Μετά τις 22 Απριλίου οπότε η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα έχει ανακοινώσει -μαζί με τη Eurostat- τα στοιχεία για την πορεία του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2023, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση του 4ετούς μεσοπρόθεσμου σχεδίου επανεκτιμώντας τις προβλέψεις για την περίοδο 2024-2027.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον αν θα υπάρξει αναθεώρηση των στοιχείων για το 2024. Χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε μικρότερο του αναμενόμενου ρυθμό ανάπτυξης για το 2023 (2% έναντι 2,4%). Όμως, πέραν της αρχικής «κρυάδας» η προσεκτική ανάγνωση δείχνει δύο πράγματα:
1.Όσο χαμηλότερο το ΑΕΠ του 2023, τόσο χαμηλότερη βάση υπολογισμού άρα τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να φανεί μια μεγαλύτερη αύξηση το 2024 αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή στην οικονομία. Τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.
2.Η συγκράτηση του ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο αλλά και συνολικά για το 2023 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατακόρυφη μείωση των αποθεμάτων. Όταν στο δ’ τρίμηνο του 2023 τα αποθέματα ήταν 2 δις. ευρώ και στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 3,7 δις. ευρώ, αμέσως εντοπίζεται και ο λόγος για τον οποίο μειώθηκε το ποσοστό της ανάπτυξης κάτω από τις προβλέψεις. Συνολικά δε για το 2023, τα αποθέματα μειώθηκαν στα 6,1 δις. ευρώ από 14 δις. ευρώ το 2022. Κατά συνέπεια. Το 2024 δεν μπορεί να επαναληφθεί τέτοια μείωση. Από την άλλη βέβαια, δεν θα υπάρξει και το έκτακτο όφελος λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών της ενέργειας.
Που καταλήγουμε; Προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι θα διατηρήσει τον στόχο του 2,9% για φέτος και ας μην τον ασπάζονται ούτε η Κομισιόν ούτε το ΔΝΤ. Στην πορεία θα φανεί πώς θα λειτουργήσουν οι επιμέρους παράμετροι του ΑΕΠ και αν το +2,9% θα είναι εφικτό. Για μια ακόμη χρονιά όμως ένα είναι βέβαιο. Ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η κατανάλωση και ο τουρισμός.