Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟ απολογισμός του Μαξίμου για τα ταξίδια Μητσοτάκη σε Ισραήλ και Ρωσία

Ο απολογισμός του Μαξίμου για τα ταξίδια Μητσοτάκη σε Ισραήλ και Ρωσία

Τον απολογισμό των ταξιδιών του πρωθυπουργού σε Ισραήλ και Ρωσία έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε χθες δύο σημαντικές επισκέψεις σε χώρες της ευρύτερης περιοχής μας: Το Ισραήλ και τη Ρωσία. Τη Τρίτη βρισκόταν στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της φίλης χώρας και συμμετείχε στη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ. 

Είναι σημαντικό ότι στο κοινό ανακοινωθέν, με αφορμή τα ενεργειακά, γίνεται αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και σε ενεργειακά προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι: «Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν τον ενεργειακό τομέα και, ειδικότερα το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στην ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα τους». Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία που αποδίδουν τα κράτη στο σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και στη διαφύλαξη της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Πούτιν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι:

Η Ελλάδα, προσδοκά περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, η ενέργεια. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. 

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και πολλές δεκαετίες και προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία». 

Σε ό,τι αφορά την αναζωπύρωση των εντάσεων στην Ουκρανία εξέφρασε την ανησυχία του και τόνισε ότι «μια σύγκρουση στην περιοχή δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους».  Επισήμανε ότι «η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική διαστρεβλώνοντας την ιστορία και τη γεωγραφία, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και πολλές φορές ναρκοθετούν τη σταθερότητα στην περιοχή». Επανέλαβε σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τη θέση μας «για μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα στηρίζεται στη λογική της μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

Η Κυβέρνηση μας εφαρμόζει ένα σχέδιο ενεργητικής πολύπλευρης διπλωματίας, βάσει του οποίου αναβαθμίζεται η γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, με επιδραστικά πια περιφερειακό ρόλο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ