Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ δείκτης ESG που ετοιμάζει το Χρηματιστήριο και η Πλαστικά Θράκης

Ο δείκτης ESG που ετοιμάζει το Χρηματιστήριο και η Πλαστικά Θράκης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων και ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών του εξωτερικού, το Χ.Α. μπαίνει στον αστερισμό των ESG κριτηρίων, που διεθνώς αποτελούν την πιο αναπτυσσόμενη κατηγορία επενδύσεων, μαζί με αυτές της «πράσινης» ανάπτυξης, που έτσι κι αλλιώς είναι παραπλήσια.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το χρηματιστήριο για τη νέα εποχή των ESG την περασμένη εβδομάδα, προανήγγειλε τη δημιουργία δείκτη βιωσιμότητας για το προσεχές φθινόπωρο.

Όπως ο ίδιος τόνισε, «υπάρχει ένας αριθμός εταιρειών που μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο δείκτη. Στόχος είναι να εμπνεύσουμε όσες περισσότερες εταιρείες γίνεται πως αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό ότι έχουμε τον οδηγό για να βγούμε μπροστά και να δείξουμε ότι η ελληνική αγορά ακολουθεί».

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Θεοφάνης Μυλωνάς επισήμανε πως το ESG είναι mega trend διεθνώς, όμως έχει και ουσία, δεν είναι απλώς ένα «ρεύμα» της εποχής. Ο ίδιος είπε πως παραπάνω από το 50% των επενδυτικών κεφαλαίων τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τη MiFID, θα συνδέονται με τα ESG κριτήρια.

Το νέο παγκόσμιο επενδυτικό trend βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» του ESG, δηλαδή από το τρίπτυχο του δείκτη βιωσιμότητας με Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) κριτήρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται δείκτες στα χρηματιστήρια που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση αλλά και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, καθώς επίσης και εργαλεία όπως τα «πράσινα ομόλογα» και τα TCFDs (Task Force on ClimateRelated Financial Disclosures).

Την τελευταία τριετία, οι επενδύσεις με γνώμονα τις πρακτικές περιβαλλοντικής ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και εταιρικής διακυβέρνησης έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, παρ’ ότι στην Ελλάδα ακόμη αυτή η συνομοταξία επενδύσεων είναι σε αρχικό στάδιο.

Η διεθνής τάση είναι ξεκάθαρη και δείχνει πως υπάρχει σημαντική μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών σε κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες, καθώς αναγνωρίζεται ότι έχουν χαμηλότερη έκθεση σε κινδύνους και ταυτόχρονα καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Εταιρείες – κολοσσοί, έχουν αρχίσει και αλλάζουν όλη την κουλτούρα τους, αντιλαμβανόμενες ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις βιώσιμες επενδύσεις (sustainable funds) έχουν λαμπρό μέλλον. Ευρωπαϊκά funds που διαχειρίζονται κεφάλαια 2 τρισ. δολ. πιέζουν μεγάλους παίκτες διαφόρων ενεργοβόρων κλάδων να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Η Πλαστικά Θράκης σύστησε θέση Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης

Με γνώμονα όλες τις παραπάνω εξελίξεις, ένας από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους, με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε πέντε χώρες, πωλήσεις σε 80 χώρες και περίπου 2.000 εργαζόμενους, χθες ανακοίνωσε τη δημιουργία θέσης Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης (Chief Sustainability Officer), την οποία αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Σιδέρης.

Η Πλαστικά Θράκης αποφάσισε να εντάξει τη συγκεκριμένη θέσης στο οργανόγραμμα του ομίλου, με στόχο να ενδυναμώνει την ομάδα διοίκησης σε θέματα κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής του. Ο ρόλος του διευθυντή Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα σημαντικός προκειμένου να επιτευχθεί στο μέγιστο η εναρμόνιση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου με τους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (United Nations Sustainable Development Goals/SDGs).

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Πλαστικά Θράκης Δημήτρης Μαλάμος τόνισε πως «Απολύτως ευθυγραμμισμένοι με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για το πλαστικό, ο Όμιλός μας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντολογικού μας αποτυπώματος. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμευτήκαμε οικειοθελώς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντικατάσταση 8.500 τόνων παρθένας πρώτης ύλης με ανακυκλωμένη, έως το 2025 για την παραγωγή των προϊόντων μας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ