Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε “σφραγίδα” ενέργειας και υποδομών η επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο Βελιγράδι

Με “σφραγίδα” ενέργειας και υποδομών η επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο Βελιγράδι

Επιχειρηματικό κλιμάκιο με πολλές συμμετοχές και έντονο ενεργειακό άρωμα συνοδεύει  Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στη Σερβία, που γίνεται σε μια κρίσιμη, πολιτικά, φάση για την περιοχή, με τις ανακατατάξεις ένεκα Ρωσίας, ενεργές, αλλά και με σημαντική οικονομική σημασία, ενόψει της EXPO 2027

Στην αποστολή η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται από τους υπουργούς Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, καθώς και τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.

Η επίσκεψη γίνεται σε μια συγκυρία, που η Σερβία επιχειρεί να ενταχθεί και πάλι στο διεθνή χάρτη, 40 σχεδόν χρόνια, από τον πόλεμο, με αιχμή και την EXPO2027. Αναζητά, δε, εταίρους ώστε να αξιοποιήσει την κομβική θέση που έχει στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων, αλλά και την καλή σχέση που έχει με δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία. Επίσης επιδιώκει να έχει ρόλο στα νέα δίκτυα ενέργειας που αναπτύσσονται με αφετηρία την Ελλάδα (διασυνδέσεις, αγωγοί κτλ).

Στο φόντο αυτό διοργανώνεται, με αφορμή την επίσκεψη Κ. Μητοστάκη.  επιχειρηματικό φόρουμ, από την  Enterprise Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σερβίας, στο οποίο θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και θα παρουσιαστούν από έξι σέρβους υπουργούς τα σχέδια της σερβικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη των απαραίτητων για την φιλοξενία της έκθεσης υποδομών.

Στο πλαίσιο, άλλωστε, της διοργάνωσης της διεθνούς έκθεσης η Σερβία έχει προγραμματίσει ένα εκτεταμένο πλάνο ανάπτυξης υποδομών και real estate. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το συγκρότημα EXPO 2027 θα εκτείνεται σε περίπου 250 στρέμματα γης θα έχει σιδηροδρομική και οδική σύνδεση, καθώς θα αποτελέσει κόμβο των δέκα νέων λεωφόρων που θα κατασκευαστούν έως το 2026. Πέραν του εκθεσιακού συγκροτήματος, θα χτιστεί ένα συγκρότημα κατοικιών, ένα κέντρο θαλάσσιων σπορ και το εθνικό στάδιο. Ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό θα κατασκευαστούν περίπου 1.500 νέα διαμερίσματα.

Οι επιχειρήσεις που πάνε στο Βελιγράδι

Συνολικά στο επιχειρηματικό φόρουμ θα συμμετάσχουν 50 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν 35 ελληνικές επιχειρήσεις και ομίλους που θα έχουν συναντήσεις με Σέρβους επιχειρηματίες (B2B) και με μέλη της σερβικής κυβέρνησης (B2G). Μεταξύ αυτών οι όμιλοι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μytilineos, Intrakat-Aktor, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Copelouzos, AVAX, ΑΤΕΡΜΟΝ, ΔΕΣΦΑ, ΡOKAS RENEWABLES, ΑΔΜHΕ, ARCHIRODON, ΠΡΟΤΑΣΙΣ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, DP PUMPS, και WHITESTONE. Σημαντική παρουσία έχει και ο κλάδος real estate με τις Lamda Development, Dimand, Grivalia και REDS αλλά και οι τράπεζες καθώς το παρών δίνουν και οι τέσσερις συστημικές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) αλλά και η Optima Bank.

Στην αποστολή συμμετάσχουν και άλλες επιχειρήσεις που ήδη έχουν παρουσία στη Σερβία όπως Hellenic Energy, ALUMIL, ISOMAT, KLEEMANN, ALUMINCO, ELVIAL, EKAN-POLYGREEN, INTRACOM-TELECOM, LAMPSA HELLENIC HOTELS, HYATT REGENCY BELGRADE, METROPOL PALACE HOTEL- Όμιλος Δασκαλαντωνάκη.

H ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Σερβία

Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Σερβία έχει μεγάλη παράδοση, καθώς ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του δεκαετίας του 90 με έμφαση σε τομείς, όπως ο ξενοδοχειακός κλάδος, οι κατασκευές,  πο βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων ή πρώτων υλών, η βιομηχανία πετρελαίου, η παραγωγή οικοδομικών υλικών και προφίλ αλουμινίου κ.α. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, περιλαμβάνονται οι: ΤΕΡΝΑ, ΕΛ.ΠΕ.-ΕΚΟ, Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Coca Cola HBC, Eurobank EFG, Alumil, Isomat, Kleeman, Intracom, πρ. Chipita, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Καζίνο Λουτρακίου, Όμιλοι Δασκαλαντωνάκη και Λάμψα Α.Ε., Βερόπουλος (Vero), Autostop Interiors κλπ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέχει περίπου το 10% των μετοχών του Χρηματιστηρίου του Βελιγραδίου (BELEX).

Περί τις 250 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν επενδύσει μέχρι τώρα περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Κατά τη «χρυσή εποχή» της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Σερβία, δηλαδή αμέσως μετά τον πόλεμο στην τότε Γιουγκοσλαβία, οι ελληνικές επενδύσεις υπερέβησαν τα 2,5 δισ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ