Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ εφιάλτης του φυσικού αερίου επιστρέφει–Η «ζημιά» στον κρατικό προϋπολογισμό

Ο εφιάλτης του φυσικού αερίου επιστρέφει–Η «ζημιά» στον κρατικό προϋπολογισμό

Και εκεί που η… ζωή κυλούσε ήρεμα με το φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ να παραμένει για σημαντικό χρονικό διάστημα στα 83-85 έγινε η «έκρηξη». Μέσα σε 2-3 24ωρα η τιμή εκτινάχθηκε (το πρωί της Πέμπτης) στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα αποδεικνύοντας ότι τίποτα φέτος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο.

Η έκρηξη, έρχεται λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου μηχανισμού στήριξης για τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενός μηχανισμού ο οποίος θα «στηρίξει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όλο το επόμενο 12μηνο δηλαδή μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Ποια είναι η σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με τον μηχανισμό; Άμεσος και άρρηκτος είναι η απάντηση. Όλος ο μηχανισμός και η κοστολόγησή του, έχει στηριχτεί στην παραδοχή ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα παραμένει κατά μέσο όρο στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μέχρι τώρα, με την τιμή του φυσικού αερίου κάτω από τα 85 ευρώ, επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο «λογαριασμός» για τον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να συγκρατηθεί και κάτω από το 1 δις. ευρώ.

Από σήμερα, είναι σαφές ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο καθώς με την τιμή φυσικού αερίου στα 130 ευρώ, το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. Άρα, απαιτούνται πρόσθετοι πόροι, άρα περιορίζονται και τα περιθώρια για παρεμβάσεις σε άλλα πεδία όπως για τις τιμές των καυσίμων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ