*Σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες η προσοχή (και) των επενδυτών αυτή την εβδομάδα. Τετάρτη-Πέμπτη η συνεδρίαση της ΕΚΤ, μεσημεράκι Πέμπτης η ανακοίνωση για τα επιτόκια, λίγο μετά η καθιερωμένη ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ. Προεξοφλημένη η πρώτη μείωση (αλλοίμονο εάν δεν…) κατά 25 μ.β, δηλαδή το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% (από 4%) και το βασικό χρηματοδότησης στο 4,25% (από 4,5%). Για τη συνέχεια οι εκτιμήσεις όσες και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
*Προφανώς και βαρύνουσα είναι η θέση της Ίζαμπελ Σνάμπελ, (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής/ αρμόδια για τις εισηγήσεις των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής) και του επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ. Αμφότεροι, δεν θεωρούν σκόπιμο να γίνει πολύ γρήγορά, η δεύτερη μείωση των επιτοκίων. Δηλαδή, ανατρέχοντας στο καλεντάρι της ΕΚΤ: Ιούλιος (18/7) μάλλον αδύνατη, Σεπτέμβριος (12/9), Οκτώβριος (17/10), Δεκέμβριος (12/12); μία; δύο; Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών παραπέμπουν σε επιτόκια 2,5%-2,25% προς το δεύτερο 6μηνο 2025 ( ! ). Με αυτόν τον ρυθμό, να δούμε τι θα έχει αντέξει μέχρι τότε… Προφανώς και από το αποτέλεσμα της κάλπης (6-9 Ιουνίου) θα εξαρτηθούν αρκετά, για την συνέχεια της Ευρώπης. Ήδη το Βερολίνο προωθεί την εναλλακτική της Ανναλένα Μπέρμποκ. Από το…καλό στο…καλύτερο.
*Το φθινόπωρο οι αλλαγές στην τιμολόγηση του ρεύματος- σε ποιους αφορά ανέλυε πρόσφατα ο Γιώργος Αλεξάκης. Πάντως για τον Ιούνιο οι πρώτες τιμολόγησης είναι high voltage.
*Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται για Γαλλία. Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, όπου εκτός από τις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της ημέρας απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στην Νορμανδία-1944- θα επισκεφθεί μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν τα ναυπηγεία του Naval Group, στη Λοριάν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος θα συζητήσουν το ενδεχόμενο πρόσθετης παραγγελίας αεροσκαφών αλλά και τέταρτης φρεγάτας Belharra. Λογικά τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει ο ΥΕΘΑ, Νίκος Δένδιας. Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε δηλώσει ότι “αυτή την στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30, θα δούμε εάν μπορεί να τα αντέξει ο προϋπολογισμός…”. Το μυαλό μου πήγε στον Βασίλη Γούλα και στο αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ για “κούρεμα”…μαμούθ στην αγορά εντόκων. Έχει σημασία η συγκεκριμένη επανέκδοση, εδώ και καιρό έχει σημασία και η παραμικρότερη λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο πεδίο. Το team του ΟΔΔΗΧ προωθεί μεθοδικά τα “πιόνια” του στην σκακιέρα του δημόσιου χρέους. Όμως, υπάρχει θέμα με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και από τα 36 δις (μέχρι το 2026) έχουν απορροφηθεί 14,5 δις αλλά έχουν εκταμιευθεί μόλις 2 δισ ( ! ).
*Στην κυβέρνηση έχουν το μυαλό τους στην κάλπη της Κυριακής (όπως και όλοι οι άλλοι του πολιτικού φάσματος), αλλά τα “καμπανάκια” χτυπούν όλο και δυνατότερα. Βέβαια, το πιο ηχηρό ακούγεται, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε (30/5) ότι στις απορροφήσεις πάμε καλά, αλλά όχι και στις εκταμιεύσεις των κονδυλίων στις επιχειρήσεις. Όπως τόνισε, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό (41% από συνολικό ποσό 36 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα είναι 4η στη σχετική κατάταξη των χωρών. Όμως, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου), γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών. Λίγο αργότερα (την ίδια ημέρα) ήρθαν οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών εταιρειών ΣΤΕΑΤ να επισημάνουν τους κινδύνους απώλειας πόρων λόγω καθυστερήσεων.
*Η καθυστέρηση των έργων στην Γραμμή 4 του Μετρό, είναι μία από τις πτυχές. Όπως και η προσπάθεια της αναδόχου AVAX να εξευρεθεί κοινός τόπος με τους εργαζόμενους. Οι συνέπειες και επενδυτικές/χρηματιστηριακές, με το μείον 0,84% στα 1,484 την Παρασκευή να είναι η 12η σερί συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο. Προφανώς κάποιος θεσμικός πουλάει μέρος της θέσης του. Πακτωλός 23,9 δισ στα κατασκευαστικά έργα αλλά ανησυχούν την κατασκευαστική κοινότητα οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.
*Αναμενόμενη η στάση της Fitch, βράδυ Παρασκευής. Σταθερή η επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, σταθερή η αξιολόγηση του outlook. Ελάχιστοι προσέβλεπαν σε θετική έκπληξη- αναβάθμισης των προοπτικών σε “θετικές”, άλλωστε δεν θα άλλαζαν και πολλά. Ούτε στην αγορά μετοχών, ούτε στα κρατικά ομόλογα.
*Αλλαγές δεν είχε όμως ούτε η MSCI, ως είχε η 10άδα των large caps. Αντιθέτως, είχε προηγηθεί η ένταξη των ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος και Optima Bank στον δείκτη MSCI Small Cap. Είχε όμως νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή της Cenergy Holdings, στα 9,02 ευρώ. Η μία από τις 4 ενεργειακές που συμμετείχαν στην εκδήλωση Rebrain Greece- πρόσφατα στο Λονδίνο- οι άλλες 3 του κλάδου: ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και HelleniQ Energy. Συνολικά 12 οι εταιρείες που προσπαθούν να “επαναπατρισθεί” καταρτισμένο προσωπικό που “μετανάστευσε” κυρίως την περίοδο των μνημονίων, Covid 19.
*Έχω υπόψη μου έναν εξέχοντα παράγοντα ο οποίος επέστρεψε στην χώρα, ο λόγος για τον Νικόλαο Τσιουβάρα, ο οποίος από την BMW/Μόναχο ανέλαβε καίρια θέση στην Sunlight. Η βιομηχανία παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου, κυψελών και μπαταριών μένει Ελλάδα. Ο δε διευθύνων σύμβουλος Λάμπρος Μπίσαλας είχε καταστήσει σαφές πως “…στόχος μας στη Sunlight είναι να γίνουμε παγκόσμιοι ηγέτες στον κλάδο μας. Τις μπαταρίες για βιομηχανικά οχήματα για τον κλάδο των intralogistics και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας…”. Από την περίοδο εξαγορών της Triathlon, PBM, A. Muller GmbH κ.α. Από το 2020 CEO στο group, τελευταία μίλησε στο Capital Magazine εξαίροντας την άρτια κατάρτιση του εγχώριου εξειδικευμένου προσωπικού και την υψηλή παραγωγικότητά του. Μακάρι το Rebrain Greece, η πρωτοβουλία των 12- και δη των 4 ενεργειακών- να έχει αποτέλεσμα.
*Να μείνουμε λίγο στο “ενεργειακό”, καθώς η CVC Capital είναι κοντά στην πώληση της Recordati. Η εξαγορά της ιταλικής φαρμακοβιομηχανίας είχε γίνει το 2018- στα 3 δισ- πλέον ο χρόνος επενδυτικής “ωρίμανσης” έχει ολοκληρωθεί, για αυτό ή θα πωληθεί η θα γίνει deal με στρατηγικό. Στα 10,6 δισ η αποτίμηση της Recordati. Γιατί μακρηγορώ με την συγκεκριμένη περίπτωση; το fund άντλησε πάνω από 2 δισ μέσω του ΙΡΟ στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Το fund ελέγχει το 10% του μ.κ της ΔΕΗ και στην αγορά συζητείται έντονα το ενδεχόμενο η θυγατρική στην Ελλάδα να αποεπενδύσει-μερικώς ή συνολικά- από τον κλάδο της υγείας με ενδεχόμενη ενεργότερη συμμετοχή στο energy ή συνδυαστικά σε telecoms. Τα σενάρια για Nova e.t.c ξανά κυκλοφόρησαν.
*Αύριο, στις 13.00′ η τακτική γενική συνέλευση μετόχων του group Mytilineos. Η σχετική πρόσκληση αναφέρεται σε “μία σημαντική στιγμή για την εταιρεία και για ένα ακόμη πιο δυναμικό κεφάλαιο στην πορεία εξέλιξης της”, στην αγορά προεξοφλούν πως εκτός από την εκτίμηση για τα μεγέθη 2024- τις προοπτικές-, τον δρόμο προς το Λονδίνο, μάλλον θα γίνει σαφέστερο η νέα επωνυμία της Mytilineos Energy & Metals. Έχουν προηγηθεί η εκδήλωση για το rebranding της Protergia, το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης στην αγορά της Ιταλίας.
*Εκλογές την Κυριακή, αλλά εκλογές και στη συνέχεια στον ΣΕΒ. Στις 18 Ιουνίου και όπως μου εκμυστηρεύθηκε επιχειρηματίας από κλάδο συναφή με αυτόν που δραστηριοποιείται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η άρνηση Δημήτρη Παπαλεξόπουλου σε “ηλεκτρονική ψήφο” δείχνει μάλλον ανησυχία των “παλαιών” του Συνδέσμου παρά βεβαιότητα για την εκλογή του επιχειρηματία. Μου είπε πως, “…εάν η φρουρά που επί ημερών της ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων μετεξελίχθηκε σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών…” ήταν σίγουρη για το αποτέλεσμα δεν θα έγειρε προσκόμματα, θα προχωρούσε λ.χ στην υβριδική ψηφοφορία. Εύλογο το ζήτημα, σε μία περίοδο που -και λόγω Covid-19- έχει ψηφιοποιηθεί-σχεδόν- το σύνολο του Δημοσίου δεν μπορεί ο ΣΕΒ της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας/οικονομίας. Μία περιέργεια για το πως θα εξελιχθεί η διελκυστίνδα την έχω, όπως και για την “επόμενη ημέρα” στον Σύνδεσμο.
*Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το 3,40% στα 6,39 ευρώ για τη μετοχή της Viohalco. Για το ιστορικό υψηλό της Cenergy Holdings, τα είπαμε νωρίτερα. Αρέσει, στους διαχειριστές- κυρίως Αμερικανούς- η προοπτική των ΗΠΑ. Από την στιγμή που θα προχωρήσει θα γίνει είτε με στρατηγική συμμετοχή είτε μέσω διεύρυνσης του μ.κ ή συνδυαστικά. Μονόδρομος πάντως οι ΗΠΑ. Αυτό έχουν δείξει οι σκαπανείς σε αυτή την αγορά ΤΙΤΑΝ Cement International, Intralot Inc e.t.c
*Ειδικότερα για την Intralot: Με συμβολαιοποιημένες συμβάσεις άνω του 1,5 δισ. (2023) και σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση του κόστους, η εταιρεία έχει φτιάξει τον ισολογισμό, που σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Χρυσόστομο Σφάτο χαρακτηρίζεται από ισχυρό cash flow. Στο monitoring της διοίκησης 16 διαγωνισμοί για νέα έργα. Αποτελεσματική η δουλειά του Νίκου Νικολακόπουλου-Intralot Inc- ο οποίος αναλαμβάνει ceo στην Intralot-. Η προοπτική ενός multi-state έργου στις ΗΠΑ για fast play παιχνίδια που δίνουν τη δυνατότητα ενός ενοποιημένου τζακπότ, αρέσει στους διορατικούς διαχειριστές. Η Intralοt έχει ήδη υπογράψει με τρεις πολιτείες και προσδοκά σε άλλες δύο, με ορίζοντα στις 15 Σεπτεμβρίου.
*Ανοίγει σήμερα- Δευτέρα 3 Ιουνίου- τις πύλες της στο εκθεσιακό κέντρο Athens Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, η ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Η έκθεση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, από το 1965, αποτελεί το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός. Από κοντά, θα μπορέσετε να βρείτε-ξεφυλλίσετε το νέο γεμάτο τεύχος της “Ακτής Μιαούλη”. Με πολλές και καλές υπογραφές.