Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέα εποχή για την Τιτάν με το βλέμμα στην παγκόσμια ανάπτυξη

Νέα εποχή για την Τιτάν με το βλέμμα στην παγκόσμια ανάπτυξη

Σε μια ρηξικέλευθη για τα δεδομένα του ομίλου που εδώ και 120 χρόνια αποτελεί μια εταιρεία δύο οικογενειών προχωρά η διοίκηση της Τιτάν, καθώς επέλεξε να δώσει το τιμόνι του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής στον κ. Marcel Cobuz, γαλλικής και ρουμανικής καταγωγής, με στόχο να γιγαντώσει περαιτέρω τον όμιλο που αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη ελληνική βιομηχανία από καταβολής.

Είναι η πρώτη φορά στα 120 χρόνια ύπαρξης του ομίλου Τιτάν που στη θέση του επικεφαλής της διοίκησης θα καθίσει μη Έλληνας και η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες που δεν θα σχετίζεται με τις δύο οικογένειες Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου που είναι και οι κύριοι μέτοχοι της μεγάλης αυτής ελληνικής βιομηχανίας.

Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου που αποτελεί ουσιαστικά τη νούμερο ένα θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου θα δώσει τη θέση του στον κ. Marcel Cobuz, που προέρχεται από τον κλάδο έχοντας υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στη Lafarge και τη Holcim. O κ. Παπαλεξόπουλος θα λάβει τη θέση του κ Τάκη Αράπογλου, στην προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της Τιτάν.

Marcel Constantin Cobuz

Ο Marcel Constantin Cobuz (φωτό) εντάσσεται στον Τιτάνα από 1ης Ιουλίου 2022 ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και από 15 Οκτωβρίου 2022 ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως πρόκειται για μια γενναία κίνηση των μετόχων – οικογενειών Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου που ελέγχουν την τσιμεντοβιομηχανία να δώσουν τα κλειδιά σε έναν manager που δεν είναι Έλληνας και δεν προέρχεται από τον όμιλο. Εχει όμως καλό ιστορικό σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας διεθνώς όπως η απανθρακοποίηση, η «πράσινη» στροφή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Άλλωστε, ο όμιλος Τιτάν ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών και το πιστοποιεί και τώρα με την πρωτοβουλία αυτή. O κ. Cobuz έρχεται με στόχο να δώσει ώθηση στις εμπορικές και επιχειρησιακές επιδόσεις του ομίλου και να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους αλλά και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν τεθεί.

Πάντα βεβαίως με την καθοδήγηση των μετόχων του ομίλου και των οικογενειών Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου, δηλαδή πάντα λαμβάνοντας υπόψη το DNA της Τιτάν.
Με γαλλική και ρουμάνικη υπηκοότητα, ο Marcel Cobuz διαθέτει μακροχρόνια και διεθνή εμπειρία πλέον των 20 ετών στη βιομηχανία των κατασκευαστικών και δομικών υλικών, σε ηγετικούς ρόλους και έργα που συνδέονται με την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη Lafarge και στη Holcim. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Επικεφαλής των δραστηριοτήτων Ευρώπης της LafargeHolcim και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου παγκοσμίως.

Η μεγάλη ιστορία του Τιτάνα

Η Τιτάνας ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1902 από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο και αποτελεί το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, ενώ η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαταστάθηκε στην Ελευσίνα. Μετρά δηλαδή 120 χρόνια λειτουργίας, όντας ένας από τους πλέον ισχυρούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας, στην πιο… εμβληματική της μορφή.
Άλλωστε, δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι έχει «χτίσει» το μεγαλύτερο τμήμα της Αθήνας και όχι μόνο! Αξίζει να σημειωθεί πως στο διάβα αυτών των 120 ετών, ο όμιλος έχει βγάλει έξι προέδρους του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

Η Τιτάνας έκανε την εισαγωγή του στο Χ.Α. στις 22 Φεβρουαρίου του 1912, βρίσκεται δηλαδή στο Χρηματιστήριο 110 συναπτά χρόνια και είναι μαζί με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank οι παλαιότερες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο όμιλος απασχολεί περίπου 5.400 εργαζόμενους.

Το εκτόπισμα του ομίλου, η εξωστρέφεια και η Αμερική

Όπως προαναφέρθηκε, ο Τιτάν είναι η πιο διεθνοποιημένη ελληνική (βαριά) βιομηχανία, διαθέτοντας εκτός συνόρων 11 εργοστάσια τσιμέντου, πάνω από 100 εργοστάσια μπετόν και 45 λατομεία. Την τελευταία 10ετία πέρασε δια πυρός και σίδηρου λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας αλλά και της ευρύτερης κατασκευαστικής κρίσης σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, άλλαξε φορολογική έδρα πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες με παράλληλη εισαγωγή στο Euronext και στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Οι κινήσεις εξωστρέφειας και το άπλωμα στο εξωτερικό που έκανε ο όμιλος Τιτάν την τελευταία 30ετία, όχι μόνο έσωσαν την εταιρεία τη δεκαετία της χρεοκοπίας στην Ελλάδα όπου η ζήτηση για τσιμέντο έπεσε στα επίπεδα του 1962, αλλά έχουν καταστήσει τον όμιλο ένα διεθνή οργανισμό με πολύ υπολογίσιμο μέγεθος και μεγάλο εκτόπισμα σε δεκάδες αγορές.

Πλέον, φέρνοντας κύκλο εργασιών κοντά στο 1 δισ. ευρώ από την Αμερική, η Τιτάν είναι η ελληνική εταιρεία με τη μεγαλύτερη επιχειρηματική παρουσία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Αμερική φέρνει πλέον περίπου το 60% των εσόδων του ομίλου και τη μερίδα του λέοντος στη λειτουργική κερδοφορία, με τις προοπτικές να είναι σημαντικές, ειδικά ύστερα από το πακέτο Μπάιντεν, το σχέδιο-μαμούθ κατασκευής υποδομών αξίας 3 τρισ. δολ. Τα προς εκτέλεση έργα της Titan America είναι ήδη πολυπληθή και αυξάνονται περαιτέρω, με τις προοπτικές του ομίλου να είναι ευοίονες, εικόνα που αποτυπώνεται και στα μεγέθη του 2021 που ανακοίνωσε ο όμιλος.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν το 2021 διαμορφώθηκε σε 1,714,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 6,7% σε σχέση με το 2020, χάρη στην υψηλότερη ζήτηση και τα βελτιωμένα επίπεδα τιμών. Εξ αυτού, τα 983,6 εκατ. ευρώ, ήταν πωλήσεις από την αμερικανική αγορά, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,7% έναντι του 2020.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 272,4 εκατ. ευρώ (-4,6%), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) έφθασαν στα 89,6 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,1 εκατ. ευρώ το 2020 και 50,9 εκατ. ευρώ το 2019. Αντίστοιχα, και εδώ η Αμερική έδωσε το μεγαλύτερο τμήμα, καθώς τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 155,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 12%. To σύνολο του ενεργητικού στην Αμερική φτάνει στα 1,133,9 δισ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ