Την πρώτη πτωτική – διορθωτική εβδομάδα μετά από σερί εννέα διαδοχικών ανοδικών έκανε στο τελευταίο πενθήμερο του Φεβρουαρίου το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως χθες επανέκτησε το όριο ψυχολογίας των 1.600 μονάδων, εν μέσω δυναμικής κίνησης από τις τράπεζες, με φόντο τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. O Γενικός Δείκτης χθες Παρασκευή, μολονότι διόρθωσε έως τις 1.584,48 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 0,84%, τελικώς έκλεισε στις 1.607,79 μονάδες με άνοδο 0,62%, κοντά στο υψηλό ημέρας.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. διόρθωσε σε ποσοστό 0,64% με τον τραπεζικό δείκτη να είχε άνοδο 0,59%, ενώ ο Φεβρουάριος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό 3,77% και τον τραπεζικό +5,49%. Έτσι, σε επίπεδο πρώτου διμήνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 9,40%, με τον τραπεζικό δείκτη να ξεχωρίζει έχοντας άνοδο 16,02%.
Ισχυρό rebalancing στο φινάλε χθες
Χθες καταγράφηκε ισχυρό rebalancing στο φινάλε της συνεδρίασης λόγω αναδιάταξης και αλλαγής στις σταθμίσεις των δεικτών MSCI διεθνώς. Έως τις 17:00 μ.μ. η αξία συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στα 206 εκατ. ευρώ, ενώ μετά το πέρας των δημοπρασιών εκτοξεύτηκε στα 387,21 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι 181,26 εκατ. έγιναν στο τέλος, λόγω rebalancing.
Μάλιστα, στις τράπεζες διακινήθηκαν συνολικά 252,26 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε όλη την υπόλοιπη αγορά έγιναν συναλλαγές 134,9 εκατ. ευρώ. Στην κορυφή βρέθηκε η Εθνική με συναλλαγές αξίας 84,57 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank διακίνησε 61,95 εκατ., η Eurobank 54,84 εκατ. και η Πειραιώς 48,12 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ισχυρές συναλλαγές στο φινάλε έγιναν και στη ΔΕΗ που διακίνησε συνολικά 29 εκατ. ευρώ, στη Metlen που έκανε 21 εκατ., στον ΟΤΕ με 14,99 εκατ. και στον ΟΠΑΠ 11,60 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακή κίνηση από Alpha Bank και Εθνική
Λόγω των ανακοινώσεων εξαιρετικών αποτελεσμάτων, αλλά και λόγω της νέας περιόδου εξωστρέφειας και ανάπτυξης μέσω ανοίγματος στο εξωτερικό μετά από 17 χρόνια συρρίκνωσης και πώλησης όλων των διεθνών θυγατρικών τους, οι Alpha Bank και η Εθνική έκαναν ράλι χθες, κερδίζοντας 5,85% και 3,53% αντίστοιχα.
Η πρώτη έκανε εξαγορά στην Κύπρο και ετοιμάζει και άλλες κινήσεις, ενώ η Εθνική περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για εξαγορές σε διεθνές επίπεδο. Η Eurobank ενισχύθηκε οριακά κατά 0,12%, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά 0,59%. Η Τρ. Κύπρου υποχώρησε κατά 1,12%, η Attica Bank ενισχύθηκε κατά 2%, ενώ η Optima Bank κέρδισε 1,27% φτάνοντας στα 14,34 ευρώ, μόλις 4 cents κάτω από το ιστορικό υψηλό των 14,38 ευρώ.
Στον υπόλοιπο Large Cap άνοδο άνω του 2% και επιστροφή πάνω από τα 13 ευρώ είχε η ΔΕΗ, στο +1,90% ο ΟΤΕ, +1,79% η Viohalco και +1,22% η Jumbo. Από εκεί και πέρα, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Σαράντης, Metlen, Αεροδρόμιο, Τιτάν κ.α.
Στο χώρο του Mid Cap σημαντικά κέρδη είχαν οι Noval Property, AustriaCard, AVAX, Ideal Holdings, Κρι Κρι, Lavipharm και Premia Properties, ενώ υποχώρησαν οι Aktor, Autohellas, ΟΛΠ, Intralot και ΕΥΑΘ. Κορυφαία μετοχή του πρώτου διμήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν αυτή των Αττικών Εκδόσεων που ενισχύθηκε άνω του 195%.