Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜεταβλητές ενέργειας επί τάπητος ΕΕ και προϋπολογισμού 2025

Μεταβλητές ενέργειας επί τάπητος ΕΕ και προϋπολογισμού 2025

Τα ζητήματα των αβεβαιοτήτων της αγοράς ενέργειας αποτελούν κεντρικά σημεία για το υπόλοιπο του έτους, αλλά και για τη νέα χρονιά στο φόντο ειδικά των γεωπολιτικών δίσκων αλλά και των δομικών αδυναμιών της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ.

Ήδη στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, σε συνέχεια και της κατάθεσης την προηγούμενη εβδομάδα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Προγράμματος 2025-2028 τα ζητήματα των δυο πολέμων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία δημιουργούν μεταβλητές που δύσκολα μπορεί να προβλεφθούν.

Ειδικότερα ο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, το πιθανότερο είναι ότι θα ενσωματώνεται η ίδια πρόβλεψη για την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με εκείνες που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο. Δηλαδή στα 85,4 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ φέτος και στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2025, και περίπου 40 ευρώ/MWh το φυσικό αέριο.

Ωστόσο η κρίση στη Μέση Ανατολή θέτει σε δοκιμασία την όλη “άσκηση” αν και επίπεδα τιμών, άνω των παραπάνω εκτιμάται ότι δύσκολα θα υπάρξουν. Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ, παρά, την άνοδο σε μηνιαία βάση άνω του 7% παραμένει κάτω από τα 80 δολάρια/βαρέλι στα 77- 78 δολάρια περίπου. Ανάλογη κίνηση έχει και το φυσικό αέριο με την τιμή πέριξ των 40 ευρώ/MWh, με μηνιαία άνοδο πάνω από 13,5%

Στο μεταξύ τα ζητήματα των τιμών ενέργειας αναμένεται να τεθούν στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Στο Συμβούλιο θα συμμετάσχει ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, οι οποίοι σε συνέχεια της επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αλλά και της κοινής επιστολή των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας προς την απερχόμενη Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα αναδείξουν την ανάγκη διαμόρφωσης πιο ευέλικτων μηχανισμών αντίδρασης σε περιόδους κρίσεων.

Ήδη ήδη, στην κοινή επιστολή των υπουργών ενεργειας Ελλαδας Ρουμανίας και Βουλγαρίας που έχει προηγηθεί προτείνονταν έκτακτα μέτρα, όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων των παικτών της αγοράς και η αναδιανομής τους στους καταναλωτές κλπ. Στα βασικά ζητήματα που έθεταν ήταν η έλλειψη διασυνοριακών διασυνδέσεων που εμποδίζει τις αποδοτικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε κρίσιμες περιόδους, επιδεινώνοντας τις αυξήσεις των τιμών, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες αιχμής, όταν μειώνεται η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η ανάπτυξη αυτών των συνδέσμων διασύνδεσης που λείπουν, επισης με βάση τους υπουργούς , είναι ζωτικής σημασίας για την άμβλυνση της συμφόρησης και τη σύγκλιση των διασυνοριακών τιμών. Ως ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι η περιορισμένη ενοποίηση των περιφερειακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρύτερο σύστημα της ΕΕ έχει οδηγήσει σε σημαντικές αποκλίσεις τιμών, με ανισότητες που συχνά υπερβαίνουν τα 50-100 ευρώ/MWh. Για να αποκατασταθεί η συνοχή της αγοράς και να βελτιωθεί η σταθερότητα των τιμών, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε υποδομές και να ενοποιηθούν οι αγορές μας πιο στενά με την αγορά της ΕΕ. Εξάλλου και το γεγονός ότι η διαθεσιμότητα ευέλικτων πηγών παραγωγής, ιδιαίτερα υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει περιοριστεί λόγω παρατεταμένων ξηρασιών, έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξάρτηση από μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο. Και το μείζον ζήτημα είναι οι γεωπολιτικοί παράγοντες και η ασφάλεια εφοδιασμού.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ