Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜεγάλα ονόματα στους «9» της διεκδίκησης του ΔΕΔΔΗΕ

Μεγάλα ονόματα στους «9» της διεκδίκησης του ΔΕΔΔΗΕ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κορυφαία επενδυτικά «σπίτια» και εταιρείες που διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια είναι ανάμεσα στους διεκδικητές του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, ύστερα από τις αποφάσεις του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης, ύστερα από το οποίο «κόπηκαν» οι κινεζικοί όμιλοι.

Σημειώνεται πως στην κούρσα ήταν και δυο κινεζικές εταιρείες του ενεργειακού – κατασκευαστικού κλάδου, η China South Power Grid σε κοινοπραξία με την China Three Gorges και η εταιρία Guangzhou Power, οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση. Οι κινεζικές προτάσεις, δεν πέρασαν λόγω «νομικών κωλυμάτων», οπότε μένει να δούμε αν τυχόν θα καταθέσουν ενστάσεις.

Επιλέξιμοι συμμετέχοντες στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας – σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στην Πρόσκληση για την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος – είναι επενδυτικοί κολοσσοί με εστίαση και στις υποδομές, ορισμένοι από τους οποίους έχουν έντονη επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας. Πρόκειται για τα εξής σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

• ARDIAN Infrastructure Funds

• BCI –  British Columbia Investment Management Corporation

• BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C με παρουσία σε real estate και άλλους τομείς στην Ελλάδα

• CVC Capital Partners – Advisers Company, γνωστό fund από τα deal της Εθνικής Ασφαλιστικής, Vivartia και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

• F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A

• First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.

• KKR –  Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. με ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και παρουσία σε σειρά κλάδων στη χώρα

• MACQUARIE Group Limited, με έδρα την Αυστραλία, εστίαση στις υποδομές και με ήδη κατατεθειμένο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών

• OHA –  Oak Hill Advisors LLP

Η συνέχεια της διαδικασίας

Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (duediligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνάμα, θα έχουν πρόσβαση στο data room, αλλά και δυνατότητα κατάθεσης ερωτήσεων για διευκρινίσεις επί των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, των υποχρεώσεων που έχει αλλά και εκτεταμένης μελέτης της εικόνας των επικείμενων επενδυτικών σχεδίων. Κατόπιν, με βάση και τις προσφορές θα κριθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της όλη διαδικασίας φαίνεται να μετατίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα τέλη του καλοκαιριού – αρχές του φθινοπώρου.

Στην επόμενη φάση, όπως συχνά γίνεται σε μεγάλους διαγωνισμούς, δεν αποκλείονται και κάποιες συμμαχίες ώστε να ισχυροποιηθούν τα εναπομείναντα σχήματα.

Επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η μορφή εκπροσώπησης του νέου επενδυτή στο διοικητικό σχήμα, αλλά και το «βάθος» που θα αποκτήσει ο ίδιος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ασφαλώς, τον πρώτο λόγο θα τον έχει η ΔΕΗ λόγω πλειοψηφικού πακέτου, όμως και ο επενδυτής θα έχει τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας. Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποσαφηνίσει ότι ο εν δυνάμει ιδιώτης εταίρος που θα μπει στον ΔΕΔΔΗΕ δε θα πάρει το management, το οποίο θα παραμείνει στη μητρική.

Επιπλέον άλλο ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οικονομικό αντίκτυπο είναι το ζήτημα της μεταβίβασης παγίων της ΔEΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής σήμερα έχει την ευθύνη της λειτουργίας τους και όχι την ιδιοκτησία τους, όπως π.χ. συμβαίνει σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Είναι ενδεικτικό ότι η ηλέκτριση της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης το καλοκαίρι, ανοίγει το συγκεκριμένο ζήτημα. Με βάση, πάντως, πληροφορίες από τη ΔΕΗ, η εκκαθάριση του τοπίου δε θα γίνει πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 49%, καθώς είναι σύνθετη τεχνικά αλλά έχει και οικονομικές προεκτάσεις που συνδέονται και με το συνολικό τίμημα εξαγοράς.

Οικονομικά δεδομένα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της Eurobank Equities, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ΕBITDA 430 εκατ. το 2020, 436 εκατ. το 2021, 440 εκατ. το 2022 και 467 εκατ. το 2023. Τα καθαρά έσοδα για το 2020 υπολογίζονται στα 728,6 εκατ. και οι οργανικές δαπάνες στα 429,2 εκατ. ευρώ. Η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ στα 3,684 δισ. ευρώ βασίζεται σε RAB και Discounted Cash Flow 5,3% WACC, που δίνει μια κεφαλαιοποίηση 8,5 φορές το EBITDA.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ που θα πουληθεί σε ποσοστό 49% θα περιλαμβάνει στα βασικά δεδομένα του τα εξής:

•             Επενδύσεις συνολικά 1,6 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου την περίοδο 2019 -2023 με αύξηση των επενδύσεων σε ετήσια βάση στα 350-500 εκατ. ευρώ από 150-170 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα.

•             Αύξηση της αξίας της Ρυθμιζόμενης Αξίας Παγίων (Regulated Asset Base) ένα κριτήριο, που καταγράφηκε και στον ΑΔΜΗΕ με αξία 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ