Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ακυρώνει προγραμματισμένη επανέκδοση ομολόγου. Και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.
Με τα ταμειακά διαθέσιμα να παραμένουν στα 44 δις. ευρώ και τα πρωτογενή πλεονάσματα να «αυγατίζουν» ο ΟΔΔΗΧ έχει την… πολυτέλεια να ακυρώνει εξόδους σε μια περίοδο που οι αγορές δεν προλαβαίνουν να καλύψουν την τεράστια ζήτηση των χωρών που πρέπει να εκδώσουν ομόλογα για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.
Γιατί ακυρώθηκε λοιπόν η επανέκδοση; Διότι σε αυτή τη φάση δεν χρειαζόμαστε τα 200-250 εκατ. ευρώ. Διότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του 2025 έχει ουσιαστικά καλυφθεί (σ.σ υπολείπονται περίπου 500 εκατ. ευρώ τα οποία ακόμη και αν δεν αντληθούν δεν θα λείψουν) και διότι ο στόχος πλέον είναι να συνεχιστούν οι πολύ καλές επιδόσεις όσον αφορά στον ρυθμό αποκλιμάκωσης του χρέους οι οποίες με τη σειρά τους φέρνουν και τις αναβαθμίσεις από τις αγορές.
H Ελλάδα έχει προγραμματίσει ακόμη πέντε επανεκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους: τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Κάποιες θα πραγματοποιηθούν και κάποιες όχι ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όσον αφορά στις συνθήκες στις διεθνείς αγορές αλλά και το ποια θα είναι η πορεία των δημοσιονομικών της χώρας.
Έχοντας ήδη προπληρώσει τις δόσεις των διμερών δανείων του 2025 και του 2026, η Ελλάδα θα επιδιώξει να περιορίσει και το ύψος του χρέους της γενικής κυβέρνησης με στόχο αυτό να περιοριστεί κάτω από τα 360 δις. ευρώ μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς.
Το 2026, η αναλογία ως προς το ΑΕΠ θα είναι, έτσι, μικρότερη του 140%. Έτσι θα αυξηθούν και οι πιθανότητες να διαψευστεί ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρώπη το 2029. Μπορεί να συμβεί και πολύ νωρίτερα…