Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝ. Παναγιωτόπουλος: Πρώτη επαφή με τον Τούρκο ομολογό μου στη Βουδαπέστη τις...

Ν. Παναγιωτόπουλος: Πρώτη επαφή με τον Τούρκο ομολογό μου στη Βουδαπέστη τις επόμενες μέρες

 Για τις μεταναστευτικές ροές στο Νότιο Αιγαίο, τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλικαγιά αλλά και γενικότερα για τη συνεργασία με την Τουρκία μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος στο ERTNews.

Ο υπουργός τόνισε ότι με τη γείτονα υπάρχει συνεργασία στο μεταναστευτικό και ότι «λειτουργεί με αποτελέσματα στο χερσαίο σύνορο, κυρίως στον Έβρο». «Χθες μάλιστα συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι αντιπροσωπείες των 3 κρατών Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων, γενικών γραμματέων, συμμετείχε ο δικός μας γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Λογοθέτης. Πήγε καλά από ό,τι γνωρίζω και συμφωνήθηκε, αυτό είναι μία είδηση καλή νομίζω, να γίνει η πρώτη επαφή με τον ομόλογό μου, τον κ. Γερλίκαγια, υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, στη Βουδαπέστη στις επόμενες μέρες, όταν και οι δύο θα βρεθούμε στο πλαίσιο ενός φόρουμ για τη Μετανάστευση. Θα είναι μία πρώτη επαφή από κοντά και νομίζω ότι από κει και πέρα θα βάλουμε το πλαίσιο για να συναντηθούμε και διμερώς – στην Ελλάδα μάλλον, είναι σειρά μας να τον φιλοξενήσουμε. Κλείδωσε το πρώτο τετ α τετ στη Βουδαπέστη, θα είναι παρών, θα είμαι και εγώ και θα πάμε να ορίσουμε το δεύτερο» σημείωσε και προσέθεσε: «Ασφαλώς και υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης της συνεργασίας στα θαλάσσια σύνορα. Ασφαλώς και έχει να κάνει με τους διακινητές. Το σημείο πίεσης, εδώ και κάποιους μήνες, είναι το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Έρχονται από τα μικρασιατικά παράλια, από την Τουρκία δηλαδή, στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, κυρίως στη Ρόδο αλλά και σε μικρότερα νησιά όπως στη Σύμη».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου φύλαξης στη Ρόδο, ο κ. Παναγιωτόπουλους επισήμανε πως «οι σκηνές που είδαμε στη Ρόδο έγκεινται στο ότι δεν υπάρχει κάποιος χώρος φύλαξης». «Αυτοί οι άνθρωποι είναι υπό κράτηση, διότι δεν έχουν προωθηθεί στις δομές που εποπτεύει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να καταγραφούν, γιατί τους καταγράφουμε εδώ στην Ελλάδα δεν τους αφήνουμε να φεύγουνε όπως γίνεται αλλού προς τη Βόρεια Ευρώπη. Έπρεπε λοιπόν να κρατηθούν και τη δουλειά αυτή, όπως καταλαβαίνετε, την αναλαμβάνει η Αστυνομία και το Λιμενικό, αλλά δεν υπάρχει χώρος φύλαξης. Για αυτό και συζητήσαμε τη δημιουργία ενός χώρου φύλαξης καταγραφής και όχι δομής» εξήγησε και τόνισε: «Να το πω άλλη μια φορά. Αυτό θα γίνει στη Ρόδο, δεδομένων των συνθηκών. Η εναλλακτική θα ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να περιφέρονται ελεύθεροι και ανεξέλεγκτοι και να δημιουργείται και μία κακή εικόνα, αλλά και μία εύλογη ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Θα το προχωρήσουμε το θέμα στις επόμενες εβδομάδες, γιατί πρέπει πολλά πράγματα να γίνουν, μεταξύ άλλων και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, ποτέ δεν το αρνηθήκαμε αυτό, αλλά αυτός ο χώρος φύλαξης θα είναι ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας».

Η χωρητικότητα των δομών αυτή τη στιγμή στη χώρα και συγκεκριμένα στα νησιά που είναι κέντρα καταγραφής κυρίως είναι περί το 100%, υπογράμμισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι η χωρητικότητα στο σύνολο, άρα και στις δομές της ενδοχώρας είναι περί το 55%. «Άρα υπάρχει περιθώριο να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να διοχετευτεί κόσμος ακόμα και ακατάγραφος προκειμένου να καταγραφεί σε δομές του εσωτερικού. Προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ελπίζω οι ροές να μην αυξηθούν τόσο δραματικά και τόσο γρήγορα και τόσο εντατικά που να δοκιμάσουν τις αντοχές του συστήματος μας», σχολίασε ο υπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των διακινητών τόνισε ότι το θέμα κάθε φορά, με κάθε ποινικό πλαίσιο, είναι να εφαρμόζεται ο νόμος. «Κι εγώ προτείνω στον υπουργό Δικαιοσύνης να αλλάξει το πλαίσιο το δικό μας, για την αντιμετώπιση των διακινητών, έτσι ώστε οποιοσδήποτε πιαστεί να οδηγεί ένα σκάφος, ακόμα κι αν δεν είναι ο ιθύνων νους της παράνομης διακίνησης, να τιμωρείται με την ποινή του αυτουργού. Να τιμωρείται δηλαδή, όχι ως απλός συνεργός, αλλά σαν άμεσος συνεργός. Αυτά είναι θέματα περισσότερο ποινικής μεταχείρισης», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτηριστικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ