Σε καθεστώς επιφυλακής τελούν κυβέρνηση και επιδημιολόγοι ενόψει των εορτών και της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας που καταγράφεται καθημερινά από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται διεθνώς η «διάγνωση» για την μετάλλαξη Όμικρον.
Πιο συγκεκριμένα και όπως σημειώθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας, παρατηρείται σαφής ύφεση των δεικτών της πανδημίας στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, μια τέτοια διαπίστωση δεν σημαίνει εφησυχασμό, καθώς ενόψει Χριστουγέννων, εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε όλη τη χώρα και η μετάλλαξη Όμικρον έχει «χτυπήσει» για τα καλά την πόρτα σε παγκόσμια επίπεδο.
Σχετικά με την τελευταία, υπάρχει και ένα «καλό» νέο. Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, παρόλη την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Νότιο Αφρική, δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Νοτίου Αφρικής. «Η επέκταση του στελέχους εκτός της Ν. Αφρικής είναι δεδομένη, με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του “Δ” να αυξάνεται μέρα με τη μέρα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος εξήγησε ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής, ωστόσο τόνισε πως είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.
Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως σημαντική βελτίωση δείχνει ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 11% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξεως του 3%. Παρόλα αυτά, παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση σταθεροποίησης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 8% , ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 υποχώρησε κατά 8% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι κοντά στο 1,3.
Γενικότερα, στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται για ενδέκατη εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν σαφή σημεία σταθεροποίησης. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 2%, ενώ ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε ελάχιστη μείωση. Καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διαγνώσεις και 26.800 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η εικόνα δείχνει σαφή σημεία επιπέδωσης της επιδημίας. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες λιγότερες από τις μισές είχαν εικόνα επιδείνωσης.
«Με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι σημαντικό να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τα τεστ και η συμπεριφορά μας σε μία έντονα κοινωνική περίοδο να σχετίζεται με την γνώση που έχουμε ήδη αποκτήσει αλλά και την λογική», πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Β. Γούλας