Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέες επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ από την Κεραμουργία Βορ. Ελλάδος και εξαγωγές...

Νέες επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ από την Κεραμουργία Βορ. Ελλάδος και εξαγωγές σε 40 χώρες

Σε μια χώρα πολύ μεγάλης αποβιομηχάνισης, υπάρχουν εταιρείες – και μάλιστα εν πολλοίς άγνωστες στο ευρύ κοινό – που εδρεύουν στην επαρχία και κρατούν πολύ ψηλά τη σημαία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας και της εξωστρέφειας. Μια αξιοσημείωτη τέτοια περίπτωση είναι η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), η οποία ιδρύθηκε πριν από 88 χρόνια, το μακρινό 1935 και αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα στον κλάδο των κεραμικών δομικών υλικών, εξάγοντας το 60% της παραγωγής της σε περισσότερες από 40 χώρες.

Την τελευταία δεκαετία έχει πολλαπλασιάσει το εκτόπισμά της, καθώς το 2012, όπου η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έπεσε στο ναδίρ πολλών δεκαετιών, η διοίκηση έλαβε τη στρατηγική απόφαση για εξωστρέφεια και άπλωμα στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι πλέον η εταιρεία από τα 7,5 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος εκείνο το έτος να φτάσει στα 47,2 εκατ. ευρώ το 2022, με τις πωλήσεις εξωτερικού να έχουν αυξηθεί κατά 240%. Παράλληλα, έχει φτάσει να απασχολεί πλέον 170 εργαζόμενους.

Η ΚΕΒΕ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη, που εκτείνεται σε ιδιόκτητο χώρο 235.000 τ.μ. στη Νέα Σάντα Κιλκίς, ενώ διαθέτει και δεύτερη μονάδα στη Λάρισα. Μάλιστα, το εργοστάσιο στο Κιλκίς σε συνδυασμό με αυτό στη Λάρισα διαθέτουν την υψηλότερη παραγωγική δυναμικότητα στην Ευρώπη, παράγοντας 2.000 τόνους τούβλα την ημέρα και 170.000 τεμάχια σε κεραμίδια, ποσότητες αρκετές για να χτιστούν 100 σπίτια.

Στο τιμόνι της επιχείρησης πλέον έχει μπει η τρίτη γενιά, ενώ έως το τέλος του 2024 θα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων θα πάνε σε «πράσινες» ενεργειακές επενδύσεις, με στόχο την αυτονομία της επιχείρησης καθ’ ότι έχει τεράστια εξάρτηση από την ενέργεια, αλλά και με σκοπό το μηδενικό αποτύπωμα έως το 2030.

Όπως τόνισε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους στην Αθήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΒΕ Άγις Κοθάλης (φωτό) «περίπου 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία αιολικού σταθμού στη Ροδόπη που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024. Το καινούριο αιολικό πάρκο θα παράγει 14,4 μεγαβάτ ενέργειας, τροφοδοτώντας το εργοστάσιο που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο».

Όπως ο ίδιος τονίζει, πρωταρχικός στόχος είναι η απεξάρτηση της επιχείρησης από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν περαιτέρω στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος έως το 2030 κατά 69% για τα κεραμίδια και 65% για τα τούβλα, σε σύγκριση με το 1990, ενώ έχει ήδη πετύχει μείωση της τάξεως του 47% και 41% αντίστοιχα.

Οι υπόλοιπες επενδύσεις

Ένα σημαντικό κομμάτι από τις επενδύσεις των 25 εκατ. ευρώ συνολικά θα κατευθυνθεί για τη βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του χρόνου και κόστους παραγωγής. Παράλληλα, στο επίκεντρο της δραστηριότητας της εταιρείας βρίσκεται το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με τη συμμετοχή της εταιρίας σε ερευνητικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατ.ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία συμμετέχει σε έξι ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια, εστιάζοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων και αποδοτικών προϊόντων δόμησης, νέων τεχνικών δόμησης με δομικά κεραμικά προϊόντα και πολυμερή υλικά, στη βέλτιστη διαχείριση κινδύνων και στην αυξημένη διάρκεια ζωής του παραγωγικού εξοπλισμού. Επίσης έχει σε εξέλιξη έρευνες για καινοτόμα συστήματα δόμησης φέρουσας οπλισμένης τοιχοποιίας με αντισεισμικά, θερμομονωτικά και ενεργειακά, φιλικά προς το περιβάλλον, χαρακτηριστικά.

Χώρες που ταξιδεύουν τα προϊόντα της

Όπως σημείωσε χθες η κα Αγγελική Βαλταδώρου, χημικός του ΑΠΘ και διευθύντρια marketing της επιχείρησης, φέτος προστέθηκαν τέσσερις ακόμη χώρες στις εξαγωγές (Ολλανδία, Γερμανία, Μαρόκο και Κουρασάο της Καραϊβικής), ενώ σημείωσε πως η ΚΕΒΕ έχει ισχυρή δραστηριότητα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετέχοντας και σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις δομικών – οικοδομικών υλικών. Η ΚΕΒΕ έχει «σκεπάσει» πάνω από 720 χιλ. σπίτια σε όλο τον κόσμο, ενώ οι υπάρχοντες πελάτες της είναι περισσότεροι από 1.400 σε Ελλάδα και εξωτερικό.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ