Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΝ. Χριστοδουλίδης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει γεωπολιτικό ρόλο χωρίς ναυτιλία

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει γεωπολιτικό ρόλο χωρίς ναυτιλία

«Ένας στόχος που θέσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν όπως το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας πάει σε ελληνικά χέρια», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στο Δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα και εξέφρασε τη χαρά του για τον διορισμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και για το διορισμό του Κύπριου Επιτρόπου, του Κώστα Καδή, ο οποίος θα ασχολείται πέραν από την αλιεία με τους ωκεανούς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη τη συνεισφορά των πλοιοκτητών σημειώνοντας ότι αναδεικνύει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας

«Η ναυτιλία αγγίζει οριζόντια όλους τους τομείς πολιτικής. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε, πρώτα και πάνω από όλα, να την προσεγγίσουμε μέσα από το στόχο μας να διαδραματίσουμε ένα γεωπολιτικό ρόλο ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε τον οποιοδήποτε γεωπολιτικό ρόλο χωρίς η Ευρώπη να είναι πρωταγωνιστής στη Ναυτιλία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τη χαρά μου που για δεύτερη χρονιά βρίσκομαι σε αυτή την εκδήλωση. Μια εκδήλωση-θεσμό που διοργανώνει η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Ένα θεσμό που μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο –γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν δεδομένα που μας επιτρέπουν– τον ρόλο της ναυτιλίας. Ένα Κλάδο που όλοι εσείς εκπροσωπείτε επάξια.

Η συνεισφορά σας, χωρίς καμία δόση υπερβολής, είναι πολυεπίπεδη, πολυσήμαντη και αναδεικνύει τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας και όχι μόνο.

Ένας στόχος που θέσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν όπως το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας πάει σε ελληνικά χέρια. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τον διορισμό του φίλου μου Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και για το διορισμό του Κύπριου Επίτροπου, του Κώστα Καδή, ο οποίος θα ασχολείται πέραν από την αλιεία με τους ωκεανούς. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για αναβάθμιση του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και αναγνώριση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ναυτιλίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, όπως το άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε και τις κινήσεις από πλευράς Κίνας, αντιλαμβανόμαστε ότι η ναυτιλία δεν είναι μόνο εμπόριο.

Η ναυτιλία αγγίζει οριζόντια όλους τους τομείς πολιτικής. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε, πρώτα και πάνω από όλα, να την προσεγγίσουμε μέσα από το στόχο μας να διαδραματίσουμε ένα γεωπολιτικό ρόλο ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε τον οποιοδήποτε γεωπολιτικό ρόλο χωρίς η Ευρώπη να είναι πρωταγωνιστής στη Ναυτιλία.

Επιτρέψτε μου όμως, πριν της όποιας άλλης αναφοράς, να σημειώσω με θλίψη ότι από την αποψινή εκδήλωση απουσιάζει ένας στυλοβάτης της κυπριακής ναυτιλίας και ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, ο Κύπριος εφοπλιστής και προσωπικός μου φίλος, ο οποίος με τίμησε με τη φιλία του, ο Χαράλαμπος Μυλωνάς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 6 Σεπτεμβρίου. Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη του κυπριακού νηολογίου πλοίων είναι αναμφίβολα ανεκτίμητη και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ευγνώμων για το έργο που επιτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για τις παρακαταθήκες που άφησε. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το έργο θα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία. Είναι υπόσχεσή μας ότι το πάθος, οι αρχές και αξίες που ανέκαθεν πρέσβευε μαζί με σύζυγο του Χαρίκλεια και μεταλαμπάδευσε με επιτυχία στα παιδιά του, τη Νικόλ, την Κατερίνα και τον Ηλία, θα είναι οδηγός στις προσπάθειες μας για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής και ελλαδικής ναυτιλίας.

Κύριε Χατζηγιάννη, Φίλε Αντρέα, θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια τόσο σε εσάς όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, για τη διοργάνωση και φέτος αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης, αλλά και γενικότερα για το έργο που επιτελεί η Ένωση για την ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας, την ενίσχυση του κυπριακού νηολογίου και το κοινωνικό έργο που προσφέρετε τόσο στον ανεξάρτητο φορέα για τις υποτροφίες, αλλά και πολλές άλλες δράσεις σας.

Χωρίς υπερβολή παραμένετε σταθεροί συνεργάτες της Κυπριακής Κυβέρνησης, διαχρονικά όλων των Κυβερνήσεων, και θα ήθελα για ακόμη μία φορά εκ μέρους της Πολιτείας και του κυπριακού λαού να σας ευχαριστήσω θερμά.

Κυρίες και κύριοι,

Έχω αναφερθεί αρκετές φορές και είμαι ένθερμος θιασώτης της στενής συνεργασίας ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από μια ειλικρινή, εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία και σχέση, με γνώμονα πάντοτε την ενίσχυση, ανάμεσα σε πολλά άλλα, της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά στην κυπριακή ναυτιλία είναι αναμφίβολα το πιο πετυχημένο μοντέλο που έχουμε στην Κύπρο, το οποίο από κοινού εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Όλοι αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει η ναυτιλία σε ένα μικρό νησιώτικό υπό κατοχή εδώ και 50 χρόνια κράτος, όπως είναι η Κύπρος, να αποτελεί ένα σημαντικό γρανάζι της οικονομίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μας φέρνουν αναπόφευκτα σε μία κατάσταση συνεχούς επαγρύπνησης. Δυστυχώς έχουμε αρνητικές εξελίξεις στη γειτονιά μας. Βλέπουμε τι γίνεται στο Λίβανο, τι γίνεται στη Γάζα εδώ και ένα χρόνο, έχουμε την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουμε τις επιθέσεις των Χούθι, οι οποίες απορρύθμισαν την ομαλή μεταφορά φορτίων από το κανάλι του Σουέζ. Οι πολλές άλλες διεθνείς πολιτικές αναταραχές και διενέξεις σε άλλα σημεία του πλανήτη αποδεικνύουν για πολλοστή φορά την επιτακτική ανάγκη για την προώθηση και εφαρμογή πολιτικών που εδράζονται σε αρχές και αξίες και βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Η Κύπρος αποδεικνύει ότι με πράξεις και όχι με λόγια μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας μας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου με αφετηρία την Κύπρο, για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αξιοποιώντας τις σχέσεις μας με όλα τα γειτονικά κράτη, αξιοποιώντας την εγγύτητά μας με την περιοχή, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μας ως το πιο κοντινό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, εκτιμήθηκε από τη διεθνή κοινότητα, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τον ρόλο μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωγραφικής σημασίας.

Μέσα από μία τιτάνια προσπάθεια αποδεικνύουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να δώσει λύσεις σε σημαντικές περιφερειακές, ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών για την έμπρακτη και ουσιαστική συμμετοχή της στην πρωτοβουλία αυτή, συμμετέχοντας στην αποστολή βοήθειας μέσω της δωρεάς τροφίμων συνολικής αξίας 300.000 ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως είμαι σίγουρος γνωρίζετε πολύ καλά, επηρεάζουν σημαντικά και τη ναυτιλία – ένα κλάδο της βιομηχανίας, τόσο σημαντικό για το διεθνές εμπόριο που ίσως, ειδικότερα από πλευράς ΕΕ, να μην έχει αναγνωριστεί και εκτιμηθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος που διαδραματίζει. Ένα κλάδο που λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα και της ιδιαιτερότητάς του παραμένει ευάλωτος στις γεωπολιτικές και πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Σε αυτές τις προκλήσεις για τη ναυτιλία προστίθενται και άλλα δύσκολα δεδομένα, όπως η απανθρακοποίηση, η ψηφιοποίηση του κλάδου, η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού και ειδικότερα αξιωματικών εμπορικής ναυτιλίας, αλλά και άλλες σοβαρές προκλήσεις. Ειδικά στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ανθρώπινο δυναμικό, τους ναυτικούς μας, οι οποίοι αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες του κλάδου της ναυτιλίας, η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν είναι καθοριστικής σημασίας.

Όπως έχω αναφέρει και στην ομιλία μου πέρυσι, η ελληνική ναυτοσύνη συνέβαλε στα μέγιστα στην ανάπτυξη όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς ναυτιλίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιλαμβανόμενοι την υποχρέωση και το χρέος που έχουμε να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την κατάλληλη κατάρτιση, να προσεγγίσουμε νέο ανθρώπινο δυναμικό –που είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον της ναυτιλίας– έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων την αναγνώριση ιδιωτικών ναυτικών ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, με την πιο πρόσφατη να αφορά στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Χίου που τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου Τσάκου και του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος». Ο εποπτικός έλεγχος των ακαδημιών πραγματοποιείται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών και η εφαρμογή των προτύπων ασφαλείας και νομοθεσιών που εμπίπτουν από διεθνείς συμβάσεις και νομοθεσίες.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια ναυτιλία, παρά τις πολυεπίπεδες προκλήσεις, παραμένει ανθεκτική, προσαρμόζεται στις δύσκολες επικρατούσες συνθήκες και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις που προκύπτουν λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων που αγγίζουν αναμφίβολα και τις θαλάσσιες μεταφορές. Αυτό πιστώνεται χωρίς αμφιβολία σε όλους εσάς, οι οποίοι έχετε μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες με τη μεγάλη εμπειρία και μοναδική εμπειρογνωμοσύνη που έχετε αποκτήσει διαμέσου των χρόνων, και η οποία, θέλω να το τονίσω γιατί είναι πολύ σημαντικό, μεταφέρεται με επιτυχία από γενεά σε γενεά. Δεν είναι καθόλου τυχαία εξάλλου η παγκόσμια αναγνώριση που τυγχάνει η ελληνική ναυτιλία και ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζει στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα.

Η Κύπρος, αναγνωρίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα προανέφερα, θα συνεχίσει, πάντα σε συνεργασία μαζί σας, να στηρίζει και να είναι αρωγός στις προσπάθειες της πλοιοκτησίας, για μια ακόμα πιο βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας ναυτιλίας. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε σθεναρά τις δράσεις και το έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, στο Συμβούλιο του οποίου η Κύπρος επανεκλέγει μέλος το 2023, ενώ εργαζόμαστε μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αλλά και της ανάδειξης της σημασίας της για την ΕΕ. Και ο διορισμός του Απόστολου θεωρώ –είμαι βέβαιος– ότι θα βοηθήσει καταλυτικά την εν λόγω προσπάθειά μας.

Έχω επανειλημμένως υπογραμμίσει τη γεωστρατηγική σημασία της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας και την ανάγκη να αναγνωριστεί ο ρόλος αυτός και σε αυτό το πλαίσιο οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται να εδράζονται στην αρχή των ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής ναυτιλίας παραμένει υψηλά στις προτεραιότητές μας. Το 2023 το Κυπριακό νηολόγιο πλοίων συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής και αυτό, ανάμεσα σε άλλα, καταδεικνύει και τη σημασία που αποδίδεται από το κράτος όλα αυτά τα χρόνια για ένα ισχυρό νηολόγιο πλοίων, με όλες τις θετικές επιπτώσεις που φέρνει μια τέτοια εξέλιξη – ένα στόχο με εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Η επιτυχημένη πορεία του Κυπριακού νηολογίου οφείλεται σε ανθρώπους που πίστεψαν και εργάστηκαν με πάθος, για να καταστεί η κυπριακή σημαία ένα ποιοτικό, ανταγωνιστικό και μοντέρνο νηολόγιο, πολλοί από τους οποίους είναι απόψε μαζί μας.

Οφείλεται στη διαχρονική και σταθερή στήριξη της πλοιοκτησίας της Κύπρου και της Ελλάδας, με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, και νιώθω πραγματικά έντονη την ανάγκη εκ μέρους της Κυπριακής πολιτείας να σας εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη και εκτίμηση. Σε διάστημα ενός χρόνου από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κυπριακός στόλος ενισχύθηκε σημαντικά, σημειώνοντας μια σημαντικότατη αύξηση της τάξης του 12%. Και με τη δική σας συνεχή στήριξη είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε την περεταίρω ενίσχυση του κυπριακού νηολογίου πλοίων.

Η συνεχής αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών που παρέχονται από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και το κυπριακό νηολόγιο παραμένει μια από τις κύριες μας προτεραιότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του επόμενου έτους, ενώ με τη θεσμοθέτηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας και της Ποιότητας της Κυπριακής Σημαίας, στην οποία συμμετέχετε, αποδεικνύουμε στην πράξη την πολιτική μας βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας με τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Προτού ολοκληρώσω θα ήθελα να αναφερθώ και στη στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα και φυσικά επίσης στον ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος και για τις δύο χώρες, δύο ναυτιλιακά κράτη με παράδοση, αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης. Η συνεργασία αυτή έχει πλέον θεσμοθετηθεί σε όλα τα επίπεδα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενός οργάνου διακυβερνητικής συνεργασίας, η πρώτη σύνοδος του οποίου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο εδώ στην Αθήνα. Για πρώτη φορά συμφωνήσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη θεσμοθέτηση. Είχαμε Συμβούλια Ανώτατης Συνεργασίας με τρίτα κράτη και δεν είχαμε ποτέ Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Έγινε η πρώτη συνάντηση πέρσι στην Αθήνα και με μεγάλη χαρά αναμένω να τους φιλοξενήσουμε στην Κύπρο τον προσεχή Νοέμβριο. Όσον αφορά στη ναυτιλία, μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε ήταν η προώθηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η προβολή και προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων των δύο χωρών, καθώς και η δημιουργία προοπτικών για βιώσιμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε επίπεδο ομάδων εργασίας, ενώ με μεγάλη χαρά αναμένω τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς της Ελληνικής Κυβέρνησης τον Νοέμβριο στην Κύπρο για τη 2η σύνοδο του Συμβουλίου, όπου θα εξετάσουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε προς υλοποίηση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί.

Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω, εκ μέρους και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που με συνοδεύουν στην αποψινή εκδήλωση, τις ειλικρινείς ευχαριστίες της Κυπριακής Πολιτείας στην Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα αξιότιμα μέλη της, για την ακλόνητη αφοσίωση και την ανεκτίμητη συμβολή σας στην ανάπτυξη της Κυπριακής ναυτιλίας. Είναι έντονη πεποίθηση μου ότι με συλλογικότητα και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε σαφώς περισσότερα, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις όποιες προκλήσεις και μαζί να πετύχουμε το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης της παγκόσμιας ναυτιλίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ