Για την καταστροφή που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία και για τις μακροχρόνιες συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας
«Έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον από την ανατίναξη του φράγματος» δήλωσε ο κ. Λέκκας επισημαίνοντας ότι το Νόβα Καχόβκ στη νότια Ουκρανία ανατινάχθηκε σε κομβικά σημεία έτσι ώστε να μπορέσει το νερό να φύγει κατευθείαν προς τα κατάντη (καθοδικά σημεία)» και να πλημμυρίσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τις περιοχες εξήγησε ο κ. Λέκκας.
Εκτός από την αλλαγή της μορφολογίας στην περιοχή που θα δυσκολέψει την ουκρανική αντεπίθεση ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι πλέον «έχουμε να κάνουμε με μία μόλυνση των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων από τα φερτά υλικά αλλά και μία επικάλυψη μιας πολύ μεγάλης επιφάνειας, μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων με στρώματα λάσπης πάχους έως ενός μέτρου, τα οποία θα είναι μόνιμα πάνω σε μία καλλιεργήσιμη περιοχή. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες» εκτίμησε ο Έλληνας επιστήμονας, μη παραλείποντας να κάνει αναφορά και στην απόθεση βαρέων μετάλλων στην ευρύτερη περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων και τη διατροφική αλυσίδα.
«Έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με μία τροφοδότηση της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας με όλα αυτά τα φερτά υλικά που δεν είναι μόνο στερεά υλικά από γεωλογικούς σχηματισμούς και νερό, αλλά όλα αυτά τα οποία παρασύρει στην πορεία του το νερό» είπε προσθέτοντας ότι τελικός αποδέκτης της ρύπανσης που προκλήθηκε θα είναι το θαλάσσιο περιβάλλον.
«Τοξικές ουσίες, πετρέλαιο… Τα πάντα μπορούν να έχουν ενσωματωθεί στη ροή του νερού. Έχουμε να κάνουμε με ένα μείγμα εκρηκτικό από άποψη μόλυνσης» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ που μελετά τις οικολογικές συνέπειες που προκάλεσε η ανατίναξη του φράγματος και το άδειασμα της υδατοδεξαμενής του στον ποταμό Δνείπερο.
«Η διασπορά των βαρέων μετάλλων θα παραμένει μόνιμα στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια. Έχουμε να κάνουμε με μόνιμες μεταβολές στην επιφάνεια της γης, στον αέρα αλλά και στο υπέδαφος» είπε.
Σημειώνεται πως το φράγμα Νόβα Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης της Χερσώνας. Η καταστροφή του, όπως εξηγεί ο βρετανικός Guardian, θα έχει έναν αριθμό σημαντικών επιπτώσεων για την τοπική περιοχή – και για την ευρύτερη πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Το φράγμα στον τεράστιο ποταμό Δνείπερο της Ουκρανίας, συγκρατά μια τεράστια δεξαμενή νερού. Το ίδιο το φράγμα έχει ύψος 30 μέτρα και πλάτος εκατοντάδες μέτρα. Κατασκευάστηκε το 1956 ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα.
Η δεξαμενή του περιέχει περίπου 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού. Η διάρρηξη του φράγματος θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες πλυμμήρες σε οικισμούς κάτω από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, τον οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στα τέλη του 2022.