*Δεν ξέρω εάν θα επιβεβαιωθούν οι… προβλέψεις των Αμερικανών, για επέμβαση των Ρώσων σήμερα Τετάρτη (και μακάρι να διαψευσθούν), το βέβαιο είναι πως βγήκε για ακόμη μία φορά σωστός ο Oracle of Omaha. Γνωστή (και αυτή ) η ρήση του Warren Buffett-οδηγία προς επενδυτές- πως τα Bad news is an investor’s friend. Όπως και η επιβεβαίωση όσων επιχείρησαν με τακτικές by the dip.
*Μία νευρικότητα την “κατέγραψαν” leading indicators λίγο πριν το διάγγελμα Biden. Προς το χειρότερο εννοώ και δικαιολογημένα πηγαίνει ο νους σας.
*Πολύ τον απόλαυσα τον Δημήτρη Τζάνα στην ανάλυση του, πως “…η σκιά του πολέμου δεν σκιάζει το ΧΑ…”. Από τους έμπειρους της αγοράς, παλαιά καραβάνα ο επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της ΚΥΚΛΟΣ χρηματιστηριακή. Από τους εξέχοντες του Συλλόγου Αποφοίτων της Βαρβακείου. Άλλες εποχές, old school.
*Σε άμεση αναδίπλωση χθες Τρίτη οι short traders της Δευτέρας. Έλαμψε δια της παρουσίας του το Lansdowne, καθώς υποχρεώθηκε σε μείωση της καθαρής αρνητικής θέσης της. Συγκεκριμένα σε 0,48% (από 0,56%) στην Eurobank και σε 0,58% (από 0,69%) στην Alpha Bank.
*Αυξημένες οι εισροές ξένων κεφαλαίων στο ΧΑΑ, τον Ιανουάριο. Ακόμη και από την Ζάμπια καταγράφηκαν εισροές (300 χιλ. ευρώ) στα στοιχεία της Axia Numbers.
*Στο family office Λάτση το μεγαλύτερο μέρος από τις μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα, που πούλησε ο Γ. Περιστέρης. Στα 9,27 ευρώ πέρασαν τα πακέτα. Θυμίζω πως στα 11,20 ευρώ είχε αποκτηθεί (Μάρτιο του 2021) το 7,8% του μ.κ της εταιρείας.
*Το μεταφέρω… αμετάφραστο: Canada’s Deputy Prime Minister says, under the Emergencies Act, banks can immediately freeze or suspend bank accounts without a court order and be protected from civil liability. Καταλαβαίνετε, που το πάνε.
*Μεγάλη η συζήτηση που άνοιξε για τις φερόμενες επαφές Σπύρου Θεοδωρόπουλου- Τίνας Κωτσιοπούλου (σε ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου/euro2day.gr). Λογικοφανές το σενάριο, αλλά η ΙΟΝ προχώρησε σε ρητή διάψευση. Πόσο ρητή; όσο και οι κατά καιρούς διαψεύσεις σεναρίων για πώληση της Chipita στην Mondelez. Βέβαια στην Chipita το πάνω χέρι το είχε η πλευρά Olayan (80%) και o Σπύρος Θεοδωρόπουλος (12%), ενώ το υπόλοιπο μοιραζόταν στους Αχιλλέα Φώλλια (ex Goody’s), Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ) και Στέλιο-Αχιλλέα Φρέρη (ex Everest). Follow the money, για να βρούμε την άκρη: ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν νομίζω να είναι αρνητικός σε όλη αυτή την εικοτολογία, ακόμη και εάν ισχύει (;) 100% η διάψευση της ΙΟΝ. Η Τίνα Κωτσιοπούλου επίσης, καθώς μπορεί να ανέβει το τίμημα ή ακόμη και να προκαλέσει το ενδιαφέρον σφήνα “τρίτου παίκτη”. Θυμίζω, πως ο Σταύρος Νένδος (Select), ο οποίος φέρεται να συστρατεύεται με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο προ 2ετίας από το μ.κ της Καραμολέγκος, ενώ αυτή την περίοδο δρομολογεί επένδυση άνω των 18 εκατ. και σε σύμβαση συνεργασίας με την Ολυμπία Οδό (για τον ΣΕΑ Μεγάρων, μέχρι το 2038). Μία λεπτομέρεια, που κάνει τη διαφορά και αποκλείει από την σεναριολογία άλλους επιχειρηματίες του ευρύτερου κλάδου τροφίμων-ειδών διατροφής. Ο τομέας της “σοκολάτας” είναι εποχικός (σε 2 εξάμηνα/θερινής-χειμερινής περιόδου) σε σχέση με τομείς “σκληρών” προϊόντων λ.χ. μπισκότων που είναι 12μηνης διάρκειας. Το σίγουρο, πως όσο ρητή και αν είναι η διάψευση της ΙΟΝ βγάζει-πλέον- “καπνούς” στον κλάδο.
*Άλλη μία- πολλοστή- παράσταση του ΟΤΕ και της ομάδας Τσαμάζ στην χθεσινή συνεδρίαση. Έως τα 17,965 ευρώ, με τιμή κλεισίματος στα 17,77 ευρώ. Προσοχή στα 18,20 ευρώ. Στα 17,72 κοντινή στήριξη.
*Σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail.co.uk, η Camelot είναι πολύ κοντά στο να πάρει την λοταρία της Αγγλίας. Νομίζω, πως τεχνολογικός πάροχος είναι η Intralot; Στο 88,2% το ομόλογο και μέχρι και χθες ότι έβγαινε στα 0,55-0,595 τα… ρουφούσαν με Hoover. Σαν κάτι να ετοιμάζουν, εκεί στην Παιανία. Στα υπόψη.
*Προχθές η πρώτη για το εταιρικό της Safe Bulkers, στο 95,5 χθες.
*Βλέπω να την πηγαίνει πίσω την έκδοση του ομολόγου της Costamare ο Κωνσταντακόπουλος.
*Για το εταιρικό της Trade Estates η πλευρά Φουρλή έχει χρόνο. Όπως και η Noval Property (Viohalco). Το πολύ πολύ να πάρουν ολιγόμηνη παράταση.
*Mε τα… 1.000 ο Γιώργος Μυλωνάς, πολύ δε περισσότερο μετά από την επαναλειτουργία της Alumil, στην Ξάνθη. Η μονάδα- που προορίζεται για παραγωγή, που θα καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγές- ξανά άνοιξε μετά από 9 χρόνια ( ! ). Στα 2,29 ευρώ με άνοδο 3,15% η μετοχή, στα 74,23 εκατ. η αποτίμηση. Με άνοδο 12,25% από την αρχή του έτους, οι τακτικοί (πρωινοί) της στήλης-λογικά- έχουν περάσει ήδη μία φορά από το ταμείο.
*Πληθωρισμός αλά 1996. Στο 6,2% τον Ιανουάριο. Ο.Κ αυτό, που δεν καταλαβαίνει όποιος πληρώνει το αλεύρι 20% ακριβότερο, το γάλα 20%, το κρέας 15%, το ελαιόλαδο 15%, τα κατεψυγμένα ακόμη και 30%, τον καφέ 25% για να μην αναφερθώ σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο κ.λ.π πως στο καλό προκύπτει αυτό το…μονοψήφιο.
*Είναι Φεβρουάριος, μόλις χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα της χρονιάς και όμως στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται ήδη για την αναθεώρηση βασικών παροδοχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους. Η πρώτη αλλαγή θα αφορά στην εκτίμηση του πληθωρισμού. Το +1,1% που έχει εγγραφεί στην εισηγητική έκθεση, ενδέχεται ακόμη και να τριπλασιαστεί ξεπερνώντας το 3% καθώς όλα δείχνουν ότι το επίπεδο του 6% (και πάνω) θα διατηρηθεί για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο. Τι σημαίνει αλλαγή της πρόβλεψης του πληθωρισμού; Ότι αυτομάτως θα αναθεωρηθεί και ο πήχης για τα φορολογικά έσοδα όπως επίσης και για το ονομαστικό ύψος του ΑΕΠ κάτι που βεβαίως ευνοεί και την αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Βέβαια, όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αυτούς τους δείκτες δεν κερδίζεις ψηφοφόρους και εκλογές γι’ αυτό όλο το βάρος πέφτει στο να διατηρηθεί ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης. Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι η εκτόνωση της έντασης στην Ουκρανία και η ανακοίνωση μιας πολύ ισχυρής ανάπτυξης άνω του 8% για το 2021 θα δώσει το έναυσμα για αλλαγή του κλίματος. Μπορεί να μην προβλέπεται μείωση των τιμών πριν από το καλοκαίρι αλλά εκτιμάται ένας πολύ ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης και για το 2021 αλλά και για το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα δημιουργήσουν τον απαιτούμενο χώρο για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης. Και εδώ υπάρχει ένα σημείο στο οποίο το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ξαναγράψει τον στόχο. Η χρονιά, ακόμη και αν εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης μέσα στο 2022 για τα ευπαθή νοικοκυριά, θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα όχι μεγαλύτερο του 1,5%.