Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝτροπή που βγάζει... Μάτι

Ντροπή που βγάζει… Μάτι

Το έχουμε γράψει και θα το ξαναγράψουμε, όσες φορές και να χρειαστεί. Η δικαιοσύνη ήταν και είναι το τελευταίο αποκούμπι του κάθε πολίτη. Εάν δεν υπάρχει αυτός ο βασικός πυλώνας, όχι της δημοκρατίας, αλλά της κοινωνικής συνύπαρξης, τότε τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Και δυστυχώς στη χώρα μας, για μια σειρά από λόγους η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο πολίτης να την θεωρεί ως ασπίδα απέναντι στους ισχυρούς και το άδικο.

Τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση με το Μάτι, αποτελούν μικρογραφία της χώρας μας. Τα όσα συνέβησαν σε αυτή την τραγωδία, επιβεβαιώνουν μια Πολιτεία, που ουδέποτε θέλησε να λειτουργήσει με κανόνες κοινής λογικής, μιας Πολιτείας που θεωρούσε φυσιολογική και…ανεκτή την αυθερεσία και όταν έτυχε το …κακό στη βάρδιά της θρηνήσαμε 104 συνανθρώπους μας.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, χρειάστηκαν 4,5 περίπου χρόνια για να καθίσουν στο σκαμνί, οι όποιοι θεωρούνται υπεύθυνοι, που θα πληρώσουν όλα σε βαθμό πλημμελήματος, εάν τελικά η δικαιοσύνη τους βρεί ενόχους, και δεν οδηγηθούμε στη…σολομώντεια λύση της παραγραφής.

Αλλά ας έρθουμε στον πυρήνα του σημερινού σχολίου μας. Είναι δυνατόν 4,5 χρόνια μετά και ενώ όλοι γνωρίζουν και το πλήθος και το… πάθος μαρτύρων, κατηγορούμενων, δικηγόρων, συγγενών κ.λπ., να μην έχουν φροντίσει να βρουν μια αίθουσα της προκοπής για να δικάσουν αυτήν την υπόθεση;

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί η Πολιτεία οδηγήθηκε σε ένα προμελετημένο φιάσκο, φουντώνοντας και δικαίως την οργή των συγγενών αλλά και των θυμάτων που έχουν επιζήσει από αυτήν την τραγωδία, που έχει στιγματίσει τη ζωή τους.

Ειλικρινά πιστεύουν οι αρμόδιοι ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνουν σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να εμπιστευτούν ξανά την Πολιτεία.

Απορώ, πως οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσιάρας δεν έχουν ξεσηκωθεί με αυτό που έχει γίνει και δεν έχουν τραβήξει αυτιά υπευθύνων και δεν είχαν πάρει εγκαίρως τα μέτρα τους, για να μην βιώσουν ξανά αυτοί οι άνθρωποι την απαξία της κεντρικής εξουσίας.

Τα όσα συνέβησαν αποτελούν ντροπή για το σύστημα της απονομής δικαιοσύνης, αλλά και για ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα. Οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους, στο Μάτι ήλπιζαν ότι το κράτος είχε πάρει το μάθημά του. Και ηθικά αν μη τι άλλο θα δικαίωναν την μνήμη αυτών των ανθρώπων, σεβόμενοι τους συγγενείς.

Ελπίζω αυτή η ντροπή να μην είναι προάγγελος της παραγραφής της υπόθεσης. Διότι στις πολλές ντροπές θα προστεθεί μια ακόμη…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ