Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝα μπει πλαφόν στις μάσκες

Να μπει πλαφόν στις μάσκες

Η κυβέρνηση όπως αναμενόταν ανακοίνωσε ένα ήπιο lock down. Και μάλιστα τα νέα πιο σκληρά μέτρα θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου. Ηδη οι ενστάσεις ξεκίνησαν, γιατί δεν αρχίζουν από αύριο, ώστε να αποφευχθεί η επέκταση της Ομικρον κατά τη διάρκεια των ρεβεγιόν.

Νομίζω ότι είναι κατανοητό γιατί η κυβέρνηση επέλεξε από τον…ξαφνικό θάνατο στη διασκέδαση να δώσει λίγες ημέρες παραπάνω στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Και αυτό γιατί αρκετά οικονομικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, παρά τις βοήθειες που έχουν δοθεί όλους αυτούς τους μήνες.

Το που θα μας βγάλει αυτή η επιλογή είναι θέμα χρόνου, να το διαπιστώσουμε. Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνία και η οικονομία είναι στα όρια της και κάθε κίνηση πρέπει να εξετάζεται διπλά και τρίδιπλα, για να μην γυρίσει μπούμεραγκ.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι και αυτό της υποχρεωτικότητας των μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας.

Η αλήθεια είναι ότι οι μάσκες αυτές, ελάχιστα είχαν αγοραστεί από τους πολίτες τους μήνες της πανδημίας.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για αυτό το πάρτι αισχροκέρδειας που έχει στηθεί αυτές τις ημέρες. Και μπορεί η ελεύθερη οικονομία να βασίζεται στους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει όταν διαπιστώνεται εκμετάλλευση από επιτήδειους αυτού του …νόμου.

Μπορεί ο αρμόδιος Υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης να δήλωσε ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι τσουχτερά, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθεί όπως και στην περίπτωση των τεστ και να επιβάλλει ανώτατη τιμή πώλησης.

Μόνο έτσι και οι τιμές θα πέσουν και θα σταματήσουν να εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι την κατάσταση.

Αρκετά βάρη έχουν συσσωρευτεί στις οικογένειες. Αν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι 4 μάσκες (τουλάχιστον) την ημέρα και δυο rapid test ή ένα μοριακό εάν χρειαστεί ανεβάζουν το κόστος πάνω από 200 ευρώ, για την κάθε οικογένεια.

Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, εάν δε προστεθεί στα όσα έρχονται με τις αυξήσεις σε προϊόντα και σε ενέργεια τότε η τήρηση των μέτρων θα είναι απαγορευτική, και από πλευράς κόστους.

Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει απόφαση και να το κάνει πράξη, έστω και με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Θα βοηθήσει πολλούς, όπως και να μπορέσει να στηρίξει την πρωτοβάθμια παροχή βοήθειας σε όσους νοσούν στο σπίτι.

Είναι πράξεις κοινής λογικής που θα βοηθήσουν και θα δείξουν ότι η κυβέρνηση εκτός από τόλμη δείχνει και ευαισθησία. Θα περιμένουμε…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ