Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝ. Δένδιας: “Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο”

Ν. Δένδιας: “Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο”

“Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο, αντιθέτως, έχει ταχθεί πάντα υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο”, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, όπου αναλύει τους λόγους για τους οποίους έκανε καταρχήν δεκτή την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση των δύο στην ‘Αγκυρα στις 14 Απριλίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις, τις οποίες υποστηρίζει και προσθέτει: “Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις”.

Ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί “εφόσον επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες”. Η προαναγγελία της έγινε προκειμένου “να υπάρχει διαφάνεια ως προς τις προθέσεις”, ενώ “η χρονική συγκυρία κατά την οποία ανακοινώθηκε, τη στιγμή που τουρκική αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Αθήνα, είχε τον δικό της συμβολισμό”.

Επισημαίνει ακόμη ότι “το κλίμα έχει βελτιωθεί, έστω και μερικώς, ούτως ώστε να επιτρέψει την επανάληψη των επαφών υψηλού επιπέδου”, όμως ξεκαθαρίζει “ότι εάν επαναληφθούν οι προκλήσεις, το κλίμα αυτό μπορεί να ανατραπεί”.

Αναφερόμενος στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι αυτό “δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος για αυτές τις σχέσεις. Το ζήτημα της Τουρκίας θα παραμείνει στο τραπέζι”.

“Το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας εξαρτάται από την τουρκική στάση”, σημειώνει και προσθέτει πως η Ελλάδα αναμένει με ενδιαφέρον την έκθεση που θα υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ υπενθυμίζει πως οι αποφάσεις εντός της ΕΕ λαμβάνονται με ομοφωνία.

“Η πάγια θέση μας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση προς την Τουρκία: Με θετική ατζέντα, αλλά και με προτάσεις για συγκεκριμένες συνέπειες εις βάρος της, ανάλογα με τη συμπεριφορά της”.

Η Ελλάδα, εξηγεί ο κ. Δένδιας, θα ήταν έτοιμη να εξετάσει “τα στοιχεία μιας θετικής ατζέντας, σε διάφορους τομείς, όπως η τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό, ή ακόμα και το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, αλλά υπό έναν [απαράβατο] αυστηρό όρο: την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει” και εξηγεί:

“Δεν μπορεί η Τουρκία να ζητεί την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης τη στιγμή κατά την οποία είναι αποδεδειγμένο ότι την παραβιάζει κατάφορα. Το ίδιο ισχύει και για το μεταναστευτικό και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινής δήλωσης του 2016. Δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή στην Τουρκία όπως δεν δίδεται λευκή επιταγή σε καμία χώρα”.

Από την άλλη, υπογραμμίζει πως παράλληλα με τη θετική ατζέντα, η ΕΕ “οφείλει να καταστήσει σαφές ότι η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση και ότι στην περίπτωση διολίσθησης σε παραβατικές πράξεις θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα”.

“Η προοπτική λήψης μέτρων θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά τον Μάρτιο. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, δεν δίνουμε «άφεση αμαρτιών» στην Τουρκία”.

Όσον αφορά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με την παρουσία του νέου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν για πρώτη φορά, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως παρατηρείται “μια σαφής αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού” τόσο πριν, όσο και μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

“Αν και πώς αυτή θα μετουσιωθεί στην πράξη, μένει να φανεί. Αλλά η διαφοροποίηση αυτή, σε σύγκριση με το όχι ιδιαίτερα μακρινό παρελθόν, είναι εξαιρετικά σημαντική για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων”, προσθέτει.

“Από πλευράς μας, θα τονίσουμε τον ρόλο της χώρας μας ως πόλου σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της συμμαχίας”.

Αναφέρει ακόμη πως στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων (Quad) (Αυστραλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ινδία) υπάρχει ρητή και σαφής αναφορά στον πρωταρχικό ρόλο που αποδίδουν οι χώρες αυτές στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

“Αυτή πιστεύω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική εξέλιξη, καθώς τέσσερις σημαντικές ναυτικές δυνάμεις αναγνωρίζουν σε ανώτατο επίπεδο τη σημασία της UNCLOS”, τονίζει.

Τέλος, στο περιθώριο της υπουργικής Συνάντησης του ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Ντίσελντορφ για να συναντήσει τον νέο πρόεδρο του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος ενδέχεται να είναι υποψήφιος του κόμματος του για την θέση του ομοσπονδιακού καγκελαρίου στις Βουλευτικές εκλογές.

“Πιστεύω πάντοτε ότι μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική πρέπει να βασίζεται τόσο σε στέρεες διπλωματικές βάσεις, όσο και στην ανάπτυξη παράλληλα των διαπροσωπικών σχέσεων”, αναφέρει ο κ. Δένδιας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ