Ελπιδοφόρα μηνύματα άφησε και η έκτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά, χωρίς να ενθουσιάζει και χωρίς να έχει συναλλαγές που θα μαρτυρούσαν σημαντικές νέες εισροές, καταφέρνει να «χτίζει» καλύτερη τεχνική εικόνα, λαμβάνοντας ώθηση και από τις επιχειρηματικές εξελίξεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το -3,88% της προηγούμενης Δευτέρας η αγορά αντιδρά σε ποσοστό 5,18% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 5%, ο Mid Cap ξεχωρίζει με αντίδραση +6,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι ξανά ουραγός με άνοδο μόλις 3,53%.
Ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε ταχύτατα από το πρόσφατο χαμηλό των 830 μονάδων και πλέον δείχνει διαθέσεις επαναφοράς στην περιοχή των 880-890 μονάδων, αν και για υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων απαιτούνται ισχυρότεροι καταλυτές και αύξηση του τζίρου.
Μολονότι οι εξελίξεις στην Κίνα με τον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στους τεχνολογικούς κολοσσούς, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τις ευρωπαϊκές αγορές και το Χ.Α., η ελληνική αγορά έχει δείξει καλή αντίδραση στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις.
Θυμίζουμε πως στην Κίνα οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν απωλέσει 153 δισ. δολάρια τις 2-3 τελευταίες ημέρες λόγω της «κηδεμονίας» που επιχειρεί η κυβέρνηση, οπότε είναι ερωτηματικό πως αυτό θα μεταφραστεί από τους παγκόσμιους δείκτες σήμερα και προσεχώς. Ήδη χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street, μολονότι γενικά οι εξελίξεις στην Κίνα μάλλον ευνοούν την αμερικανική οικονομία.
Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές στο Χ.Α. επιλέγουν μετοχές και κλάδους που κυριαρχούν στις επιχειρηματικές εξελίξεις και στα μεγάλα projects του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν καλά αποτελέσματα. Φαίνεται πως αυτή η περίοδος που έτσι κι αλλιώς έχει μειωμένες συναλλαγές, είναι περίοδος που οι κωδικοί που δραστηριοποιούνται δεν εστιάζουν πρωτίστως στη… μακρο εικόνα, αλλά στη μίκρο, είναι δηλαδή μια περίοδος μετοχών και όχι δεικτών.
Πληροφορική, ενέργεια, υποδομές
Όπως σημειώσαμε και χθες στο FinUpNews.gr, ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής καταγράφει σημαντικό ράλι όλο το τελευταίο διάστημα εν μέσω αρκετών deals τους τελευταίους μήνες, ενώ πάντα στην επικαιρότητα είναι ο κλάδος της ενέργειας, των μετάλλων και των υποδομών. Και χθες, οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας είχαν εξαιρετική εικόνα, με την Ιντερτέκ να κάνει ράλι +15,79%, την Quest Συμμετοχών στο +5,15% και σε νέα ιστορικά υψηλά, την Ίλυδα στο +8,57%, την Profile +3,67%, την Ideal +3,13%, την Entersoft +2,63% (με νέα ιστορικά) και τη Byte στο +2,15%. Η Epsilon Net μετά το διαρκές ράλι του τελευταίου διαστήματος και τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά διόρθωσε σε ποσοστό 3,80% χθες, όμως κερδίζει 31% στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις.
Από εκεί και πέρα, η Μυτιληναίος που ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα περιμένοντας ακόμη καλύτερη συνέχεια, κατέγραψε άνοδο 2,80% χθες, επανερχόμενη πάνω από τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από τις 6 Ιουλίου, ενώ κερδίζει 9,38% το τελευταίο 6ήμερο.
Η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 3,40% ενώ κερδίζει 9,66% το ίδιο διάστημα, ο ΟΤΕ έκλεισε στο +2,39% κλείνοντας στα 15,19 ευρώ ήτοι πολύ κοντά στο υψηλό 13 ετών και στα 15,54 ευρώ, ενώ ο ΟΠΑΠ είναι στο +7,03% το 6ήμερο. Σημαντικά πονταρίσματα επίσης στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις έχουν γίνει σε τίτλους όπως Coca Cola HBC (+7%), Lamda Development (+7,40%), Motor Oil (+6%), Autohellas (+13,74% λόγω αφύπνισης του τουρισμού), Πλαστικά Θράκης (+10%), AVAX (+8,41%), Intracom Holdings (+9,40%), Intrakat (+7,85%) κ.ο.κ.
Η αγορά λοιπόν δείχνει να εστιάζει σε επιμέρους τίτλους που είτε έχουν κάποια επιχειρηματική εξέλιξη, είτε καλά αποτελέσματα, είτε βρέθηκαν σε αγοραστική ευκαιρία λόγω της πρόσφατης απότομης πτώσης.