Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜια νέα (επίγεια) βιομηχανία 400 εργαζομένων δημιούργησε η Aegean Airlines

Μια νέα (επίγεια) βιομηχανία 400 εργαζομένων δημιούργησε η Aegean Airlines

Μια νέα, επίγεια βιομηχανία που ήδη απασχολεί πάνω από 400 τεχνικούς αεροσκαφών, μηχανικούς και εξειδικευμένους αεροναυπηγούς, καθιστώντας την Ελλάδα και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών ένα ανερχόμενο περιφερειακό αεροπορικό κέντρο με πολυσχιδείς υπηρεσίες δημιούργησε η Aegean Airlines στα Σπάτα.

Ο λόγος για το ολοκληρωμένο οικοσύστημα συντήρησης αεροσκαφών σε όλη την «αλυσίδα» της ζωής ενός αεροπλάνου, ενώ συγχρόνως δημιούργησε υπερσύγχρονο διεθνών προδιαγραφών κέντρο εκπαίδευσης πιλοτών και προσωπικού καμπίνας, με στόχο να επανιδρύσει στην Ελλάδα την αεροπορική βιομηχανία που στο παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλες δόξες, επί εποχής Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Μια επένδυση που όχι μόνο αναβαθμίζει τις δυνατότητες της Aegean στον τομέα της βαριάς συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πληρωμάτων, αλλά θα φέρει και προστιθέμενη αξία για την χώρα, καθώς ήδη αναλαμβάνει υπηρεσίες βαριάς συντήρησης αεροσκαφών ξένων εταιρειών, με τα ανάλογα οφέλη. Πρόκειται για έναν οργανισμό συντήρησης που στην πλήρη ανάπτυξη του και σε βάθος πενταετίας, θα απασχολούνται περίπου 600 έως 700 άνθρωποι.

Όπως τόνισε χθες στην πρώτη ξενάγηση των δημοσιογράφων στις νέες εγκαταστάσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης (φωτό), «πρόκειται για μια επένδυση 140 εκατ. ευρώ, την οποία είχαμε ανακοινώσει στις αρχές του 2023 και ολοκληρώσαμε μέσα σε ένα χρόνο. Πραγματοποιήσαμε μια εκτεταμένη ανακατασκευή του παλιού και για πάνω από δέκα χρόνια εγκαταλελειμμένου υπόστεγου της παλιάς Ολυμπιακής και προχωρήσαμε σε ενεργειακή αναβάθμιση με εγκατάσταση πάνελ, δημιουργώντας ένα μοναδικό φωτοβολταϊκό πάρκο 25km² στην οροφή».

Η επένδυση υλοποιείται στην παλαιά Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εμβαδού 85.000 τ.μ, την οποία παραχώρησε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) στην Aegean Airlines έως το 2046.

Ποια είναι η Aegean Technics

Ο όμιλος Aegean Airlines δημιούργησε την Aegean Technics η οποία στεγάζει όλη τη νέα επιχειρηματική προσπάθεια της αεροπορικής, ενώ τον περασμένο Ιούλιο έλαβε πιστοποίηση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ). Από την αρχή της λειτουργίας του, το κέντρο παρέχει υπηρεσίες συντήρησης τόσο για τα αεροσκάφη της εταιρείας, όσο και άλλων διεθνών εταιρειών όπως οι Cyprus, TUS κ.α.

Η νέα Τεχνική βάση διαθέτει δυνατότητα διενέργειας βαριάς συντήρησης και επισκευής έως και δώδεκα αεροσκαφών συγχρόνως, διαφόρων τύπων.

Η αποθήκη με τους 25 χιλιάδες κωδικούς

Μέσω συνεργασίας με κορυφαία παγκόσμια brand στη διαχείριση logistics όπως η Amazon, η Aegean δημιούργησε έναν πλήρως αυτοματοποιημένο χώρο αποθήκευσης εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, που υποστηρίζει όλη την αλυσίδα συντήρησης και επισκευής των αεροσκαφών, καθώς διαθέτει περί τους 25 χιλιάδες κωδικούς. Η αποθήκη ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για τις εργασίες συντήρησης καταλαμβάνει έκταση 2.300τ.μ. και διαθέτει πρωτοποριακά συστήματα αποθήκευσης και διαχείρισης.

Οι μηχανικοί δηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των ανταλλακτικών και των εργασιών συντήρησης ποιο ανταλλακτικό χρειάζονται και μέσω ενός οχήματος, μέσα σε λίγα λεπτά το ανταλλακτικό βρίσκεται στο ράφι τους. Το συνεργείο επισκευής δομικών μερών αεροσκαφών διαθέτει επίσης εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για επεξεργασία και κοπή μετάλλων, με μηχανές υψηλότατης ακρίβειας, όπως απαιτείται από τους κατασκευαστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περισσότεροι από 50 απόφοιτοι της σχολής Μηχανικών της Olympic Air εργάζονται ήδη στην Τεχνική βάση, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να εργάζονται και οι πρώτοι 27 απόφοιτοι από το πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών που ξεκίνησε το 2022.

Το εκπαιδευτικό κέντρο σε συνεργασία με την CAE

Θέλοντας να «καθετοποιήσει» ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες της και να χτίσει τους νέους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας του αύριο, η Aegean Airlines σε συνεργασία με την CAE, τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαίδευσης πολιτικής αεροπορίας διεθνώς, έχει δημιουργήσει το νέο εκπαιδευτικό κέντρο που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία.

Ο λόγος για το AEGEAN CAE training center, που αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη ΝΑ Ευρώπη. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 36 εκατ. ευρώ, μέρος της συνολικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει έως και εφτά προσομοιωτές πλήρους πτήσης, τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων για αεροσκάφη τύπου Airbus, Boeing και ATR.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη εγκατασταθεί τέσσερις προσομοιωτές πλήρους πτήσης (σε συνεργασία με την CAE, η οποία ανέλαβε την κατασκευή, τη διαχείριση και τη συντήρηση των συστημάτων) συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, με διαθέσιμο χώρο για τρεις επιπλέον προσομοιωτές πλήρους πτήσης.

Οι προσομοιωτές αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε σχεδόν 24ωρη βάση και εκπαιδεύουν πιλότους της Aegean, της Olympic Air αλλά και άλλων εταιρειών. Η εκπαίδευση δίνει έμφαση σε όλα τα δύσκολα σενάρια που μπορεί να έρθει αντιμέτωπο ένα αεροσκάφος που ταξιδεύει, ενώ οι πιλότοι, εκτός από από την αρχική εκπαίδευση, περνούν και την επαναληπτική που πραγματοποιείται – απαρέγκλιτα και για όλους – κάθε έξι μήνες.

Το AEGEAN CAE training center στην πλήρη του ανάπτυξη, θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας. Στο ίδιο οικοσύστημα θα εντάσσεται και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, με ισχυρή παράδοση λειτουργίας, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ