίδας». 

      Το εν λόγω σχέδιο παρουσιάσθηκε σήμερα στην Άμφισσα και αποτελεί μια κοινή δέσμευση συνεργασίας για τις προτεραιότητες της περιοχής. «Ένα σχέδιο περισσότερων από 620 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει υποδομές και πολιτικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς και ενδεικτικές παρεμβάσεις που προτεραιοποιήθηκαν και απαιτούν μεγαλύτερη ωρίμαση για την υλοποίησή τους το επόμενο διάστημα και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. 

      Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του δε, ο Θ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στον εθνικό στόχο της διπλής σύγκλισης που είχε θέσει ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής & Τοπικής Ανάπτυξης. «Κατανέμουμε το μέρισμα ανάπτυξης αναλογικά σε όλη τη χώρα, ώστε να μην αφήνουμε κανέναν τόπο πίσω», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

      Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης Φωκίδας υπογράφτηκε ειδικότερα, σήμερα στο Λιδωρίκι η σύμβαση κατασκευής του Παραλίμνιου Αγωγού Λυμάτων Μόρνου. Ένα έργο κόστους 20 εκατ. ευρώ, «ιστορικής και στρατηγικής σημασίας με έντονα περιβαλλοντικό χαρακτήρα που θα επιλύσει το σημερινό σοβαρό πρόβλημα διάθεσης των ανεπεξέργαστων λυμάτων». Ταυτοχρόνως, «με γοργούς ρυθμούς προχωράνε τα έργα για το οδικό τμήμα Μπράλος – Άμφισσα του Διαγώνιου Άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο ύψους 285,5 εκατ. ευρώ. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2027». 

      Σε ό,τι αφορά στον Παραδοσιακό Ελαιώνα Άμφισσας – πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2022, προβλέπεται ένα ολιστικό σχέδιο για την αποκατάσταση, αειφόρο ανάπτυξη και προστασία του από την κλιματική αλλαγή. Ύστερα από την ολοκλήρωση της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού, προχωρούν τα θέματα στελέχωσης, οργάνωσης και εσωτερικής λειτουργίας του φορέα. Ταυτόχρονα, υλοποιείται το αρδευτικό έργο στον Ελαιώνα ύψους 37,2 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την άρδευση 30.980 στρεμμάτων. Έχει ήδη κατασκευαστεί το 77,5% του αρδευτικού δικτύου και το έργο θα ολοκληρωθεί το 2025.

      Για την προστασία από πτώσεις βράχων στην περιοχή του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών η κυβέρνηση εφαρμόζει πλέον μία ολιστική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργο 7,5 εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση φραχτών ανάσχεσης καταπτώσεων μήκους ενός χιλιομέτρου εντός του αρχαιολογικού χώρου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πλέον, το εν λόγω Υπουργείο αναλαμβάνει – ως έργο εθνικής σημασίας – την κατασκευή της συνέχειας του φράκτη σε μήκος ενός χιλιομέτρου εκτός του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και μία δεύτερη σειρά αντίστοιχου ανασχετικού φράκτη μήκους δύο χιλιομέτρων, παράλληλη με την πρώτη, προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ. 

      Σε ό,τι αφορά στις λιμενικές υποδομές μετά από συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υπήρξε συμφωνία για τη χρηματοδότηση του έργου αναβάθμισης προβλήτα του λιμένα Ιτέας, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες. Για την αξιοποίηση της Μαρίνας Ιτέας ολοκληρώνονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και αναμένεται η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης στο τέλος α’ τριμήνου 2025. 

      Επιπλέον: Εκπονείται τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στον Δήμο Δωρίδας και Δελφών και ειδικό πολεοδομικό σχέδιο στον δήμο Δελφών. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (Εργοστάσιο Κομποστοποίησης) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Νομού Φωκίδας και αναμένεται η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων για να τεθεί σε λειτουργία. Από εκεί και πέρα, μέσω των αναπτυξιακών νόμων, έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται επενδυτικά σχέδια ύψους 221,5 εκατ. ευρώ στη Φωκίδα. 

      Για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου πολιτιστικών χρήσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών εξασφαλίστηκαν 10,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στις 30 Σεπτεμβρίου υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου.

      Η στρατηγική για τον τουρισμό στην Φωκίδα περιλαμβάνει την σύζευξη μεταξύ τουρισμού και πολιτισμού και την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού. Στο πλαίσιο των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί το επενδυτικό σχέδιο της ΕΤΑΔ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού. 

      Στον τομέα της υγείας παρουσιάστηκε το πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας ειδικά για ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Αξιοποιούνται οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υγείας με ειδική μέριμνα στη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων σε ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Άμφισσας με στόχο την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για το σύνολο του πληθυσμού. Για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας εκτελείται έργο 2,6 εκατ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο 2025. Αντίστοιχα, στα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδωρικίου, βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης εργασίες αναβάθμισης. 

      Όπως σημειώνεται, τέλος, στην ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, «με ειδική μέριμνα στις περιοχές με δημογραφική απίσχναση, όπως η Φωκίδα, σχεδιάζουμε πλαίσιο κινήτρων για επανακατοίκηση και στήριξη της οικογένειας». 

      Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε σήμερα στην Φωκίδα συμμετείχαν οι Χ. Σταϊκούρας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Σ. Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ν. Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ε. Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Θ. Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χ. Κέλλας υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μ. Γραφάκος, γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Θ. Μπακογιάννης, γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Σ. Σιαράπη, γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων, Γ. Διδασκάλου, γ.γ. Πολιτισμού, Δ. Παπαγιαννίδης, γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, και Β. Κουτσούκου, γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ