Μετά από αρκετούς μήνες που τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, μάλλον έφτασε η κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί η πιθανή μείωσή τους στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 11 Απριλίου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπει από τον Ιούνιο σε μια σταθερή και σταδιακή πορεία περικοπών στα επιτόκια της που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Οι ερωτηθέντες περιμένουν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής του Ιουνίου, ενώ παρόμοιες κινήσεις θα ακολουθούν μία φορά το τρίμηνο, οδηγώντας το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων από το ρεκόρ του 4% που είναι σήμερα στο 2,25% μέχρι τα τέλη του 2025.
Οι αξιωματούχοι φαίνεται ότι έχουν σχεδόν καταλήξει ότι ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας για να ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς θα προχωρήσει ο ρυθμός χαλάρωσης, με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει ότι η τράπεζα θα καθοδηγείται αυστηρά από τα οικονομικά στοιχεία.
«Δεδομένου ότι η έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον φαίνεται να έχει σχεδόν αποφασιστεί, η προσοχή θα στραφεί τώρα σε αυτό που καθορίζει την ταχύτητα της νομισματικής χαλάρωσης», δήλωσε ο Kristian Toedtmann, οικονομολόγος της Dekabank. «Τα μέλη του Συμβουλίου δεν φαίνεται να έχουν κοινή αντίληψη για τη συσχέτιση των δεδομένων».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι και τέσσερις συνολικά φέτος θα ήταν «λογικές» δεδομένων των προοπτικών. Ο Αυστριακός συνάδελφός του Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επί μακρόν υποστηρικτής του της άποψης να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στα επιτόκια το 2024, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει «κατ’ αρχήν αντίρρηση» για ένα πρώτο βήμα τον Ιούνιο — αλλά μόνο εάν το επιτρέπει η οικονομία.
«Η πρόκληση για την ΕΚΤ θα είναι να μην ακούγεται πολύ επιθετική», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών υπηρεσιών της ING. «Αντίθετα, θα πρέπει να εξηγήσει ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα είναι τόσο το αποτέλεσμα της επιθυμίας της ΕΚΤ να στηρίξει την οικονομία, αλλά μάλλον ένα σημάδι ότι «απλώς μπορούν» να ομαλοποιήσουν κάπως την περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής».