Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΝέα εποχή στην πολιτική τιμολογίων της ΔΕΗ με τις μεγάλες βιομηχανίες

Νέα εποχή στην πολιτική τιμολογίων της ΔΕΗ με τις μεγάλες βιομηχανίες

Αποφασισμένη να εγκαταλείψει την πολιτική χρεώσεων που ακολουθούσε για χρόνια έχοντας τιμολόγια τα οποία συχνά ήταν σε τιμές κάτω του κόστους είναι η διοίκηση της ΔΕΗ, που δρομολογεί ένα νέο καθεστώς αναφορικά με τους μεγάλους και ενεργοβόρους πελάτες.

Στο πλαίσιο αυτό, σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα έως το 2023, αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων πελατών επιμέρους συμβάσεις με σημαντικές μεν αυξήσεις, αλλά που αποτελούν προϊόν συμβιβασμού με την αγορά.

Με βάση αυτές τις συμβάσεις, μάλιστα, όπως τονίζεται από την πλευρά της ΔΕΗ, θα καλύπτεται το συνολικό κόστος κι έτσι, δε θα υπάρχουν πωλήσεις ρεύματος, κάτω του κόστους. Παράλληλα και η βιομηχανία θα μπορεί να αντέξει αυτές τις αναπροσαρμογές καθώς οι αυξήσεις θα είναι σε ένα λελογισμένο για τα δεδομένα της συγκυρίας ύψος.

Στη συνέχεια, μετά το 2023, αναμένεται η ΔΕΗ, με βάση πληροφορίες, να προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση της πολιτικής της στην προμήθεια ρεύματος προς τους μεγάλους πελάτες, μέσω διμερών συμβολαίων (PPAs). Οδηγός σ’ αυτό το μοντέλο θα είναι η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos και αφορά το Αλουμίνιον της Ελλάδος, που είναι και ο μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής ρεύματος στην υψηλή τάση. 

Θυμίζουμε πως κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος δημοσιοποίησε τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη νέα και τελευταία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας. Μάλιστα αφού εξήρε τη στάση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση, χαρακτήρισε την εξέλιξη ικανοποιητική και είπε ότι η νέα συμφωνία θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023, ενώ υπογράμμισε πως θα είναι η τελευταία στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ Νικόλαο Βοιωτίας. 

Βέβαια ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, (μετά την παρέλευση αρκετών ημερών από τη Γ.Σ. της Mytilineos)  η υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ – Αλουμίνιον ωστόσο όλες οι πλευρές σημειώνουν ότι μένουν λίγες  λεπτομέρειες. Στο δρόμο που ανοίγει η συμφωνία αυτή, ήδη η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με άλλες μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση για σύναψη συμβολαίων για  προμήθειας ρεύματος, που θα αφορούν τη διετία 2021-2022. Ουσιαστικά στόχος της διοίκησης είναι να κλείνει σταδιακά όλα τις εκκρεμότητες και να θέσει από το 2023 σε νέα τροχιά την εταιρεία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ